Artikel
energie besparen

Eerste hulp bij energiebesparing

Wie minder wil verbruiken, moet beginnen met meten

Vereniging Eigen Huis
Natuurlijk: pen en papier werken uitstekend, maar wie inzicht wil in zijn energieverbruik, kan tegenwoordig ook een beroep doen op digitale energiemanagers. Wie zich inzet, kan zo energie besparen.
Auteur: Marijke van Gerven, FOTOGRAFIE: Ruud van der Graaf | Publicatiedatum: 30 oktober 2017

Een energiemanager laat zien hoeveel stroom en gas een huishouden in een bepaald tijdsbestek heeft verbruikt – gisteren, vorige week, afgelopen maand of vorig jaar. Je hebt dus frequenter overzicht en beter inzicht in je verbruik.

Energiemanagers: van web tot app

Er zijn drie soorten energiemanagers. Je kunt een website gebruiken die de meterstanden bijhoudt (bijvoorbeeld enelogic.com of slimmemeterportal.nl), een app downloaden voor smartphone of tablet (die van Nuon of Greenchoice, bijvoorbeeld) of een display ophangen in de woonkamer (Toon van Eneco).

Hoeveel energie je uiteindelijk bespaart, hangt natuurlijk af van de moeite die je doet. Een energiemanager laat, met diagrammen, grafieken en soms in euro’s, alleen zien hoeveel stroom en gas je verbruikt – het licht moet je alsnog zelf uitdoen. 

Hoeveel energie je uiteindelijk bespaart, hangt natuurlijk af van de moeite die je doet

Uit in 2016 door Vereniging Eigen Huis verricht onderzoek blijkt dat 39 % van de leden met een energiemanager energie bespaart. Maarten Eeke van der Veen, beleidsadviseur bij de vereniging, vindt dat een opvallend laag percentage. 'Hier is nog winst te behalen. Sommige energiemanagers missen functies die je kunnen aanzetten tot besparen, zoals het in real-time kunnen zien van verbruik en prognoses die energieverbruik voorspellen. Sommige gebruikers zijn zich kennelijk niet bewust van de mogelijkheden die hun manager al biedt.'

Over hoeveel energie een huishouden precies kan besparen met een energieverbruiksmanager, zijn moeilijk uitspraken te doen. Volgens het ene onderzoek is een besparing van 4 % op het gasverbruik mogelijk, volgens het andere kan de besparing oplopen tot 12 %. Voor de besparing op stroom schommelen de percentages tussen de 1 en ruim 4 %.

Energiemanagers met een prijskaartje

Van de kleine vijftig energieverbruiksmanagers die nu verkrijgbaar zijn, is iets minder dan de helft gratis. De andere komen met een prijskaartje (de Toon kost bijvoorbeeld € 275, tenzij je een langlopend contract afsluit bij Eneco), maar die kunnen doorgaans ook meer. Bijvoorbeeld: laten zien hoeveel stroom zonnepanelen produceren of welke apparaten in huis stroomvreters zijn. 

Het verschilt ook nogal van energiemanager tot energiemanager hoe de verbruiksgegevens zijn beveiligd. Sommige houden de gegevens binnenshuis, andere bewaren de data online. 'Huishoudens moeten zich realiseren dat hun data door een ontwikkelaar voor meerdere doeleinden kunnen worden gebruikt', zegt Van der Veen. 

Dit is een bewerkte versie van het artikel 'Eerste hulp bij energiebesparing’ uit Eigen Huis Magazine, editie december 2016.

'In het begin keek ik vaak, nu drie, vier keer per week'

Ruud Buikstra (52) uit Leiden houdt zijn energieverbruik bij met de Greenchoice App voor smartphone en tablet.

‘Ik vergelijk ons energieverbruik met andere huishoudens, volgens mij doen we het wel goed’

Richard Caminada (41) uit Westervoort heeft de Plugwise Smile P1, een apparaat dat je op de slimme meter moet aansluiten.

‘Ik doe het vooral om inzicht te krijgen – besparen is geen sport van me’

Peter Paardekooper (33) uit Voorhout gebruikt de website slimmemeterportal.nl. 
Vereniging Eigen Huis onderzocht in de zomer van 2016 hoeveel leden een energieverbruiksmanager hebben en hoe ze die waarderen. 14 % van de 11.561 ondervraagde leden heeft er een. De meeste van hen hebben de Toon van Eneco (17 %) of de Anna Inzicht (13 %) van de Nederlandse Energie Maatschappij. 39 % van de ondervraagde leden zegt energie te besparen sinds ze een energiemanager in huis hebben. Leden die de gratis website enelogic.com gebruiken om hun energieverbruik bij te houden, zijn over ‘hun’ product het meest tevreden (91 %). Op de tweede plaats staat de Toon (87 %). Minder tevreden zijn de gebruikers van de Anna Inzicht app (57 %). 

Meer lezen

Overstappen
Een nieuw energiecontract afsluiten is simpel en bespaart gemiddeld € 300 op de energierekening. Waarom overstappen?
Isoleren
Een lagere energierekening begint bij het binnenhouden van de warmte. Meer over isoleren
Besparen op energie
Hoe kun je de energierekening duurzaam drukken? Van laagdrempelige tips voor minder verbruik tot isoleren en zonnepanelen. Meer over energie besparen