Energiebesparende apparaten

De nieuwe generatie apparaten is veel energiezuiniger dan oude apparaten. Nieuwe apparatuur is vaak verplicht voorzien van een energielabel waardoor je in één oogopslag kunt zien of het gaat om een energiezuinig apparaat. Was voorheen label A het meest zuinige, tegenwoordig worden de meest energiezuinige apparaten al met A+++ aangeduid. Een apparaat met energielabel G is het minst zuinig.

Beschrijving

Vervang uw oude apparaten door nieuwe energiezuiniger apparatuur op het moment dat de oude kapot gaat. Ook voor het milieu is dit vaak het beste. Afhankelijk van de besparing en de belasting voor het milieu kan het soms lonen om apparaten eerder te vervangen. Bijvoorbeeld bij koel- en vriesapparatuur.

Koelkast en diepvries

De huidige generatie koelkasten en diepvriezers worden steeds energiezuiniger. Was jaren geleden het maximaal haalbare voor dergelijke apparatuur label A, tegenwoordig is label A+++ geen uitzondering meer. Milieu Centraal heeft onderzocht dat 7 jaar oude koel- en vriesapparatuur voor het milieu en uw portemonnee al gunstig is om te vervangen door A+++ apparatuur.

Wasmachine en droger

Ook wasmachines worden steeds zuiniger. De huidige norm is, net als koel- en vriesapparatuur A+++. Anders dan bij koel- en vriesapparatuur levert voortijdig vervangen van de wasmachine nauwelijks voordeel op.

Afwasmachine

Label A+++ is ook de huidige norm voor zuinige afwasmachines. Dergelijke machines hebben vaak een ECO-programma. Voorspoelen is meestal niet meer nodig.

Hotfill (af)wassen

In de meeste (af)wasmachines zit een elektrisch element om het water op te warmen. Een hotfill (af)wasmachine vult zich direct met warm water. Als dit water wordt opgewarmd met behulp van een zonneboiler, bespaar je nog meer op de elektriciteitsrekening. 
Om een (af)wasmachine hotfill te maken zijn er voorschakelapparaten in de handel. Ook zijn er hotfill (af)wasmachines te koop. Deze zijn overigens niet heel goedkoop.  

Aandachtspunten

Standby

Veel apparaten hebben een zogenaamde standby-stand. Hoewel Europa het standby-verbruik van apparaten aan banden heeft gelegd, is het nog beter om de apparaten helemaal uit te zetten. Dit kan met een zogenaamde standby-killer, maar het is vaak net zo makkelijk om een stekkerdoos met schakelaar te gebruiken. Je kunt dan met 1 handeling alle aangesloten apparatuur uit zetten.