Glas vervangen

Door enkel glas te vervangen voor dubbel glas of hr-glas, bespaar je op de energierekening. Het huis wordt er ook comfortabeler van. De isolatiewaarde van dubbel glas is de afgelopen jaren steeds beter geworden.

Beschrijving

Kijk of het mogelijk is nieuw glas in de kozijnen te plaatsen. Dit hangt af van:

  • Kozijnen
    Controleer de kozijnen op de deugdelijkheid van de (houten) delen en de scharnieren. Dit is van groot belang, omdat dubbele beglazing zwaarder is dan enkel glas. Soms moet je de ramen en deuren vervangen.
  • Sponningdiepte
    Is er voldoende ruimte voor dubbel glas? Anders moet je het raamhout vervangen.
  • Ventilatieroosters
    Zijn er nog geen ventilatieroosters? Plaats die dan ook meteen. Een goed geïsoleerde woning dien je voldoende (24 uur per dag) te ventileren.

Als vervanging niet mogelijk is, dan kun je voorzetramen of vacuümglas plaatsen. 

Dubbel glas of hr-glas?

Het verschil tussen gewoon dubbel glas en hr-glas is de samenstelling van het glas. Bij normaal dubbel glas zit er gewoon droge lucht tussen de glasbladen, bij hr-glas wordt een edelgas gebruikt. Bovendien zit er vaak een coating op één van de glasbladen die ervoor zorgt dat de warmte minder snel via het glas naar buiten kan stralen. Een nadeel van hr-glas is dat het heel gevoelig is voor temperatuurverschillen. Bij een te groot temperatuurverschil kan het glas barsten. Dit wordt een thermische breuk genoemd.

Hr, hr+, hr++ en hr+++

De u-waarde van glas geeft aan hoeveel warmte er door het glas verloren gaat. Hoe lager de u-waarde, hoe beter het glas is. Afhankelijk van de u-waarde wordt hr-glas uitgedrukt in hr, hr+, hr++ en soms zelfs hr+++ glas. Het vervangen van dubbel glas door hr-glas heeft alleen zin als het bestaande glas lek is.

Vacuümglas

Alternatief voor normaal dubbel glas is vacuümglas. Dit is dubbel glas met een hele smalle tussenruimte die vacuüm is gezogen. Door dit vacuüm zorgt het glas voor een hoge isolatiewaarde, terwijl het veel dunner is dan normale dubbel glas. Het is wel duurder.

Voorzetramen

Ook kun je  voorzetramen plaatsen. De bestaande ramen blijven zitten en aan de binnen- of buitenkant van het kozijn wordt een extra glas- of kunststof paneel gemonteerd. Voor het toepassen van voorzetramen zijn speciale profielen in de handel. Voorzetramen leveren minder energiebesparing op dan dubbel of hr-glas.  

Aandachtspunten

Condens op het raam

Doordat hr-glas zo goed isoleert ontstaat er bij bepaalde weersomstandigheden buiten nog weleens condens op het glas, met name in de ochtend. In de loop van de dag verdwijnt die vanzelf weer als de temperatuur buiten oploopt.

Passiefhuis

Passiefhuizen houden de warmte zo goed vast dat een hele kleine hoeveelheid warmte nodig is om de woning in de winter op temperatuur te houden. Ze zijn dus heel energiezuinig. Omdat de woning zo dicht is, is ventilatie heel belangrijk voor een gezond binnenklimaat.

Ventileren

Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door deze woningen te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in de woning. Bekijk en verbeter waar nodig de ventilatie als je de woning gaat isoleren. Een goed isolatiebedrijf zal je altijd (naast het geven van isolatieadvies) wijzen op het belang van goede ventilatie in de woning.