Elektriciteit

Jarenlang nam het gemiddelde elektriciteitsverbruik toe. Die trend wordt nu gestuit. Door zonnepanelen, zuinige apparaten en dito verlichting valt de gemiddelde elektriciteitsrekening straks lager uit.  

Energiebesparing begint met de aanschaf van energiezuinige apparaten. Ook efficiënt gebruik van elektrische apparaten zorgt voor een lagere energierekening. Ten slotte kan met zonnepanelen zelf elektriciteit worden opgewekt.

Monitoren

Een goede eerste stap richting elektriciteitsbesparing is inzicht krijgen in uw verbruik. Met een stroommeter in het stopcontact meet je hoeveel elektriciteit een aangesloten apparaat verbruikt. Er zijn ook uitgebreide monitoringssystemen verkrijgbaar die het stroomverbruik op meerdere plekken in het huis meten. Via uw computer of smartphone is dan precies te zien welk apparaat hoeveel energie verbruikt en wanneer. Met dergelijke systemen kun je de aangesloten apparatuur zelfs in- of uitschakelen. Sommige systemen zetten apparaten automatisch uit als ze te lang in de slaapstand staan.

Koop energiezuinige verlichting en apparatuur
Een goede tweede stap is de aanschaf van zuinige verlichting en apparatuur. Door het zuinige verbruik kan deze aanschaf zichzelf terugverdienen. Nieuwe apparatuur is vaak heel zuinig en heeft een energielabel. Was voorheen label A het meest zuinige, tegenwoordig worden de meest energiezuinige apparaten aangeduid met A+++. 

Aandachtspunten

Slimme meter

Vanaf 2015 krijgt elk Nederlands huishouden een slimme meter aangeboden. Huishoudens die de slimme meter accepteren, krijgen elke twee maanden een verbruik- en kostenoverzicht van hun energieleverancier. Ook is het mogelijk om op uw slimme meter een monitoringssysteem aan te sluiten, waardoor je zelf uw verbruik (gas en elektra) in de gaten kunt houden.