Gas besparen

In Nederland zijn de meeste huishoudens aangesloten op het gasnet. Veel mensen verwarmen hun huis met gas en koken erop.

In een slecht geïsoleerd huis wordt gas vooral gebruikt om de woning te verwarmen. In een goed geïsoleerd huis wordt gas met name toegepast voor het verwarmen van water. Gas besparen is gemakkelijk.

Besparen op verwarming

Zet de thermostaat een graad lager, laat de verwarming niet onnodig aan staan of gebruik een klokthermostaat. En isoleer uw huis goed. Is dat voor elkaar? Zorg er dan voor dat warmte efficiënt wordt opgewekt, bijvoorbeeld met een energiezuinige HR-ketel. Met een zonneboiler bespaart je ook gas.

Besparen op warm water

Bespaar op warm water door korter te douchen of plaats waterbesparende kranen en een waterbesparende douchekop.
Nog meer besparen? Installeer dan een douchewater-warmteterugwinsysteem of een zonneboiler

Aandachtspunten

Slimme meter

Vanaf 2015 krijgt elk Nederlands huishouden een slimme meter aangeboden. Huishoudens die de slimme meter accepteren, krijgen elke maand een verbruik- en kostenoverzicht van hun energieleverancier. Ook is het mogelijk om op uw slimme meter een monitoringssysteem aan te sluiten, waardoor je zelf uw verbruik (gas en elektra) in de gaten kunt houden.

Verwarming instellen

Bespaar 5 tot 15 % van uw energieverbruik door de verwarming beter in te stellen. In een goed ingestelde verwarming wordt de warmte vanuit de cv-installatie beter verdeeld en hoeft de verwarming niet onnodig te branden. Een goed ingestelde verwarming maakt een huis ook comfortabeler. De verwarming (opnieuw) instellen laat je doen door een installateur. Dit wordt waterzijdig inregelen genoemd.