Gevelbekleding

Worden bouwdelen geïsoleerd waarop gevelbekleding zit, moet de hele constructie voor een groot deel weer worden opgebouwd. De meest gebruikelijke methode hiervoor is de houtskeletbouw methode.

Beschrijving

Een goede opbouw van een houtskeletbouwconstructie is essentieel om problemen als bijvoorbeeld houtrot te voorkomen. Een voordeel van de houtskeletbouw methode is dat die in een werkplaats onder goede klimatologische omstandigheden gebouwd kan worden.

De opbouw van de houtskeletbouwconstructie is van binnen naar buiten als volgt:

 • Afwerking binnenkant
  Voor de afwerking aan de binnenkant wordt voornamelijk gipsplaat gebruikt. Maak in vochtige ruimtes gebruik van vochtbestendig plaatmateriaal zoals een cementgebonden vezelplaat.
 • Dampremmende laag
  Plaats tussen de afwerklaag en het isolatiemateriaal altijd een dampremmende laag, zoals een PE-folie. Hiermee voorkomt je vochtproblemen. In de dampremmende laag mogen geen gaten zitten anders verliest het zijn werking.
 • Regelwerk en isolatiemateriaal
  De sterkte van de constructie wordt bepaald door een houten framewerk, bijvoorbeeld vurenhout. Het frame bestaat uit verticale staanders met aan de boven en onderzijde horizontale liggers.Tussen de staanders wordt het isolatiemateriaal aangebracht. Meestal is dit een minerale wol (glaswol of steenwol).
 • Waterkerende, dampdoorlatende laag
  Achter de gevelbekleding komt een extra waterkerende laag  om weersinvloeden geen kans te geven. Deze waterkerende, dampdoorlatende laag kan een speciale folie zijn of een waterbestendig plaatmateriaal (bijvoorbeeld 10 mm waterbestendige multiplex).
 • Ventilatieruimte
  Achter de gevelbekleding zit circa 2 cm ventilatieruimte. Die moet ervoor zorgen dat vocht dat achter de gevelbekleding ontstaat door bijvoorbeeld lekkages van buitenaf weg kan ventileren.
 • Gevelbekleding
  Op de genoemde latten wordt vervolgens de gevelbekleding gemonteerd. Hiervoor zijn veel mogelijkheden: van plaatmateriaal tot horizontale of verticale stroken (bijvoorbeeld rabat) van hout tot kunststof of zelfs keramische elementen. 

Aandachtspunten

Extra isolatie

Ook bij het aanbrengen van extra isolatie (naïsolatie) kunnen vochtproblemen ontstaan. Dat komt doordat waterdamp op een andere plek in huis overgaat in water. En dat kan leiden tot houtrot. Een bouwfysicus berekent of naïsolatie tot vochtproblemen leidt.

Ventileren

Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door deze woningen te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in de woning. Bekijk en verbeter waar nodig de ventilatie als je de woning gaat isoleren. Een goed isolatiebedrijf zal je altijd (naast het geven van isolatieadvies) wijzen op het belang van goede ventilatie in de woning.

Elektra

Soms moet je stopcontacten verplaatsen als de binnenzijde van de gevel wordt geïsoleerd.