Binnenkant gemetselde gevel isoleren

Bij oudere woningen wordt vaak gekozen de gevel te isoleren door middel van het vullen van de spouw. Dat kan niet bij alle huizen. Soms heeft een gevel geen spouw of is de spouwruimte te beperkt, waardoor geen hoge isolatiewaarde wordt bereikt. Isoleren aan de binnenkant van de gevel is dan de oplossing.

Beschrijving

Bij het isoleren van een massieve muur aan de binnenkant wordt aan de binnenzijde van de gevel  een (voorzet)wand geplaatst. Nadeel is wel dat de ruimtes kleiner worden. 

Het isoleren van een gevel aan de binnenzijde is redelijk te doen voor de handige doe-het-zelver. Kijk bij het plaatsen van zo'n geïsoleerde voorzetwand naar de aansluitingen. Bij de vloer, het plafond en de kozijnen kunnen koudebruggen ontstaan. Het plaatsen van een voorzetwand is om die reden vooral effectief bij gevels zonder of met weinig kozijnen. 

Voor het isoleren van de binnenkant van de muur kun je de volgende materialen en methodes gebruiken:

 • (Geïmpregneerde) houten of Metalstudprofielen
  Plaats profielen van (geïmpregneerde) hout of Metalstudprofielen (regelwerk) op of net voor de wand met daartussen isolatiemateriaal. Als isolatiemateriaal kunnen losse platen, rollen of spijkerflensdekens worden gebruikt. Voorzie het isolatiemateriaal van een dampremmende laag (bijvoorbeeld PE-folie). Spijkerflensdekens hebben die laag al. Daarna kan de wand afgewerkt worden met bijvoorbeeld gipsplaat.
 • Isolatiemateriaal met afwerklaag
  Dit zijn bijvoorbeeld gipsplaten voorzien van een dampremmende laag. Deze laag is dan geplaatst tussen het isolatiemateriaal en de afwerkplaat. De kant-en-klare platen kunnen op de muur gelijmd worden. Het recht plaatsen van deze platen is een precisiewerkje, niet gemakkelijk voor een leek. Na het aanbrengen kunnen de platen verder worden afgewerkt.
 • Gasbeton blokken
  Een andere methode is om de binnenzijde van de muur te isoleren met  gasbetonblokken. Gasbeton is poreus en heeft daardoor een isolerende werking. De gasbetonblokken kunnen dan het beste op elkaar gelijmd worden. Het op maat zagen van de blokken kan eenvoudig met een oude handzaag. Tegenwoordig zijn er gasbetonblokken op de markt met een isolatiewaarde die nagenoeg vergelijkbaar is met de isolatiewaarde van de traditionele isolatieproducten.
 • Kant-en-klaar systeem
  Bij zo'n kant-en-klaar systeem wordt op de vloer een geïmpregneerde houten plint geplaatst. Vervolgens wordt een strook isolatiemateriaal met een kunststof veer verticaal op de wand bevestigd. Schuif daarna een op hoogte gemaakte isolatieplaat met een groef over deze strook heen. Deze platen zijn gelijk voorzien van een afwerklaag en dampremmende laag. Voor de aansluitingen met het kozijn heeft dit systeem ook speciale hulpmiddelen om een koudebrug te voorkomen. Na het aanbrengen kunnen de platen verder worden afgewerkt. 

Aandachtspunten

Koudebrug 

Een koudebrug ontstaat waar het isolatiemateriaal wordt onderbroken. Op die plek gaat de warmte sneller de woning uit. In de binnenlucht aanwezig vocht kan op deze plekken condenseren en zo vochtproblemen veroorzaken.

Kenmerk van koudebruggen is dat de problemen erger worden naarmate het verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur groter wordt. Ook de relatieve luchtvochtigheid in de woning speelt hier een belangrijke rol. Goede ventilatie voorkomt een hoge luchtvochtigheid. 

Vochtproblemen voorkomen

Ga je de woning aan de binnenkant isoleren, maar is er aan de buitenkant al een dampremmende laag aanwezig? Laat dan een bouwfysicus een berekening maken om te bepalen of er vochtproblemen kunnen ontstaan. Bij oudere woningen komt het voor dat onder de dakpannen asfaltpapier is aangebracht. Als je dan binnenshuis isoleert kan vocht niet uit de constructie weg. Het dakbeschot wordt te vochtig en er ontstaat houtrot.

Ventileren

Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben vaak door het grote aantal kieren natuurlijke ventilatie. Als deze woningen worden geïsoleerd, verdwijnen veel van deze kieren. Als gevolg daarvan verandert de vochthuishouding in de woning. Meestal wordt de woning vochtiger. Om vochtproblemen te voorkomen, is het verstandig om met de isolatie ook de ventilatie van de woning te bekijken en eventueel te verbeteren. Een goed isolatiebedrijf zal je altijd, naast het geven van isolatieadvies, wijzen op het belang van goede ventilatie in de woning.

Dampremmende laag

Als er een te groot verschil is tussen de binnen-en buitentemperatuur condenseert de waterdamp, en dat leidt tot houtrot. Bovendien kan het isolatiemateriaal vochtig worden, waardoor de isolerende werking vermindert. Een dampremmende laag (bijvoorbeeld PE folie) voorkomt dit probleem. Er zijn ook speciale klimaatfolies op de markt die het vocht in de constructie reguleren.

Elektra

Soms moet je stopcontacten verplaatsen als de binnenzijde van de gevel wordt geïsoleerd. 

Controleer op lekkages

Voordat je plekken in uw huis isoleert, controleer deze eerst op vochtplekken. Die zijn vaak het gevolg van lekkage. Voorkom houtrot door de oorzaak van de lekkage weg te nemen. Isolatiemateriaal dat vochtig wordt verliest zijn isolatiewaarde.

Isolatiebedrijven vinden

Vind gecertificeerde bedrijven die gespecialiseerd zijn in isoleren op wij-isoleren.nl.