Buitenmuren isoleren

De muren aan de buitenkant isoleren is bouwfysisch gezien de beste, maar ook de meest ingrijpende methode. Omdat het aanzicht van de woning vaak verandert, moet je voor deze isolatiemethode een vergunning aanvragen. Buitengevelisolatie is een klus voor de vakman.

Door het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de buitenkant van de muren komt de hele gevel verder naar voren te staan. Mogelijk moeten de aansluitingen met deze gevel, zoals bij het dak, worden aangepast. 

Voor het aanbrengen van isolatie aan de buitenkant van de gevel zijn er meerdere methodes: 

Houtskeletbouwconstructie

Aan de buitenkant van de gevel worden (geïmpregneerde) verticale houten regels bevestigd, waartussen isolatiemateriaal wordt aangebracht. Tussen de bestaande gevel en het isolatiemateriaal wordt een dampremmende laag geplaatst om vochtproblemen te voorkomen. Het geheel wordt vervolgens afgewerkt met bekledingsmateriaal, zoals schroten of plaatmateriaal. Deze worden op latten gemonteerd om achter het bekledingsmateriaal luchtstroming te creëren. 

Meer over gevelbekleding

Folie-isolatie

Je kunt de buitenkant ook isoleren met behulp van folie. Dit is een isolatiemateriaal dat is opgebouwd uit verschillende laagjes aluminiumachtige folie met daartussen foamlagen. De opbouw is dan nagenoeg hetzelfde als bij een houtskeletbouw constructie. De verwerking van folie vergt grote nauwkeurigheid, anders heeft die geen isolerende werking. Het voordeel van folie is dat de totale constructie minder dik is dan isoleren volgens het houtskeletbouwsysteem. Daardoor hoeven de dakranden, goten en loodslabben zelden aangepast te worden. Zorg, voor een goede werking van de folie-isolatie, aan beide zijden van de folie voor een laag van ca. 2 cm stilstaande lucht.

Buitengevelisolatiesysteem

Bij een buitengevelisolatiesysteem wordt er rechtstreeks op de gevel een isolatiemateriaal aangebracht, waarna het geheel wordt voorzien van een uit lagen opgebouwd en waterdicht stucwerk. Dit is specialistisch werk, waarvoor in Nederland een speciale branchevereniging is opgericht: het LSGI.

Isolatieplaten met steenstrips

De isolatieplaten worden op de gevel gemonteerd. Vervolgens worden de steenstrips op het isolatiemateriaal geplakt en wordt het gevoegd. Voor hoeken en aansluitingen met kozijnen zijn speciale hulpstukken leverbaar. Groot voordeel van deze methode is dat het uiterlijk van de gevel nauwelijks verandert, mits de steenstrips in de juiste kleur leverbaar zijn.  

Aandachtspunten

Aanpassen constructie

Isolatie van de buitenkant van de gemetselde gevel heeft gevolgen voor de aansluitende constructies. Goten moeten worden aangepast en loodslabben worden meestal hoger in het metselwerk geplaatst. Ook de dakranden vragen om aanpassingen. 

Dampremmende laag

Als er een te groot verschil is tussen de binnen-en buitentemperatuur condenseert de waterdamp, en dat leidt tot houtrot. Bovendien kan het isolatiemateriaal vochtig worden, waardoor de isolerende werking vermindert. Een dampremmende laag (bijvoorbeeld PE folie) voorkomt dit probleem. Er zijn ook speciale klimaatfolies op de markt die het vocht in de constructie reguleren.

Ventileren

Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door deze woningen te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in de woning. Bekijk en verbeter waar nodig de ventilatie als je de woning gaat isoleren. Een goed isolatiebedrijf zal je altijd (naast het geven van isolatieadvies) wijzen op het belang van goede ventilatie in de woning.

Koudebrug

Een koudebrug ontstaat waar het isolatiemateriaal wordt onderbroken. Op die plek gaat de warmte sneller de woning uit. In de binnenlucht aanwezig vocht kan op deze plekken condenseren en zo vochtproblemen veroorzaken.

Kenmerk van koudebruggen is dat de problemen erger worden naarmate het verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur groter wordt. Ook de relatieve luchtvochtigheid in de woning speelt hier een belangrijke rol. Goede ventilatie voorkomt een hoge luchtvochtigheid. 

Isolatiebedrijven vinden

Vind gecertificeerde bedrijven die gespecialiseerd zijn in isoleren op wij-isoleren.nl.