Kozijnen vervangen

Kozijnen worden vervangen als ze ernstige gebreken vertonen of niet meer voldoen aan de wensen. Het vervangen van kozijnen wordt meestal gedaan door professionele bedrijven. 

Beschrijving

De oude kozijnen worden eruit gesloopt. Daarna wordt een gat gemaakt voor de nieuwe kozijnen. Aan de binnenkant van dit gat wordt een stelkozijn geplaatst. Dit kan een houten lat, een strook plaatmateriaal of een kunststofprofiel zijn. Het nieuwe kozijn wordt hier vervolgens tegenaan geplaatst. 

Het plaatsen van nieuwe kozijnen is gelijk een goede gelegenheid om te bekijken of de ventilatie in de woning verbeterd kan worden. In de nieuwe kozijnen kan dan gelijk gekozen worden om ventilatieroosters te plaatsen.

Soorten kozijnen

 • Passiefhuis kozijnen
  Deze kozijnen voldoen aan de hoogste eisen voor isolatie en kierdichting tussen de delen en is meestal voorzien van driedubbele hoog rendement glas. Het toepassen van dergelijke kozijnen heeft alleen zin als het hele huis op het passiefhuis niveau verbouwd gaat worden.
 • Houten kozijnen
  Hout is het meest gebruikte materiaal voor kozijnen. Een goede kwaliteitsnorm voor houten kozijnen is de KVT.
 • Geïsoleerde houten kozijnen
  Voor zeer goed geïsoleerde woningen wordt steeds vaker gebruik gemaakt van geïsoleerde kozijnen. Bij deze kozijnen bestaat het hout uit twee delen, onderling verbonden met een isolatieschuim. Dergelijke kozijnen worden ook toegepast bij passiefhuis bouwen.
 • Kunststof kozijnen
  Groot voordeel van kunststof kozijnen is dat ze onderhoudsvriendelijk zijn. Een nadeel is dat de kleur van de kozijnen niet of moeilijk te veranderen is.
 • Aluminium kozijnen
  Aluminium kozijnen worden voornamelijk toegepast vanwege hun moderne uitstraling en/of de mogelijkheid van het toepassen van smalle profielen. Ze worden vaak uitgevoerd met een koudebrugonderbreking.
 • Stalen kozijnen
  Een nieuwe trend is het toepassen van stalen kozijnen. Deze stalen kozijnen worden in het algemeen gekozen vanwege hun industriële uitstraling (retro-look). Tegenwoordig worden ze, net als aluminium kozijnen, uitgevoerd met een koudebrugonderbreking. 

Aandachtspunten

Controleer op kieren

Achterhaal waar de luchtlekken zitten in huis. Ervaar je tocht? Dan zit er een luchtlek in huis.

Ventileren

Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door deze woningen te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in de woning. Bekijk en verbeter waar nodig de ventilatie als je  de woning gaat isoleren. Een goed isolatiebedrijf zal je altijd (naast het geven van isolatieadvies) wijzen op het belang van goede ventilatie in de woning.

Koudebrug

Een koudebrug ontstaat waar het isolatiemateriaal wordt onderbroken. Op die plek gaat de warmte sneller de woning uit. In de binnenlucht aanwezig vocht kan op deze plekken condenseren en zo vochtproblemen veroorzaken.

Kenmerk van koudebruggen is dat de problemen erger worden naarmate het verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur groter wordt. Ook de relatieve luchtvochtigheid in de woning speelt hier een belangrijke rol. Goede ventilatie voorkomt een hoge luchtvochtigheid.

Leveranciers kozijnen  

Ga in zee met bij brancheorganisaties aangesloten bedrijven. Voor kunststof kozijnen is dit de Vereniging van Kunststof Gevelelementen en voor aluminium- en stalen kozijnen de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche