Mechanische ventilatie

Sinds de jaren zeventig worden huizen steeds beter geïsoleerd. Hierdoor verdwenen veel gaten en kieren in woningen. Omdat er wel goed geventileerd moet worden in huis, worden steeds meer woningen uitgerust met een mechanisch ventilatiesysteem.

Een mechanisch ventilatiesysteem hangt centraal in de woning. De vervuilde lucht wordt door afzuigpunten in de keuken, badkamer en het toilet uit de woning gezogen. De frisse lucht komt door ramen en roosters naar binnen. 

Balansventilatie

Omdat bij mechanische ventilatie warmte verloren gaat, is balansventilatie een goed alternatief. Een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning (wtw) hergebruikt een deel van de warmte, die anders via het ventilatiesysteem naar buiten verdwijnt. Bij een balansventilatiesysteem stroomt de afgevoerde lucht langs een warmtewisselaar. Hier wordt een deel van de warmte opgenomen door de verse, toegevoerde lucht.

Lees meer over balansventilatie met wtw

Aandachtspunten

Afzuigkap aansluiten op de mechanische ventilatie

Het is mogelijk om de afzuigkap aan te sluiten op de mechanische ventilatie. Houd er dan wel rekening mee dat het ventilatiesysteem snel vervuild raakt. Ook kunnen er kookluchten in de badkamer terechtkomen. 

Relatieve luchtvochtigheid

De relatieve luchtvochtigheid, in procenten, geeft aan hoeveel waterdamp er in de lucht zit ten opzichte van wat maximaal mogelijk zou zijn. Hoe hoger de luchttemperatuur, hoe meer grammen waterdamp de lucht bevat. De ideale relatieve luchtvochtigheid is tussen de 40 en de 55 %.

Een hoge luchtvochtigheid in een woning kan leiden tot vochtproblemen, zoals schimmelvorming. Voorkom een hoge luchtvochtigheid door goed te ventileren.

Omgekeerd kan een te lage luchtvochtigheid ook tot problemen leiden. Sommige mensen ervaren daardoor ademhalingsproblemen. Bovendien kunnen houten vloeren en meubelen gaan krimpen en scheuren. Voeg dan extra vocht toe aan de lucht, bijvoorbeeld door gebruik te maken van luchtbevochtigers. 

Ventileren

Goed ventileren is belangrijk om de lucht in huis gezond te houden. Het voorkomt dat het te vochtig wordt in huis.

Ga je jouw huis verbouwen of isoleren? Neem dan meteen de ventilatie mee om vochtproblemen te voorkomen. Een goed isolatiebedrijf wijst je altijd op het belang van goede ventilatie in de woning.

Meer tips over ventilatie