Omgekeerd dak

Een minder gebruikelijke oplossing voor het aan de buitenkant isoleren van een plat dak is het isolatiemateriaal op de dakbedekking te plaatsen. Dit wordt een omgekeerd dak genoemd. Hierbij moet het isolatiemateriaal wel waterdicht zijn.

Beschrijving

Bij een omgekeerd daksysteem wordt het isolatiemateriaal op de dakbedekking geplaatst. Het isolatiemateriaal kan niet mechanisch worden vastgezet omdat het geheel waterdicht moet blijven. Door het gewicht van grind of betontegels wordt het isolatiemateriaal op zijn plek gehouden.

Isolatiemateriaal

Voor deze isolatiemethode wordt geëxtrudeerde polystyreen (XPS) gebruikt. Dit is een waterbestendig isolatiemateriaal. Een omgekeerd daksysteem is alleen aan te bevelen als het dak voldoende afschot heeft. Anders bestaat het risico op condensatie in de constructie. Dit kan tot vochtproblemen leiden. 

Constructie

Net als bij een warm dakconstructie moeten de dakranden en aansluitende loodslabben worden aangepast. Een omgekeerd dak kan ook alleen worden toegepast als de constructie sterk genoeg is om een ballastlaag als grind of betontegels te kunnen dragen. Deze ballastlaag voorkomt dat het isolatiemateriaal wegwaait.

Bij de afvoeren van het dak kan geen isolatiemateriaal worden geplaatst. Daarom wordt meestal een strook langs de dakrand hiervan vrijgehouden. Dit kan betekenen dat hier een koudebrug ontstaat. Dit is een plek in een constructie waarbij de kou van buiten naar de binnenkant van de constructie wordt geleid. De koudebrug kan in dit geval ontstaan op de aansluiting tussen het dak een de gevel daaronder. Een dak met een ruime overstek is daarom het meest geschikt voor een omgekeerd daksysteem.  

Aandachtspunten

Dampremmende laag

Als er een te groot verschil is tussen de binnen-en buitentemperatuur condenseert de waterdamp, en dat leidt tot houtrot. Bovendien kan het isolatiemateriaal vochtig worden, waardoor de isolerende werking vermindert. Een dampremmende laag (bijvoorbeeld PE folie) voorkomt dit probleem. Er zijn ook speciale klimaatfolies op de markt die het vocht in de constructie reguleren.

Extra isolatie

Bij het aanbrengen van extra isolatie (naïsolatie) kunnen vochtproblemen ontstaan. Dat komt doordat waterdamp op een andere plek in huis overgaat in water. En dat kan leiden tot houtrot. Een bouwfysicus berekent of naïsolatie tot vochtproblemen leidt.

Goten en loodslabben

De buitenkant van het dak isoleren heeft consequenties voor de aansluitende constructies. Dakranden en goten moeten worden aangepast en loodslabben worden meestal hoger in het metselwerk geplaatst.

Loodslabbe infrezen

Als de loodslabbe door de isolerende maatregel hoger in de constructie moet worden geplaatst, moet de slabbe in het buitenspouwblad worden gefreesd en worden doorgevoerd in het binnenspouwblad. Als het zeker is dat er geen vocht in de spouw kan komen, is lood infrezen voldoende. De maximale lengte van de loodslabbe is zo'n 1,5 meter.

Ventileren

Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door deze woningen te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in de woning. Bekijk en verbeter waar nodig de ventilatie als je  de woning gaat isoleren. Een goed isolatiebedrijf zal je altijd (naast het geven van isolatieadvies) wijzen op het belang van goede ventilatie in de woning.