Regenwateropvangsysteem

Wie regenwater van het dak opvangt, kan dit gebruiken voor het toilet, de wasmachine of de tuin. Dit bespaart drinkwater.

Beschrijving

De simpelste vorm van regenwateropvang is met behulp van een regenton. Naast de traditionele houten tonnen zijn er tegenwoordig ook modernere (kunststof) tonnen te koop.

Een uitgebreid opvangsysteem heeft een opvangtank in de grond, de kruipruimte, de kelder of andere ruimte. 

Regenton

Een regenton krijgt meestal een aansluiting op één van de hemelwaterafvoeren. Let er bij het aansluiten op dat de ton niet kan overlopen. Hiervoor zijn handige sets leverbaar. Aan de onderzijde van de regenton zit meestal een kraantje om het water mee af te tappen, in bijvoorbeeld een gieter. Houd bij de plaatsing van de ton rekening met de hoogte van de gieter.

Huishoudwaterinstallatie

Een uitgebreider systeem voor het opvangen van hemelwater is door een regenwateropvangsysteem. Hierbij wordt het hemelwater vanaf het dak naar een opvangtank (of zak) geleid. Een pompsysteem leidt het opgevangen water vanuit de tank naar de tappunten.

 • Aansluiting
  In een huishoudwatersysteem mogen alleen aansluitingen komen op het toilet, de wasmachine en de buitenkraan.
 • Opvangtank of opvangzak
  De opvangtank kan in de grond geplaatst worden, maar ook in een kelder of bergruimte. Bij renovaties is het ook mogelijk te kiezen voor een zak in de kruipruimte.
 • Filter
  Voordat het water in de opvangtank of zak komt, is het van belang alle vaste delen eruit te filteren. Denk hierbij aan bladeren. Zo'n filter vraagt wel enig onderhoud.
 • Overloop
  Ook dit systeem heeft een overloopmogelijkheid nodig, net als een regenton. Dat kan door het systeem aan te sluiten op het gemeentelijk riool. Voorwaarde is wel dat dit mag van de gemeente. Maar veel mensen kiezen ervoor om het overtollige water te infiltreren in de bodem. Hiervoor zijn speciale infiltratiekratten leverbaar.
 • Weinig regen
  Als er weinig regen valt en de tank leeg dreigt te raken, schakelt een huishoudwatersysteem over op drinkwater.  Een andere optie is de tank aan te vullen met drinkwater. 

Aandachtspunten

Huishoudwater

De huishoudwaterinstallatie mag niet rechtstreeks worden aangesloten op het drinkwaterleidingsysteem.

Terugstroombeveiliging

De aansluiting van toestellen op het drinkwaternet moet voldoen aan strenge eisen, om te voorkomen dat schoon en vuil water vermengen. Daarvoor is het vaak nodig voor het toestel een terugstroombeveiliging te plaatsen. De eisen rondom het aanleggen van drinkwatersystemen zijn te vinden in de NEN 1006.