Schuin dak vervangen

De meest ingrijpende methode voor het isoleren van het schuine dak is de totale vervanging van de dakconstructie. Voor deze optie wordt gekozen als de bestaande dakconstructie niet meer in goede staat is of om meer ruimte onder het dak te krijgen door een steilere dakhelling.

Beschrijving

Wordt het schuine dak vervangen, dan worden de dakpannen verwijderd inclusief de panlatten, de tengellatten en het dakbeschot. Bij het veranderen van de dakhelling worden ook de bestaande dakbalken zoals de gordingen en spanten weggehaald. In het laatste geval moeten ook de topgevel en eventuele andere aansluitende bouwdelen zoals de schoorsteen worden aangepast.

Bij het vervangen van het schuine dak wordt meestal gebruik gemaakt  van kant-en-klare dakplaten, voorzien van isolatie. Deze dakplaten zijn er in verschillende uitvoeringen:  

  • Scharnierkappen
    Het hele dak wordt in een paar delen vanuit de fabriek aangevoerd. De voor- en achterkant van het dak zitten met een scharnier aan elkaar vast. Op de plek van bestemming worden de platen op het dak gehesen en  de kapdelen uitgevouwen en geplaatst.
  • Dakplaten
    Deze dakplaten zijn ongeveer 1.200 mm breed. De keuze is afhankelijk van de dakbedekking en de manier waarop de platen aan de onderkant moeten zijn afgewerkt en welke afstand de platen moeten overbruggen. De dakplaten worden geleverd in diverse standaard lengtematen. Ze kunnen ook vanaf de fabriek op maat worden geleverd.  

Aandachtspunten

Ventileren

Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door deze woningen te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in de woning. Bekijk en verbeter waar nodig de ventilatie als je de woning gaat isoleren. Een goed isolatiebedrijf zal je altijd (naast het geven van isolatieadvies) wijzen op het belang van goede ventilatie in de woning.

Controleer op kieren

Achterhaal waar de luchtlekken zitten in huis. Ervaar je tocht? Dan zit er een luchtlek in huis.

Controleer woningscheidende muur

Zitten er naden bij de aansluiting van het dak op de woningscheidende muur, maak ze dicht met brandvertragende kit of purschuim. Zo voorkom je dat bij brand het vuur kan overslaan naar het huis van de buren.

Goten en loodslabben aanpassen

De buitenkant van het dak isoleren heeft consequenties voor de aansluitende constructies. Dakranden en goten moeten worden aangepast en loodslabben worden meestal hoger in het metselwerk geplaatst.