Water besparen

Bespaar water door slimmer om te gaan met water, waterbesparende technieken toe te passen of regenwater te gebruiken voor huishoudelijke klussen. 

Beschrijving

Bekende en simpele manieren om water te besparen zijn de kraan niet onnodig laten stromen, de spaarknop boven het toilet gebruiken en korter douchen. Maar er zijn meer bespaarmogelijkheden.

Als je nieuw sanitair plaatst, kun je rekening houden met het waterverbruik. Kies bijvoorbeeld voor een waterbesparend opzetstuk voor de kraan, een waterbesparende douchekop of een spaarknop voor het toilet. Een thermostatische mengkraan voorkomt verspilling van warm water. 

Bespaar op warm water
Installeer een douchewater-warmteterugwinsysteem (douche-WTW). Die gebruikt het warme water uit het afvoerputje om het schone douchewater voor te verwarmen. Een andere mogelijkheid is om een zonnecollector met boiler te plaatsen. Die gebruikt de warmte van de zon om huishoudwater op te warmen. In Nederland kun je hiermee ongeveer 50% van al je warme water verwarmen.

Gebruik regenwater
Het drinkwater in Nederland is van zeer goede kwaliteit, maar het is lang niet altijd nodig om dit schone drinkwater te gebruiken. Geef de planten water met water uit de regenton of installeer een regenwateropvangsysteem. Met dit water kun je het toilet doorspoelen of de was doen. Dit water is niet bedoeld als drinkwater.