Zonneboiler

Met een zonneboiler gebruik je de warmte van de zon om (tap)water te verwarmen. De zonneboiler bestaat uit een zonnecollector en een voorraadvat. De kosten van een zonneboiler liggen tussen de € 2.000 en € 5.000 (exclusief de combiketel).

Een thermisch zonne-energiesysteem bestaat uit verschillende onderdelen. De zonnecollector vangt de zonnewarmte op. Deze warmte wordt via een vloeistof opgeslagen in een boiler (voorraadvat). Een warmtewisselaar in deze boiler brengt de warmte over naar het warme tapwater (of verwarmingssysteem).

Aangezien in Nederland niet altijd voldoende zonnewarmte aanwezig is, moet er altijd een aansluiting zijn op naverwarmingssysteem, zoals een cv-ketel. 

Collectoren

De basis voor een thermische zonne-energie is de collector. Deze vangt de zonnewarmte op.

 • Vlakke plaat collector
  De vlakke plaatcollector is een bak waarin spiraalsgewijs (koperen) leidingen lopen. Deze bak is aan de bovenzijde afgedekt met een glasplaat. De zon verwarmt de glasplaat, waarna de warmte wordt opgenomen door de vloeistof in de leidingen. Vervolgens gaat de vloeistof uit de leiding naar de boiler. Als de vloeistof altijd in de collector blijft, moet deze vriesbestendig zijn. In dat geval valt de keuze meestal op een vloeistof met antivries (glycol).
 • Vacuümbuis collectoren (heatpipe)
  Er is ook een systeem met vacuümbuis collectoren. Dit wordt ook wel 'heatpipe' genoemd. De collector bestaat uit een aantal glazen buizen. In deze buizen zit een (koperen) pijp met daarin opgesloten een vloeistof. Door de warmte van de zon verdampt de vloeistof in de pijp. Vervolgens stijgt de damp naar boven. De glazen buis is vacuüm. Daardoor kan de stralingswarmte van de zon de koperen pijp beter bereiken. Daarnaast zit op de pijp nog extra profilering, om de warmte nog beter naar de pijp te leiden. Dit is de 'absorber'.

Zonneboiler

De zonneboiler is het voorraadvat waarin de warmte wordt opgeslagen voor het gebruik voor het warme tapwater of de cv (gebruik voor de cv komt in Nederland minder vaak voor).

 • Drukvat
  De meest gebruikte boiler is een drukvatboiler. De boiler zit dan in het watercircuit. Het water in de boiler heeft dezelfde druk als het waterleidingnet in de woning. De vloeistof uit de collector draagt door een warmtewisselaar (spiraal) de warmte over op het tapwater.
  Bij energiezuinige woningen kunnen in de boiler meerdere wisselaars zitten. Bijvoorbeeld om de warmte van de warmtepomp of de houtkachel over te brengen. Vaak zijn dergelijke boilers veel groter dan de standaard zonneboiler. In dat geval wordt de warmte van de boiler niet alleen gebruikt voor het warme tapwater, maar ook voor het verwarmen van de woning. Vaak zit in de boiler ook nog een terugloopvat. Daarin stroomt het water uit de collector terug als er onvoldoende zonnewarmte is. Temperatuursensoren sturen dan een pomp aan die het water dan naar de collector pompt.
 • Compacte boiler
  Een compacte boiler werkt andersom. De vloeistof uit de collector komt rechtstreeks in de boiler terecht. Als de kraan open gaat, stroomt het tapwater door de warmtewisselaar (spiraal) in de boiler. Zo wordt het tapwater opgewarmd. Het voordeel is dat de boiler niet zo drukvast hoeft te zijn als een drukvatboiler. Dit systeem wordt ook wel een doorstroomsysteem genoemd. De compacte boiler is handzamer en goedkoper dan een drukvatboiler.

Besparing

Met een zonneboiler bespaar je gemiddeld 150 m3 tot 200 m3 gas per jaar. Als de zonneboiler ook wordt ingezet voor het verwarmen van ruimtes, dan kan de besparing oplopen tot meer dan 500 m3. De investering is daarvoor wel relatief hoog (grotere zonnecollector én groter voorraadvat nodig), en alleen rendabel in combinatie met lage temperatuurverwarming zoals wand en vloerverwarming. De terugverdientijd is afhankelijk van jouw huidige energiegebruik, maar ligt tussen de 12 en 25 jaar (zonder subsidie). De levensduur van een zonneboiler is ongeveer 30 jaar. 

Aandachtspunten

 • Aansluiten zonneboiler op cv-ketel. Omdat er niet het hele jaar door voldoende zonnewarmte is, wordt de zonneboiler meestal aangesloten op de cv-ketel. Die kan er dan voor zorgen dat, als er onvoldoende warmte is, het tapwater (en/of verwarmingswater) extra wordt opgewarmd. Het is dan wel belangrijk dat de cv-ketel hiervoor geschikt is. Zo'n ketel is te herkennen aan het NZ-gaskeurlabel. NZ staat dan voor Naverwarmer Zonneboiler. Heb je een zonneboiler of denk je in de toekomst aan een zonneboiler? Let dan op dit label bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel.
 • Erkende installateur. Je kunt een zonneboiler het beste laten plaatsen door een erkende installateur. Dit in verband met risico op legionella en lekkages. Erkende installateurs vind je via InstallQ. Een zonneboiler heeft weinig onderhoud nodig. Een tweejaarlijkse controle in combinatie met het onderhoud van de cv-ketel is genoeg. 

Alternatieven

Compact zonneboiler systemen
Bij een compact zonneboiler systeem zitten de collector en de boiler samen in één toestel. Omdat de compacte boiler buiten staat, moet de vloeistof in de boiler antivries zijn.

Thermosifon
Bij dit systeem zit de boiler boven de collector. De warmte stroomt automatisch vanuit de collector naar de boiler, omdat de warme vloeistof stijgt ten opzichte van koude vloeistof. In dat geval moet de vloeistof niet kunnen bevriezen. Het voordeel is dat er geen pomp nodig is die stroom verbruikt.

Zonneboilercombi
Bij een zonneboilercombi zit de naverwarmer in de zonneboiler verwerkt. Dit kan zowel een elektrisch verwarmingselement zijn als een gasgestookte.

Zonneboiler

Op een duurzame manier water verwarmen kan met een zonneboilersysteem. Hoe werkt een zonneboiler? Over de zonneboiler

Besparen met een zonneboiler

Ze zijn onbekender en onbeminder dan het zonnepaneel. Maar met een zonneboiler kun je veel energie besparen. Lees het artikel

Zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen, welke soorten zijn er op de markt, wat kosten ze en wat leveren zonnepanelen op? Over zonnepanelen

5 vragen over zonnepanelen

Onze financieel en fiscaal specialisten krijgen veel vragen over zonnepanelen. Daarom hebben we de 5 meestgestelde vragen op een rij gezet.  Lees de vragen en antwoorden