Vereniging Eigen Huis - stel speelt spel op de bank

Energietarieven

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen

Miljoenen huishoudens krijgen te maken met energieprijzen die hard omhoog gaan. Wat wordt hier aan gedaan en hoe ontwikkelt zich dit verder? Het laatste nieuws vind je hier.

Update 28/09/2022: In de Miljoenennota van 2023 heeft het kabinet een prijsplafond voor energietarieven voorgesteld. Met een prijsplafond wil het kabinet alle huishoudens helpen de hoge energierekening betaalbaar te houden. Vanaf 1 november 2022 moet dit al voor verlichting zorgen. Deze tijdelijke maatregel loopt door tot eind 2023. Wanneer door het kabinet gekozen wordt voor een tijdelijk prijsplafond voor de energietarieven komend jaar, zal de voorgestelde verlaging van de energiebelasting niet doorgaan.

Wat is er aan de hand?

De energieprijzen zijn wereldwijd ontzettend hard gestegen de afgelopen maanden. Door weinig reserves en beperkte nieuwe gasaanvoer, werd de vraag naar gas groot en ging de prijs stijgen. Gascentrales zijn ook nodig om elektriciteit op te wekken. In Europa wekken we nog niet genoeg duurzame energie op om aan de steeds groter wordende vraag naar elektra (door bijv. elektrische auto’s en warmtepompen) te voldoen. Daarom steeg ook de prijs van elektriciteit. Zolang de productie van elektriciteit door gasgestookte centrales nodig is, beweegt de elektriciteitsprijs mee met de gasprijs en zal een hoge gasprijs ook leiden tot een hoge elektriciteitsprijs.

De prijsstijging raakt met name huishoudens met variabele tarieven en huishoudens waarbij het vaste energiecontract afloopt en daardoor automatisch op variabel tarief overgaan. Zolang het vaste contract de einddatum nog niet heeft bereikt, merk je nog niets van de prijsstijgingen. Zit je op variabel tarief? Dan voel je de prijsstijging direct in je portemonnee.

Geen energiecontracten beschikbaar

Vanwege de extreem hoge inkoopprijzen voor energie kunnen leveranciers nieuwe klanten op dit moment geen aanbieding doen. Zowel op grote vergelijkingswebsites, als direct bij de energieleveranciers zelf, worden (vrijwel) geen contracten aangeboden met vaste tarieven.  

Ben je op zoek naar een vast energiecontract? Kijk dan regelmatig op onze Energievergelijker. Zodra er weer contracten beschikbaar zijn, kun je die hier terugvinden. Je kunt je ook alvast inschrijven voor onze Collectieve Inkoop Energie. Zodra we weer een veiling kunnen organiseren, brengen we je hiervan op de hoogte.

Veelgestelde vragen

Mijn huidige energiecontract loopt af, wat moet ik doen?

Op dit moment worden er (vrijwel) geen contracten aangeboden met vaste tarieven. Je kunt op zoek gaan naar een energieleverancier die lagere variabele tarieven aanbiedt dan je huidige leverancier. Aangezien er geen vaste contracten worden afgesloten is er verder weinig mogelijk en zal je waarschijnlijk nog even op variabel tarief moeten blijven zitten.

Wanneer ontvang ik de compensatie van mijn hoge energienota?
Het kabinet heeft bepaald dat huishoudens over het kalenderjaar 2022 gemiddeld 540 euro compensatie ontvangen tijdens de eindafrekening van de energienota. De compensatie bestaat uit verlaging van de energiebelasting op stroom, verhoging van de energiebelastingvermindering en verlaging van het btw tarief per 1 juli 2022. Het kan zijn dat energieleveranciers al rekening houden met deze compensatie via een lager maandelijks voorschot bedrag dat je in 2022 bent verschuldigd. Ook zal de compensatie in de praktijk over 2 energie eindnota’s worden verdeeld aangezien een energiejaar vaak niet exact samenvalt met een kalenderjaar. In aanvulling op de compensatie via de energienota ontvangen huishoudens met een laag inkomen een extra gemeentelijke tegemoetkoming van 800 euro. Op het moment is het kabinet de mogelijkheden aan het verkennen hoe verdere compensatie van de stijgende energienota voor 2023 kan worden ingericht.
Wat is het verschil tussen een vast en variabel energiecontract?
Bij een vast contract kies je voor een vaste prijs gedurende één, drie of vijf jaar. Maar je kunt ook kiezen voor een variabel contract, waarbij de prijzen iedere 6 maanden, op 1 januari en 1 juli, opnieuw wordt vastgesteld. Als de gasprijzen hoog blijven, zullen zij per 1 januari de energienota flink zien stijgen.

Wanneer je contract afloopt, kan je ervoor kiezen om bij je huidige leverancier te blijven, over te gaan op een variabel tarief of een contract af te sluiten bij een nieuwe leverancier. Tot nu toe leverde een overstap naar een andere leverancier een prijsvoordeel op, maar nu zullen veel mensen onderaan de streep honderden euro’s extra per jaar gaan betalen. Dit geldt ook voor iedereen met een variabel contract.  
Een vast of variabel tarief, wat is het advies?
Een goed advies over je eigen vaste of variabele energiecontract is helaas niet mogelijk omdat er heel veel onzekerheden zijn over de wereldwijde ontwikkeling van de gasprijs. Meer algemeen gelden de volgende uitgangspunten: wil je zekerheid dat je energielasten niet nog verder oplopen, dan biedt een één-, drie- of vijfjarig contract die mogelijkheid. Je weet dan zeker wat je de komende jaren gaat betalen. Wil je je niet vastleggen aan een contract voor een vaste periode met een vaste prijs, dan kun je kiezen voor een variabel contract. De prijs wordt dan twee keer per jaar vastgesteld en die kan, al naar gelang de ontwikkelingen op de gasmarkt, hoger of lager zijn. Wel kun je met een variabel contract altijd eerder weer overstappen op een vast contract.
Wanneer kan ik het beste overstappen?
Experts vinden het lastig om in te schatten of de energieprijzen hoog zullen blijven, de onzekerheden zijn groot. Daarom is het niet mogelijk een voorspelling te doen over de prijsontwikkeling. Vereniging Eigen Huis geeft je dan ook geen advies over wat je het beste kunt doen. Wil je duidelijkheid over je energielasten voor de komende periode, dan kan ons aanbod via de Collectieve Inkoop Energie interessant voor je zijn. Wacht je liever tot de energiemarkt weer wat rustiger is? Dan kun je wellicht beter nog even op variabel tarief blijven zitten.  
Wat gebeurt er als je energieleverancier failliet gaat?
In ieder geval blijft de levering van elektriciteit en gas gewoon doorgaan. Je wordt onder gebracht bij een andere energieleverancier. Bij de nieuwe leverancier kunnen andere voorwaarden of een andere overeenkomst gelden. Het kan ongeveer een maand duren voordat je aan een nieuwe leverancier bent toegewezen. Gedurende deze maand kun je niet zelf een andere leverancier kiezen. Zodra je bij de toegewezen leverancier zit, kun je de overeenkomst met die leverancier opzeggen en naar een andere leverancier overstappen. De opzegtermijn is normaal gesproken 30 dagen.

Van de leverancier die failliet is ontvang je een eindafrekening. Als blijkt dat je meer betaald hebt dan dat je aan energie verbruikt hebt, moet je een bedrag terugkrijgen. Je kunt dit bedrag indienen bij de curator van de failliete leverancier. De kans is echter groot dat de failliete leverancier onvoldoende geld heeft om je terug te betalen.

Let op: Soms kun je (een deel van) het te veel betaalde geld terugkrijgen door de bank binnen 8 weken te vragen de laatste automatische incasso terug te storten op je bankrekening (storneren).
Mag mijn leverancier het energiecontract met mij beëindigen vanwege de gestegen energieprijzen?
Nee, de leverancier mag het energiecontract niet zo maar beëindigen, omdat de prijzen voor energie zijn gestegen. Dat meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op haar website. Alleen in bepaalde situaties mag een leverancier de levering beëindigen, bijvoorbeeld als je de energierekening niet betaalt, ondanks dat je een betalingsherinnering heeft ontvangen.
Wat doet Vereniging Eigen Huis?

Deze enorme stijging van de gasprijzen drukt zwaar op de portemonnee van veel huiseigenaren en kan er bij sommigen voor zorgen dat de energienota onbetaalbaar dreigt te worden. Vooral voor minder kapitaalkrachtige huiseigenaren die geen mogelijkheden hebben om hun woning energiezuiniger te maken.

De politiek heeft met een belastingvermindering een eerste stap gezet om de stijgende energierekening enigszins te beteugelen. De vereniging wil dat er meer stappen worden gezet, want de lastenverlichting bedraagt enkele tientjes op een stijging van de energienota van vele honderden euro’s. En omdat ruim 60% van de energienota bestaat uit belastingen en netbeheerkosten kan de overheid ook meer doen om de stijging van de energienota te beperken.

Vereniging Eigen Huis pleit er bij het Kabinet voor dat de energierekening betaalbaar blijft en huiseigenaren geholpen worden om het energieverbruik te verlagen, bijvoorbeeld door hun woning te isoleren.

Laatste nieuws

Prijsplafond: 6 vragen

Een van de voorstellen van het kabinet om de energierekening betaalbaar te houden is het energieprijsplafond. Hoe werkt het prijsplafond? Op deze pagina vind je de veelgestelde vragen en antwoorden.  Vragen en antwoorden

Compensatie stijgende energielasten

Vanwege de gestegen energieprijzen biedt de overheid verschillende compensatiemaatregelen. Weten voor welke compensatie je in aanmerking komt? Lees meer

Voorschot energierekening: 7 vragen

Met de stijgende energieprijzen zijn er veel vragen over het voorschot van de energierekening en de energiecompensatiemaatregelen. Wij beantwoorden zeven veelgestelde vragen.  Vragen en antwoorden

Snel energie besparen

Bespaar energie met deze tips

Hoe kun je snel energie besparen zonder grote investering? Met deze tips verlaag je eenvoudig je energieverbruik. Bekijk de tips

Bespaar met ruimteverwarming

Bespaar energie en verwarm ruimtes in je woning apart van elkaar. We geven je een aantal tips. Lees meer

Huis isoleren: 5 tips

De eerste stap bij het verduurzamen van je huis is isoleren. Een goede voorbereiding is het halve werk. Deze vijf handige tips helpen je daarbij. Lees de tips

Zo helpen we je met verduurzamen