Willem Jan loopt naar de voordeur

Hoe moderne snufjes een oud huis behaaglijk maken

'Zo verduurzaam ik mijn huis'

Hedwig van Glabbeek en Willem Jan Maas dragen graag hun steentje aan een betere wereld bij. Ze vliegen niet meer, eten minder vlees, douchen korter en maakten met verschillende aanpassingen hun woning warmer en energiezuiniger. 

Ze kochten de laatste jaren spaarlampen, een slimme thermostaat (Tado), een modererende cv-ketel, een ventilator onder de verwarming (Speedcomfort) en ze isoleerden hun oude en koude huis waar nodig.

1. Wat hebben jullie ondernomen op het vlak van isoleren?

Hedwig: “Veel ramen in huis hadden al isolatieglas. Toen we de woonkamer aan de achterkant lieten uitbouwen, hebben we ook daar in de openslaande deuren dubbel glas laten plaatsen, evenals in de ramen in de keuken. Verder kozen we voor vloerisolatie met Tonzon.”

2. Hoe kwamen jullie op deze vorm van vloerisolatie?

Willem Jan: “We zagen een advertentie in de krant. Omdat we er nog nooit van hadden gehoord, zijn we er eerst over gaan lezen op internet. Ook heb ik het bedrijf gebeld. De informatie die we op deze wijze verzamelden, maakten ons enthousiast.”
Hedwig: “Er werd voorspeld dat we met deze isolerende folie twintig procent op de stookkosten konden besparen. Ook de verhoging van het wooncomfort trok ons. De vloer was in de winter ontzettend koud. We verheugden ons op lekkere warme voeten.”

Over de bewoners

Hedwig van Glabbeek (62 jaar) en Willem Jan Maas (64 jaar), beiden gepensioneerd, wonen sinds 2015 in een hoekhuis van 92 m2 in Rijswijk. 

Bouwjaar woning: 1927

Duurzame maatregelen: vloerisolatie, dubbel glas, slimme thermostaat, cv-ketel lager gezet, ventilator onder de radiator, spaarlampen.

Kosten maatregelen: Vloerisolatie: € 1.900, inclusief arbeidsloon. Speedcomfort: € 60. Slimme thermostaat: € 258, inclusief installeren. Modererende cv-ketel: € 1.270.

Wat levert het op: een warmer huis en 20% tot 30% minder gasverbruik.

3. Wat maakt deze methode zo effectief?

Hedwig: “Tonzon bestaat uit twee lagen dunne aluminiumfolie met daartussen een soort ‘kussens’ die warme lucht vasthouden. Dit isolerende materiaal wordt op de wanden en op de vloer van kruipruimte aangebracht.”
Willem Jan: “Lucht is van zichzelf een goede isolator. Je denkt van niet omdat lucht ook stroomt. Stromende lucht transporteert warmte juist heel goed. Door de Tonzon isolatieoplossing wordt deze stroming juist tegengegaan waardoor het isoleert.” 

4. Kun je de isolatiefolie zelf aanbrengen?

Hedwig: “Als je handig bent wel. Maar wij zijn geen doe-het-zelvers. Daarom hebben we het laten doen. Vooraf kwam het bedrijf langs om de situatie te beoordelen. De balken die we zeven jaar geleden in de kruipruimte hadden laten vervangen, en waarop de folie aangebracht moest worden, bleken gelukkig in goede staat. Ook was de kruipruimte diep genoeg: 55 cm. Als deze lager was geweest, hadden we moeten bijbetalen, omdat de klus dan fysiek zwaarder was geweest. Nu waren ze er met twee personen driekwart dag mee bezig. Naderhand kregen we een opleverrapport met foto’s van de installatie en een kwaliteitskeurmerk.”
Eerst was 19 graden Celsius fris, nu vinden we het met die temperatuur zelfs een beetje heet in huis.
Hedwig van Glabbeek

5. Wat kostte de vloerisolatie en hoeveel subsidie kregen jullie?

Willem Jan: “€ 1900, inclusief arbeidsloon. Het materiaal zelf kostte € 640. De subsidie is zo’n 15%. Het geld moeten we nog ontvangen. Het formulier op de betreffende website van de Rijksoverheid is namelijk niet helemaal up-to-date, deze is nog ingericht op twee besparende maatregelen. Vanaf 2 januari 2023 kunnen we de aanvraag voor subsidie voor alleen de vloerisolatie alsnog indienen.”

6. Wat levert de vloerisolatie jullie wat betreft warmtebehoud op?

Willem Jan: “Dat kunnen we nog niet zeggen, omdat we Tonzon op 12 april 2022 hebben laten plaatsen. Een koude winter hebben we dus nog niet meegemaakt.”

7. Wat is jullie ervaring met de andere duurzame maatregelen?

Hedwig: “De Speedcomfort, die we in 2021 kochten, kostte € 60 en heeft zichzelf al dubbel en dwars terugverdiend. Eén exemplaar is genoeg voor de hele huiskamer.”
Willem Jan: “Het is een hulpmiddel, dat je eenvoudig met magneetjes onder de verwarming kunt klikken. De werking is volkomen briljant: een klein draadje, de thermosensor, loopt naar het waterpijpje van de radiator. Als daar heet water door stroomt, beginnen de ventilatoren te draaien en wordt de warme lucht verspreid.”
Hedwig: “De warmte komt al de kamer in, als de radiator nog niet helemaal warm is. Als we voorheen de thermostaat op 19 graden Celsius zetten, was het fris in huis. Nu vinden we het met die temperatuur zelfs een beetje heet.”
_RVG0904_200x300
_RVG0965_200x300
_RVG0977_200x300

Hedwig en Willem Jan wonen sinds 2015 in een hoekhuis van 92 m2 in Rijswijk. 

Hedwig: “De Speedcomfort, die we in 2021 kochten, kostte € 60 en heeft zichzelf al dubbel en dwars terugverdiend. Eén exemplaar is genoeg voor de hele huiskamer.”

Willem Jan: “Zijn wij niet thuis, dan krijgen wij via onze smartphone de vraag of de afwezigheidsmodus van de cv-ketel ingeschakeld moet worden. Ook neemt de slimme thermostaat de weersverwachting mee." 

8. Welke slimme thermostaat hebben jullie?

Willem Jan: “De Tado. Zijn wij niet thuis, dan krijgen wij via onze smartphone de vraag of de afwezigheidsmodus van de cv-ketel ingeschakeld moet worden. Ook neemt de slimme thermostaat de weersverwachting mee. Daarnaast kun je met een app tijdsblokken met de gewenste temperaturen instellen.” 
Hedwig: “Het apparaat is gekoppeld aan een modererende cv-ketel. Een vergelijking maakt de werking inzichtelijk. Als je in de auto rijdt en plankgas geeft om 100 kilometer per uur te gaan, dan kost dat veel benzine. Langzaam is zuiniger. Dat is wat deze slimme thermostaat de modererende ketel laat doen.”

9. Hoe bevalt het?

Willem Jan: “Het werkt als een zonnetje. Als ik de gas-jaarrekening van 2022 bekijk, dan zie ik dat we in februari van dat jaar veel minder gas verbruikten dan de maand daarvoor, waarin het hetzelfde weer was. Sinds de plaatsing van de slimme thermostaat op 28 januari 2022 was er een reductie van 30%.”

Lees meer

Vloerisolatie: waar let je op?

Vloerisolatie levert meer comfort op en scheelt op de energierekening. Waar moet je op letten als je deze klus aanpakt? Lees het artikel

Dakisolatie

Veel warmte in huis gaat verloren via het dak. Door het dak te (laten) isoleren kun je honderden euro’s besparen. Over dakisolatie

Bespaar energie met deze tips

Hoe kun je snel energie besparen zonder grote investering? Met deze tips verlaag je eenvoudig je energieverbruik. Bekijk de tips

Bespaar met ruimteverwarming

Bespaar energie en verwarm ruimtes in je woning apart van elkaar. We geven je een aantal tips. Lees meer