Artikel
Financieren

Hoe betaal je duurzame maatregelen?

Er zijn veel manieren waarop je energie- besparende maatregelen kunt financieren: met spaargeld, subsidie, een duurzame hypotheek, een groene lening – of met een combinatie hiervan.
Auteur: Ilse Akkermans | Publicatiedatum: 4 november 2020

Subsidies

Er zijn landelijke, provinciale, regionale en gemeentelijke subsidies voor energiebesparende maatregelen.

Landelijk

 • Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Bedoeld voor isolatiemaatregelen in bestaande koopwoningen, voor huiseigenaren en VvE’s. Deze regeling loopt t/m 31 december 2020. Per woning kun je maximaal 10.000 euro subsidie aanvragen, pas als de maatregelen al zijn uitgevoerd en betaald. Maak je je huis zeer energiezuinig, dan is dit maximaal 15.000 euro.
 • Ook na 31 december is er subsidie voor isolatiemaatregelen, omdat de regeling Investeringssubsidie duurzame energie (zie volgende punt) dan met isolatiemaatregelen wordt uitgebreid. VvE’s kunnen de SEEH 2 jaar langer aanvragen. Alle subsidiebedragen zijn tot 31 december 2020 tijdelijk verhoogd.
Vereniging Eigen Huis, financieren verduurzaming
 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Dit is een tegemoetkoming voor de aanschaf van zonneboilers en warmtepompen. De regeling loopt t'm 31 december. De beschikbare subsidie bedraagt in 2020 100 miljoen euro. In 2021, als de SEEH voor isolatie opgaat in de ISDE, bedraagt de totale subsidiepot 115 miljoen euro. Hoeveel subsidie je per apparaat kunt krijgen, hangt af van het soort apparaat en het vermogen daarvan.

Meer informatie over landelijke subsidies

Provincie, regio, gemeente

Bekijk met de Energiesubsidiewijzer welke provinciale, regionale en gemeentelijke subsidies er zijn. Sommige gemeenten hebben subsidies voor kleine energiebesparende maatregelen. Zo kun je in Eindhoven maximaal 2.500 euro subsidie krijgen voor het vergroenen van je tuin. Op energiesubsidiewijzer.nl vind je meer.

Hypotheek

Energiebesparende maatregelen kun je via de hypotheek financieren.

106 procent

Vaak kun je energiebesparende maatregelen zoals een warmtepomp of isolatie meefinancieren in je hypotheek. Een huizenkoper mag hiervoor bij het sluiten van een hypotheek 6 procent extra lenen. Dus maximaal 106 procent van de marktwaarde van de woning. Bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is dat in 2020 maximaal 328.600 euro en in 2021 maximaal 344.500 euro. De extra 6 procent moet u volledig besteden aan energiebesparende maatregelen.

Meer mogelijkheden

 • Als je op basis van je inkomen niet 106 procent mag lenen, kun je buiten de inkomenstoets om maximaal 9.000 euro extra lenen voor energiebesparende maatregelen.
 • Voor het financieren van een nul-op-de-meterwoning, of een huis met een energieprestatiecoëfficiënt (epc) van nul of lager en een energieprestatiegarantie van minimaal 10 jaar, mag je 25.000 euro extra lenen. Ook dit is zonder inkomenstoets. Voor een woning met met een epc-waarde van nul of lager, zonder energieprestatiegarantie kunt 15.000 euro extra lenen.
 • Als je nog niet weet welke energiebesparende maatregelen je wilt nemen, kun je een beroep doen op het Energiebespaarbudget. Je kunt dan maximaal 6 procent meefinancieren voor verduurzaming en later de beste maatregelen uitzoeken. Hiervoor geldt een inkomenstoets.

Duurzame aanvullende hypotheek

Dit is een extra hypotheek die je bij je eigen geldverstrekker kunt sluiten als je energiebesparende maatregelen neemt, zoals:

 • De duurzame hypotheken van Florius en ABN Amro van minimaal 5.000 euro tot maximaal 25.000 euro. Ze hebben looptijden van 5, 10 en 15 jaar.
 • ASR heeft een verduurzamingshypotheek van maximaal 25.000 euro, tot 106 procent van de marktwaarde, met een looptijd van 15 jaar.
 • ASN Duurzaam Wonen is een leningdeel van 2.500 euro tot 30.000 euro met een lage rente.
 • Het Rabo Groendepot is een bouwdepot voor energiebesparende maatregelen met een looptijd van 24 maanden.
 • ABN Amro, Rabobank, Vista Hypotheken, Triodos en Obvion geven rentekorting op hypotheken voor energiezuinige woningen of voor woningen die worden verduurzaamd.

Een hypotheek wordt niet bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd. Advies nodig? Bekijk ons hypotheekadvies.

Lenen

Er zijn diverse leningen en kredieten om energiebesparende maatregelen te financieren.

Landelijk

Energiebespaarlening bestaande bouw
Deze annuïteitenlening van minimaal 2.500 euro en maximaal 25.000 euro wordt verstrekt uit het Nationaal Warmtefonds. De looptijd hangt af van de hoogte van de lening en kan 7 tot 20 jaar zijn. Voor een heel energiezuinig huis mag je maximaal 50.000 euro lenen, voor een nul-op-de-meterwoning maximaal 65.000 euro. Het geleende bedrag wordt in een bouwkrediet gestort. De rente staat de hele looptijd vast en je kunt altijd boetevrij aflossen. De leeftijd van de eigenaar en bewoner mag niet hoger zijn dan 75 jaar.

Energiebespaarlening nieuwbouw aardgasloos
Een lening voor als je een nieuwbouwwoning met aardgasaansluiting hebt gekocht en die alsnog aardgasvrij wilt laten opleveren. Voorwaarde is dat je het huis hebt gekocht voor 1 september 2018.

VvE Energiebespaarlening
Voor deze lening moet een VvE uit ten minste acht appartementen bestaan. De lening bedraagt minimaal 25.000 euro en maximaal 10 miljoen euro. De looptijd is 10, 15 of 30 jaar, naar keuze. De rente staat tijdens de looptijd vast. Het geleende bedrag gaat in een bouwkrediet en de VvE kan de lening tussentijds boetevrij aflossen.

Groene lening
 • Bij Green Loans kun je online een lening afsluiten met een lage rente. De looptijd is maximaal 15 jaar.
 • Bij Rabobank kun je tegen een lage rente de Duurzaamheidslening eigen woning afsluiten. Je kunt maximaal 50.000 euro lenen en de looptijd is maximaal 10 jaar.
Duurzame Monumenten-Lening
Een lening met lage rente voor eigenaar-bewoners van een rijksmonument. Voorwaarde is een combinatie van energiebesparende maatregelen, met financiering van restauratie. De werkzaamheden mogen nog niet zijn begonnen.
Meer informatie over subsidies

Verwacht: maatwerklening
Een lening van maximaal 25.000 euro uit het Warmtefonds voor mensen die geen financiële ruimte hebben voor een reguliere lening of hypotheek. Alleen voor noodzakelijke energiebesparende maatregelen, waarbij de gemeente een wijk aanpakt. De lening is vanaf begin komend jaar beschikbaar.

Lokaal

Duurzaamheidslening
Provincies en gemeenten verstrekken deze annuïteitenlening tegen een lage rente. Niet elke gemeente biedt deze lening aan.

Stimuleringslening
Bij de gemeente kun je geld lenen voor renovatie, verduurzamen, onderhoud en restauratie van uw woning.

Meer informatie op energiesubsidiewijzer.nl. Leningen en kredieten worden geregistreerd door het BKR en kunnen invloed hebben op toekomstige hypotheken en leningen.

Meer informatie

 

Dit is een bewerkte versie van het artikel 'Hoe betaal je duurzame maatregelen' uit Eigen Huis Magazine, editie november 2020.

Meer lezen

Verduurzamen met subsidie

Voor energiebesparende maatregelen kun je mogelijk subsidie krijgen van de rijksoverheid, provincie of gemeente.   Over subsidies

Geld lenen voor energiebesparing

Heb je onvoldoende geld voor energiebesparende maatregelen? Kijk wat de mogelijkheden zijn voor het afsluiten van een lening. Over leningen

Heb je even? Zo vraag je subsidie aan

Het aanvragen van subsidie voor energiebesparende maatregelen blijkt knap lastig. Lees het artikel uit Eigen Huis Magazine. Lees het artikel

Hoe financier je verduurzaming?

Er zijn verschillende manieren hoe je de maatregelen om je woning te verduurzamen kunt financieren. Ontdek binnen een paar minuten wat het beste past in jouw situatie. Bekijk de mogelijkheden