
Er zijn landelijke, provinciale, regionale en gemeentelijke subsidies voor energiebesparende maatregelen.
Meer informatie over landelijke subsidies
Bekijk met de Energiesubsidiewijzer welke provinciale, regionale en gemeentelijke subsidies er zijn. Sommige gemeenten hebben subsidies voor kleine energiebesparende maatregelen. Zo kun je in Eindhoven maximaal 2.500 euro subsidie krijgen voor het vergroenen van je tuin. Op energiesubsidiewijzer.nl vind je meer.
Energiebesparende maatregelen kun je via de hypotheek financieren.
Vaak kun je energiebesparende maatregelen zoals een warmtepomp of isolatie meefinancieren in je hypotheek. Een huizenkoper mag hiervoor bij het sluiten van een hypotheek 6 procent extra lenen. Dus maximaal 106 procent van de marktwaarde van de woning. Bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is dat in 2020 maximaal 328.600 euro en in 2021 maximaal 344.500 euro. De extra 6 procent moet u volledig besteden aan energiebesparende maatregelen.
Dit is een extra hypotheek die je bij je eigen geldverstrekker kunt sluiten als je energiebesparende maatregelen neemt, zoals:
Een hypotheek wordt niet bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd. Advies nodig? Bekijk ons hypotheekadvies.
Er zijn diverse leningen en kredieten om energiebesparende maatregelen te financieren.
Meer informatie op energiesubsidiewijzer.nl. Leningen en kredieten worden geregistreerd door het BKR en kunnen invloed hebben op toekomstige hypotheken en leningen.
Meer informatie
Dit is een bewerkte versie van het artikel 'Hoe betaal je duurzame maatregelen' uit Eigen Huis Magazine, editie november 2020.