Artikel
Verduurzamen makkelijker of toch nog te weinig stimulans?

Subsidieregeling vereenvoudigd

Twee subsidiepotten voor de verduurzaming van huizen zijn sinds begin dit jaar samengevoegd. Het jaarlijkse isolatiebudget (de SEEH) gaat op in het subsidiepotje voor warmtepompen en zonneboilers (de ISDE). Wat zijn de gevolgen voor de huiseigenaar? Twee experts over pluspunten en tegenvallers.
Auteur: Lizanne Schipper | Publicatiedatum: 4 februari 2021

Om het eenvoudiger te maken, zijn de twee landelijke subsidieregelingen voor verduurzaming van de eigen woning nu gecombineerd. Het feit dat er minder geld in de pot zit (waar voorheen opgeteld ongeveer € 180 miljoen aan subsidie beschikbaar was, blijft het budget dit jaar beperkt tot € 124 miljoen), betekent niet dat de nieuwe regeling negatief uit hoeft te pakken voor huiseigenaren.

Financieel specialist Karin Boog van Vereniging Eigen Huis (VEH) geeft aan dat de nieuwe regeling zeker een paar meevallers bevat. Zo hebben huiseigenaren bijvoorbeeld langer de tijd om subsidie aan te vragen. Dat hoeft voortaan pas binnen twaalf maanden na de realisatie van de eerste maatregel in plaats van zes maanden. Een vereenvoudiging is daarbij dat de subsidie niet langer afhankelijk is van het type woning.

Boog: “Voorheen moest je bijvoorbeeld bij een vrijstaand huis minimaal vijftig vierkante meter spouwmuur isoleren, wilde je voor subsidie in aanmerking komen. Bij een tussenwoning was dat minimaal 15m2. Die laatste ondergrens geldt nu voor elk type woning. Alleen voor mensen met een etagewoning kan het balen zijn, zij konden voorheen al vanaf 13m2 spouwmuurisolatie subsidie krijgen.” Ook bij andere vormen van isolatie en bij dubbel glas wordt de subsidie per vierkante meter berekend. De nieuwe bedragen zijn te vinden op de site van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO).

Meer zekerheid

Ook veranderd is de oude regel dat je minimaal twee isolatiemaatregelen moet nemen om subsidie te kunnen krijgen. Dat mag er voortaan ook eentje zijn, maar dan wel in combinatie met de aanschaf van een warmtepompzonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Van de kosten van de aansluiting, die kunnen oplopen tot bijna € 5.000, kunnen huiseigenaren voortaan € 3.325 terugkrijgen.

Het blijft dus zo dat je twee zaken moet uitvoeren wil je subsidie krijgen. Jammer, vindt de vereniging, want dat verhoogt de drempel voor huishoudens met een beperkt budget. Wel biedt de nieuwe regeling meer zekerheid. De huiseigenaar hoeft niet bang te zijn dat er niet genoeg geld in de subsidiepot zit. “Blijkt de pot bij aanvraag leeg, dan kun je de subsidie alsnog het jaar daarop aanvragen”, aldus Karin Boog.

Dat geeft meer rust, beaamt haar collega-belangenbehartiger Maarten Eeke van der Veen. Al zou hij liever zien dat het budget meteen hetzelfde jaar wordt aangevuld, zodra een tekort blijkt. “Het risico blijft nu toch bij de huiseigenaar liggen, die moet lang wachten op zijn geld. Voor mensen met een kleine portemonnee is het toch al lastig dat de subsidie pas achteraf kan worden aangevraagd.” Blij is Van der Veen met de toezegging dat er tot 2030 een jaarlijkse subsidiepot komt van ongeveer € 100 miljoen. “We moeten zien of dat genoeg is, maar het geeft in elk geval wat zekerheid. Voorheen was het geld soms op, en dan kwam er het volgende jaar niks meer. Mensen weten nu beter waar ze aan toe zijn.”

Zelf betalen

Voor een rijtje aanvullende maatregelen vervalt de subsidie. Dat geldt onder andere voor de  aanschaf van een energiebesparende thermostaat en een ventilatiesysteem, en ook voor de kosten voor het waterzijdig inregelen van de cv-ketel. Vooral dat laatste, sinds maart 2020 verplicht bij de installatie van een nieuwe ketel, vindt Van der Veen zonde. “Waterzijdig inregelen zorgt voor een zuiniger warmteafgifte en kan het gasverbruik met ongeveer 10 à 15 % verminderen. Maar het kost zo een paar honderd euro. Als Vereniging Eigen Huis hebben wij de minister nog gevraagd die subsidie te handhaven, maar helaas.”

Zoeken naar samenhang

De nieuwe regeling heeft dus zo zijn voors en tegens. Wat belangenbehartiger Van der Veen stoort is dat de spelregels telkens veranderen en dat een overkoepelende visie ontbreekt. “Het is zoeken naar de samenhang tussen maatregelen die verduurzaming moeten stimuleren.” Hij mist de optelsom van verschillende regelingen tot woonlastenneutraliteit. De energierekening voor huiseigenaren moet wel ongeveer gelijk blijven. Zeker voor mensen met beperkte financiële reserves zijn de drempels om hun huis te verduurzamen volgens Van der Veen nog te hoog.

Niet alleen vergt dat vaak aanzienlijke investeringen, zonder voorafgaan de garantie op subsidie, bovendien is het ingewikkeld te bepalen welke ingreep wanneer zinvol is. Is het slim om een dure warmtepomp te kopen, terwijl de wijk de komende jaren misschien wel wordt aangesloten op een warmtenet?

Het belang van isolatie bij de verduurzaming van woningen begint in elk geval wel tot de overheid door te dringen. Demissionair minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken is na een motie in de Kamer nu bezig met een Nationaal Isolatieplan, iets waarvoor Vereniging Eigen Huis al jaren pleit. Dat is mooi, mits daarin ook de concrete begeleiding van huiseigenaren aan de orde komt. Van der Veen: “Er moet meer aandacht komen voor het ondersteunen van huiseigenaren bij het nemen van de volgende stap, waarvan ze later geen spijt krijgen. Dit betekent achter de voordeur komen en mensen helpen. Het gaat erom wat nú nodig is.”

Meer lezen

Rood staan om te vergroenen

Het kost geld om je woning te verduurzamen. Wie gaat dat betalen? Lees het artikel uit Eigen Huis Magazine.  Lees het artikel

Verduurzamen met subsidie

Voor energiebesparende maatregelen kun je mogelijk subsidie krijgen van de rijksoverheid, provincie of gemeente.   Over subsidies

Isoleren en ventileren

Een lagere energierekening begint met isoleren. Welke mogelijkheden zijn er? Wat kost isoleren en wat levert het op? Over isoleren

Geld lenen voor energiebesparing

Heb je onvoldoende geld voor energiebesparende maatregelen? Kijk wat de mogelijkheden zijn voor het afsluiten van een lening. Over leningen