Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackEnergierekening 2024 | L...

Variabel energiecontract: hoe werkt het?

Naast een variabel contract, bieden energieleveranciers ook vaste en dynamische contracten aan. Wat is het verschil tussen deze contracten en hoe werkt een variabel contract precies? Wij leggen het uit.

vrouw met kind achter laptop aan tafel

Wat is het verschil tussen een dynamisch, variabel en een vast contract?

Bij het afsluiten van een energiecontract zijn er drie soorten energiecontracten: een vast, variabel of dynamisch energiecontract. Dit zijn de verschillen:

Vaste contracten

Een vast contract is een contract voor bepaalde tijd met vaste leveringskosten. Hierbij betaal je een vaste prijs per maand voor stroom en gas, berekend op basis van het verwachte energieverbruik over 12 maanden. De energieleverancier bepaalt een vast tarief. Een vast contract heeft meestal een looptijd van een, twee of drie jaar.

Variabele contracten

Een variabel energiecontract is een contract voor onbepaalde tijd met variabele leveringskosten. Variabele tarieven wijzigen minimaal twee keer per jaar en soms vaker. Net als bij een vast energiecontract, betaal je een termijnbedrag op basis van het verwachte energieverbruik in de komende 12 maanden. Bij dalende energieprijzen zit je niet vast aan een duur energiecontract. Stijgen de energieprijzen, dan kan de leverancier dat doorberekenen en krijg je te maken met een hoger tarief. 

Dynamische contracten

Bij een dynamisch contract zijn de prijzen voor stroom en gas, net als bij een variabel energiecontract, flexibel. In tegenstelling tot een variabel contract veranderen bij dit contract de stroomprijzen elk uur en de prijzen voor gas dagelijks. 

Wat zijn de voor -en nadelen van een vast, variabel en dynamisch contract?

Alle soorten energiecontracten kennen voor -en nadelen:

Soort contractVoordelenNadelen
Vast 
  • Zeker van een vast tarief gedurende looptijd contract
  • Geen last van tussentijdse prijsstijgingen
  • Bij afsluiten contract vaak een welkomstbonus
  • Tijdens looptijd geen wijziging in contractvoorwaarden
  • Opzegvergoeding betalen als je eerder wilt opzeggen
  • Geen profijt van dalende prijzen
Variabel 
  • Maandelijks kosteloos opzegbaar
  • Geen einddatum 
  • Gelijk voordeel bij lage prijs
  • Kans op prijsstijging 
  • Minder zekerheid
  • Kans op wijziging contractvoorwaarden (bijv. terugleverkosten als je zonnepanelen hebt)
Dynamisch 
  • Gelijk voordeel bij lage prijs
  • Energieverbruik afstemmen op (lage) tarieven
  • Geen risico-opslag
  • Stijgende prijzen, direct meer betalen
  • Onzekerheid maandelijkse lasten
  • Als je zonnepanelen hebt: betalen voor terugleveren als de stroomprijs op dat moment negatief is

Hoe werkt een variabel energiecontract?

Eerder legde we uit wat het verschil is tussen de soorten energiecontracten en wat de voor -en nadelen zijn. Hieronder leggen we uit hoe een variabel energiecontract werkt. 

Variabel energietarief

Wanneer je een variabel energiecontract afsluit krijg je te maken met een variabel energietarief. Dit betekent dat de leveringskosten van stroom en gas elke zes maanden, op 1 januari en 1 juli wijzigen. Soms wijzigen energieleverancier tussentijds de tarieven. Dit mag alleen als daar een geldige reden voor is, dit in de voorwaarden van het contract staat en de leverancier dit minimaal 30 dagen van tevoren aan je meldt.

Maandelijks termijnbedrag

Net als bij een vast contract betaal je maandelijks een vast termijnbedrag. Veel energieleveranciers berekenen het termijnbedrag op jaarbasis. Zo worden de lasten gelijk verspreid over een jaar. Je kunt het termijnbedrag altijd zelf aanpassen.

Contract voor onbepaalde tijd

Het voordeel van een variabel contract is dat het contract voor onbepaalde tijd is waardoor je maandelijks kunt overstappen, ook bij stijgende tarieven. Het kan dan lonen om over te stappen op een nieuw energiecontract waarbij de energietarieven vast staan. Je hebt een maand opzegtermijn en betaalt hiervoor geen opzegvergoeding.

Wat betekent een variabel energiecontract voor de jaarrekening?

Veel energieleveranciers berekenen het termijnbedrag op jaarbasis. Hierdoor betaal je in de zomermaanden meer dan je zou moeten betalen en in de winter minder. Zo worden de lasten gelijk verspreid over een jaar. Op de jaarlijkse energierekening worden de gefactureerde termijnbedragen verrekend met de daadwerkelijke kosten. 

Man fietst langs huizen met zonnepanelen

Hoe werkt salderen met een variabel energiecontract?

Huishoudens met zonnepanelen die opgewekte energie terugleveren aan het net kunnen gebruikmaken van de salderingsregeling. Zowel bij een dynamisch, vast of variabel energiecontract moet de energieleverancier de salderingsregeling op jaarbasis toepassen. Dat houdt in dat de extra opgewekte stroom in de zomermaanden kan worden verrekend met de afgenomen stroom in de wintermaanden. Bij een variabel of dynamisch contract gaan energieleveranciers verschillend om met salderen. Meestal betaal je voor stroom het tarief van dat moment. Voor teruggeleverde stroom krijg je ook het tarief dat op dat moment geldt. Sommige leveranciers trekken de hoeveelheid geleverde stroom op jaarbasis af van de hoeveelheid afgenomen stroom. Over het saldo betaalt de klant een gewogen tarief. De huidige wetgeving schrijft momenteel niet duidelijk één van beide methodes voor, waardoor energieleveranciers de ruimte hebben om het op verschillende manieren aan te pakken.

Lees meer over de salderingsregeling

Hoe zit het met de hoogte van de terugleververgoeding?

Wek je op jaarbasis meer stroom op met je zonnepanelen dan dat je in dat jaar hebt afgenomen van de leverancier, dan houd je een positief saldo over. Je hoeft dan dankzij de salderingsregeling niets te betalen voor de afgenomen stroom. Voor het positieve saldo ontvang je een terugleververgoeding. De terugleververgoeding is een tarief exclusief overheidsheffingen en btw.

Tot 2014 had de ACM vastgesteld dat de minimumvergoeding van 70% als redelijk werd aangemerkt. Sindsdien heeft de ACM dat minimum aan de markt overgelaten. In de praktijk zien we dat energieleveranciers een aanzienlijk lagere terugleververgoeding bieden dan de oorspronkelijke 70%.

Meer regie en bescherming

Vereniging Eigen Huis maakt zich nog steeds grote zorgen over de betaalbaarheid van de energierekening. Naast gerichte compensatie voor de groep die het hardst wordt geraakt, moet er vol worden ingezet op het mogelijk maken van energiebesparing om de energierekening betaalbaar te houden. Daarnaast moet het toezicht op energieleveranciers op orde zijn. De veranderende energiemarkt verlangt meer regie en bescherming van het kabinet en toezichthouder ACM. Hierover is de vereniging onder andere in gesprek met het ministerie, energieleveranciers en de ACM.

Liever de zekerheid van een vast contract?

Een variabel contract kent veel voordelen, maar kan ook onzeker zijn. Wil jij het komende jaar zeker zijn van een vaste prijs? Schrijf je dan in voor de Collectieve Inkoop Energie. 

Vaste lage prijs
Makkelijk en vrijblijvend
Overstappen is snel geregeld
Schrijf je vrijblijvend in

Veelgestelde vragen variabel energiecontract

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Energieprijzen

Meer over je energierekening

Maandelijks termijnbedrag energieOpbouw energierekeningEnergierekening in 2024

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube