
Al negen jaar schrijft redacteur Marijke van Gerven over verduurzamen - dus ook over subsidies. Bij de verbouwing van haar eigen huis ontdekte ze dat subsidie aanvragen knap lastig is.
Vijf jaar geleden kochten mijn man en ik een jarenzestighoekwoning in de gemeente Zaanstad. Dat moesten we flink verbouwen. Het resultaat mag er zijn, maar we hebben vaak naast de pot met gratis geld gegrepen.
De eerste subsidie liepen we mis voor de zolder. Daar begonnen we mee, omdat je er destijds uit je hemd waaide. Het dak was niet geïsoleerd, de zijkanten van de dakkapellen bleken rot, de ruiten lek en de cv-ketel verouderd. Na twee jaar werken in het weekend en sparen voor de tegenvallers, was die klus geklaard. Het meeste werk hadden we niet uitbesteed, en daarom kregen we geen subsidie. Want uitbesteden was een voorwaarde.
In de jaren erna pakten we de eerste verdieping aan, plaatsten er lagetemperatuurradiatoren en vervingen een aantal ramen. Voor deze maatregelen was geen subsidie. Later kwam die er wel: teleurstelling twee.
Aannemers maakten offertes voor een balkenbroodjesvloer (lichtgewicht liggers, met daartussen delen van piepschuim), een laag schelpen in de kruipruimte en voor vloerverwarming. Afgelopen oktober begonnen de werkzaamheden. Ook werd de derde teleurstelling duidelijk: omdat we niet 2 grote isolatiemaatregelen tegelijkertijd namen, konden we fluiten naar de isolatiesubsidie van de rijksoverheid. Dat voelt flauw, omdat we ons huis stap voor stap verduurzamen.
De gemeente Zaanstad kwam in september 2019 met de Stappensubsidie. Elke energiebesparende maatregel – van isolatie, zonneboilers, groene daken tot zonnepanelen, warmtepompen en inductiekookplaten – krijgt een aantal punten toegekend. Bij twee of meer punten kom je in aanmerking voor de subsidie.
Goed nieuws: met onze nieuwe vloer, vloerverwarming en inductiekookplaat kwamen wij uit op vijf punten en 1.240 euro subsidie. Bijna bleek dit teleurstelling vier, want in tegenstelling tot de landelijke subsidies moet je deze subsidie aanvragen vóór de werkzaamheden beginnen. Wij waren net op tijd – op de 21ste vroegen we ‘m aan en op de 22ste ging de vloer eruit.
Wederom werd de aanvraag afgekeurd. Op de offertes stond niet dat het om lagetemperatuurvloerverwarming gaat; ook ontbrak de isolatiewaarde van de geïsoleerde vloer. De aannemer en loodgieter pasten hun offertes aan en op oudjaarsdag kregen we positief bericht van de gemeente: de conceptbeschikking was gereed.
Ik juich nog niet. Online kunnen we de status van onze ‘zaak’ volgen en de aanvraag is nog niet ‘afgehandeld’. We hadden namelijk uiterlijk een maand na afronding van de werkzaamheden foto’s, facturen, en betaalbewijzen moeten
uploaden. Daar kwam ik een week te laat achter.
Dit is een bewerkte versie van het artikel 'Heeft u even? Zo vraagt u subsidie aan’ uit Eigen Huis Magazine, editie maart 2020.
Wat vindt Vereniging Eigen Huis?Huiseigenaren kunnen tot het einde van het jaar meer subsidie aanvragen als ze energiebesparende maatregelen nemen in hun woning. De rijksoverheid vergoedt sinds 1 juni (2020) niet 20%, maar 30% van de isolatiekosten. Met deze verhoging hoopt minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) dat woningbezitters het verduurzamen van hun huis tijdens de coronacrisis niet uitstellen. Deze maatregel is niet zo effectief, blijkt uit ledenonderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 1.023 huiseigenaren over het verduurzamen van hun woning."Veel effectiever is om al bij één isolatiemaatregel subsidie te geven. Dan zijn de noodzakelijke investeringen beter op te knippen in kleinere bedragen en te verdelen over een langere periode," zegt Cindy van de Velde, algemeen directeur bij Vereniging Eigen Huis. Van de Velde: Nu moet je tenminste twee maatregelen nemen om in aanmerking te komen en dat is voor veel mensen niet haalbaar." |