Artikel
Verduurzamen

Heb je even? Zo vraag je subsidie aan

Al negen jaar schrijft redacteur Marijke van Gerven over verduurzamen - dus ook over subsidies. Bij de verbouwing van haar eigen huis ontdekte ze dat subsidie aanvragen knap lastig is.

Auteur: Marijke van Gerven | Publicatiedatum: maart 2020

Vijf jaar geleden kochten mijn man en ik een jarenzestighoekwoning in de gemeente Zaanstad. Dat moesten we flink verbouwen. Het resultaat mag er zijn, maar we hebben vaak naast de pot met gratis geld gegrepen. 

De eerste subsidie liepen we mis voor de zolder. Daar begonnen we mee, omdat je er destijds uit je hemd waaide. Het dak was niet geïsoleerd, de zijkanten van de dakkapellen bleken rot, de ruiten lek en de cv-ketel verouderd. Na twee jaar werken in het weekend en sparen voor de tegenvallers, was die klus geklaard. Het meeste werk hadden we niet uitbesteed, en daarom kregen we geen subsidie. Want uitbesteden was een voorwaarde. 

In de jaren erna pakten we de eerste verdieping aan, plaatsten er lagetemperatuurradiatoren en vervingen een aantal ramen. Voor deze maatregelen was geen subsidie. Later kwam die er wel: teleurstelling twee.

Vereniging Eigen Huis - subsidie aanvragen
Begin vorig jaar maakten we een plan voor de beganegrondvloer. Die was koud - zo nu en dan glibberde er een naaktslak over de mat, er stond water in de kruipruimte en drie balken onder de vloer waren rot.

Aannemers maakten offertes voor een balkenbroodjesvloer (lichtgewicht liggers, met daartussen delen van piepschuim), een laag schelpen in de kruipruimte en voor vloerverwarming. Afgelopen oktober begonnen de werkzaamheden. Ook werd de derde teleurstelling duidelijk: omdat we niet 2 grote isolatiemaatregelen tegelijkertijd namen, konden we fluiten naar de isolatiesubsidie van de rijksoverheid. Dat voelt flauw, omdat we ons huis stap voor stap verduurzamen.

Stappensubsidie  

De gemeente Zaanstad kwam in september 2019 met de Stappensubsidie. Elke energiebesparende maatregel – van isolatie, zonneboilers, groene daken tot zonnepanelen, warmtepompen en inductiekookplaten – krijgt een aantal punten toegekend. Bij twee of meer punten kom je in aanmerking voor de subsidie.

Goed nieuws: met onze nieuwe vloer, vloerverwarming en inductiekookplaat kwamen wij uit op vijf punten en 1.240 euro subsidie. Bijna bleek dit teleurstelling vier, want in tegenstelling tot de landelijke subsidies moet je deze subsidie aanvragen vóór de werkzaamheden beginnen. Wij waren net op tijd – op de 21ste vroegen we ‘m aan en op de 22ste ging de vloer eruit.  

Reactie gemeente Zaanstad

De subsidie moet voor inwoners laagdrempelig zijn’, meldt een woordvoerder. Tegelijk geldt de subsidie voor dertig verschillende maatregelen. Dit vergt soms maatwerk om inzicht te krijgen in de offerte en kosten per maatregel. Daarmee doen we nu de eerste ervaringen op. Bij de eerste evaluatie kijken we of de balans tussen die twee goed is. We hebben nog geen signalen gekregen dat mensen hun aanvraag zijn gestopt vanwege onduidelijke informatievoorziening. De gemeente neemt dit mee in de evaluatie.

 

Toch werd de aanvraag afgewezen. De anoniem gebleven ambtenaar vroeg zich af of de werkzaamheden echt nog niet waren begonnen. Dus stelden de aannemer en loodgieter een verklaring op met daarin de startdatum van hun werkzaamheden.  

Offertes aangepast

Wederom werd de aanvraag afgekeurd. Op de offertes stond niet dat het om lagetemperatuurvloerverwarming gaat; ook ontbrak de isolatiewaarde van de geïsoleerde vloer. De aannemer en loodgieter pasten hun offertes aan en op oudjaarsdag kregen we positief bericht van de gemeente: de conceptbeschikking was gereed.

Ik juich nog niet. Online kunnen we de status van onze ‘zaak’ volgen en de aanvraag is nog niet ‘afgehandeld’. We hadden namelijk uiterlijk een maand na afronding van de werkzaamheden foto’s, facturen, en betaalbewijzen moeten uploaden. Daar kwam ik een week te laat achter.


Dit is een bewerkte versie van het artikel 'Heeft u even? Zo vraagt u subsidie aan’ uit Eigen Huis Magazine, editie maart 2020.

Meer lezen

Verduurzamen met subsidie

Voor energiebesparende maatregelen kun je mogelijk subsidie krijgen van de rijksoverheid, provincie of gemeente.   Over subsidies

Geld lenen voor energiebesparing

Heb je onvoldoende geld voor energiebesparende maatregelen? Kijk wat de mogelijkheden zijn voor het afsluiten van een lening. Over leningen

Isoleren en ventileren

Een lagere energierekening begint met isoleren. Welke mogelijkheden zijn er? Wat kost isoleren en wat levert het op? Over isoleren