Glas vervangen door hr-glas

Glas vervangen doe je vooral voor meer comfort in huis. Heb je nog enkelglas, dan levert vervanging door hr++-glas wel een flinke besparing op. Welke soorten hr-glas zijn er, wat kost het en waar let je op?

Wat is hr-glas?  

Hoogrendementsglas (hr-glas) bestaat uit twee of drie glasbladen, met daartussen een edelgas. Eén van de bladen is vaak voorzien van een coating, waardoor warmte minder snel naar buiten verdwijnt. Dubbelglas bestaat uit twee glasbladen met ‘gewone’ lucht ertussen. 

Tripleglas bestaat uit drie glasbladen, is het energiezuinigste hr-glas en wordt vooral bij nieuwbouw en zeer energiezuinige woningen gebruikt, vaak in combinatie met extra geïsoleerde kozijnen.  

De u-waarde van glas geeft aan hoeveel warmte door het glas verloren gaat en bepaalt het aantal +-tekens achter hr (1 of 2). Hoe lager de u-waarde, hoe energiezuiniger. 

Wat kost hr-glas? 

De kosten van hr-glas zijn van veel factoren afhankelijk. Mogelijk moet je de kozijnen aanpassen en het schilderwerk bijwerken of rekent de vakman extra kosten voor moeilijk te plaatsen glas.

Tripleglas is het zuinigste en duurste glas. Het is ongeveer 30 % duurder dan hr++-glas. Hr++-glas is 10 % duurder dan hr+-glas. 

Voor het vervangen van glas kun je mogelijk subsidie krijgen of een lening afsluiten.

Wat levert hr-glas op? 

Glas vervangen doe je vooral voor een beter comfort in huis. Dubbelglas vervangen door hr+- of hr++-glas is alleen rendabel als de bestaande ruiten lek zijn, je de kozijnen laat vervangen of als je een huis energieneutraal wilt maken. Heb je enkelglas, dan bespaar je bij vervanging door hr++-glas ongeveer € 300 per jaar op de energierekening, berekende voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal (gemiddelde tussenwoning, 20 m2 glas). 

Aandachtspunten hr-glas

  • Bij de keuze voor hr+- of hr++-glas speelt de dikte en het gewicht van het glas een belangrijke rol. Soms past het dikkere hr++-glas niet in de bestaande kozijnen. 
  • Doordat hr-glas zo goed isoleert, ontstaat bij bepaalde weersomstandigheden weleens condens op het glas aan de buitenkant, met name in de ochtend. In de loop van de dag verdwijnt die vanzelf als de temperatuur buiten stijgt.

Meer over isolatie

Dakisolatie
Veel warmte in huis gaat verloren via het dak. Door het dak te (laten) isoleren kun je honderden euro’s besparen. Over dakisolatie
Gevelisolatie
Heeft je huis geen spouwmuur, kan de spouw niet geïsoleerd worden of wil je extra isoleren, dan kun je kiezen voor gevelisolatie. Over gevelisolatie
Spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie levert samen met dakisolatie het meeste rendement op. Het is zo gedaan en snel terugverdiend. Over spouwmuurisolatie
Vloer- en bodemisolatie
Vloerisolatie zorgt voor warme voeten en scheelt op de energierekening. Hoe pak je het aan en waar let je op? Over vloerisolatie