Artikel
Isoleren

Spouwmuur isoleren: zo gedaan, zo terugverdiend

Van ongeveer een miljoen Nederlandse woningen zijn de spouwmuren niet geïsoleerd. Gek eigenlijk. Want het kost weinig en binnenshuis wordt het er een stuk comfortabeler van.
Auteur: Marijke van Gerven | Publicatiedatum: 30 oktober 2017

Wie een lagere energierekening wil of een comfortabeler woning – of beide – moet de spouwmuur laten isoleren. Volgens Milieu Centraal, een door het ministerie van Infrastructuur en Milieu opgerichte voorlichtingsorganisatie, betalen bewoners van een eengezinswoning met geïsoleerde spouwmuur namelijk tot 45 % minder aan energie. Een eigenaar van een rijtjeshuis kan door isolatie van de spouw ongeveer € 200 per jaar besparen. Een bezitter van een vrijstaande woning tot € 800 per jaar. 

Van één steen dik tot spouwmuur 

De spouw is de ruimte tussen een buiten- en binnenmuur die onder meer voorkomt dat vocht het huis binnendringt. Tot ongeveer de jaren twintig van de vorige eeuw hadden woningen zelden een spouw. De buitenmuur van de meeste huizen was één steen dik en liet water door, waardoor in huis soms schimmel ontstond.

Om dat te voorkomen, werden sinds de jaren twintig steeds meer nieuwe woningen standaard gebouwd met spouwmuur. Vocht van buitenaf druipt daarbij de spouw in en verlaat die via gleufjes in het metselwerk.

Na de oliecrisis van 1973, toen de toevoer van olie ongewis leek, wilde het kabinet dat huishoudens minder energie gingen verbruiken, dus moesten woningen beter worden geïsoleerd. Vanaf dat moment worden bij eigenlijk alle nieuwbouwwoningen de spouwmuren gevuld met isolatiemateriaal. 

Een niet-geïsoleerde spouw isoleert al een beetje, omdat de stilstaande lucht in de spouw warmte niet goed geleidt. Door de spouw te vullen met glas- of steenwol, schuim of piepschuimbolletjes, wordt de lucht nog beter op zijn plek gehouden. De gevulde spouw is als een warme jas voor het huis.

Misverstanden over spouwmuurisolatie

Volgens Marlon Mintjes, woordvoerder bij Milieu Centraal, zijn van nog zeker een miljoen woningen in Nederland de spouwmuren niet geïsoleerd. Mintjes: 'Veel mensen schatten de kosten van de werkzaamheden te hoog in, blijkt uit onderzoek dat we hebben gedaan. Over spouwmuurisolatie bestaan meer misverstanden. Daarom zijn, denk ik, nog zoveel spouwmuren niet geïsoleerd.'

Veel mensen schatten de kosten van de werkzaamheden te hoog in

Eén van de misverstanden die Milieu Centraal vaak hoort, is dat een spouw niet volledig gevuld mag worden met isolatiemateriaal, omdat dan vochtproblemen in huis kunnen ontstaan. 'Daarvan is geen sprake als je het door een isolatiedeskundige laat doen. Die inspecteert de spouw eerst, maakt die zo nodig schoon en vult de schouw dan pas met isolatiemateriaal', zegt Mintjes.

Geen klus voor de doe-het-zelver

Die voorinspectie maakt alle verschil. Een isolatiedeskundige – het is geen klus voor de doe-het-zelver – boort één of meerdere gaatjes in de buitenmuur en bekijkt met een kleine camera of de spouw al eerder is geïsoleerd en of de spouw breed genoeg is. Rommel tussen de muren wordt weggeblazen – het is die rommel die voor vochtproblemen kan zorgen.

De isolatiedeskundige vergewist zich er ook van dat de voegen niet poreus zijn. Daarna kan bijna elke spouw worden geïsoleerd, vaak zelfs binnen een dag. De vakman blaast van buitenaf isolerende korrels, parels of vlokken in de spouw. Slechts in enkele gevallen is spouwmuurisolatie niet mogelijk, bijvoorbeeld als de gevel is geschilderd met een verf die geen damp doorlaat.

Wie voelt voor spouwmuurisolatie doet er goed aan offertes op te vragen bij meerdere gecertificeerde isolatiebedrijven. Mintjes: 'Als de isolatie goed wordt aangebracht, heeft het geen nadelen. Voorafgaand aan de klus zeggen bewoners vaak dat ze het doen omdat ze geld willen besparen. Achteraf blijken ze het vooral te waarderen dat het eindelijk comfortabel is in huis.'

Bereken met de Prijzenindicator hoeveel het kost om een huis te isoleren

Dit is een bewerkte versie van het artikel 'Doe je huis een jas aan' uit Eigen Huis Magazine, editie januari 2016.

Wat spouwmuurisolatie kost en oplevert

Milieu Centraal berekende per woningtype hoeveel het kost om de spouwmuur te isoleren. De voorlichtingsorganisatie gaat uit van een vierkantemeterprijs van € 18. Daar komen eventueel nog de kosten van de schoonmaak van de spouw bovenop.

  • Rijtjeshuis: investering € 750, besparing € 210 en 320 kuub gas per jaar
  • Appartement: investering € 700, besparing € 190 en 300 kuub gas per jaar
  • Hoekwoning: investering € 2.000, besparing € 550 en 850 kuub gas per jaar
  • Vrijstaande woning: investering € 2.900, besparing € 800 en 1.260 kuub gas per jaar
  • Op milieucentraal.nl/spouwmuur vind je een checklist die je kunt gebruiken tijdens het gesprek met een isolatiedeskundige.
Zonnepanelen
Energie opwekken kunnen we zelf, bewijzen een half miljoen Nederlandse huishoudens. Meer over zonnepanelen
Warmtepompen en zonneboilers
De toekomst van duurzaam verwarmen, die allang binnen handbereik is. Lees meer
Community
Lees hoe andere woningbezitters hun woning verduurzamen, stel vragen en deel je eigen ervaringen. Praat mee