Veelgestelde vragen over isoleren

Je vindt hier de antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem contact met ons op.
1. Heeft isolatie gevolgen voor de ventilatie in mijn huis?

Ja, door het aanbrengen van isolatie worden kieren gedicht en is je woning dus minder goed geventileerd. Hierdoor wordt het vochtiger in huis. Zorg daarom voor goede ventilatie. Lees meer over ventilatie na isoleren of bekijk de video:

 

2. Ervaar ik overlast als ik mijn huis laat isoleren?

Dat hangt van de isolatiemethode af. Bij spouwmuurisolatie bijvoorbeeld, worden aan de buitenkant van de muur gaten geboord, waarna de spouw van buitenaf wordt gevuld. Dit gebeurt meestal binnen een dag en geeft bijna geen overlast.

Ook het aanbrengen van vloerisolatie aan de onderzijde van de beganegrondvloer geeft relatief weinig overlast.

Meer overlast geeft isolatie aan de binnenkant van de woning. Ga je bijvoorbeeld de vloer aan de binnenkant isoleren, dan zal de ruimte leeg moeten worden gemaakt.

3. Waarom is een dampremmende laag zo belangrijk bij vloer-, wand- en dakisolatie?

Een dampremmende laag voorkomt dat vocht vanuit de woning in de constructie condenseert. Condens kan op den duur leiden tot houtrot of lekkage.

Bij houten constructies is de dampremmende laag meestal PE-folie. Er zijn ook speciale 'klimaatfolies' op de markt, die het vocht in de constructie kunnen reguleren.

Bij betonnen platte daken wordt vaak een extra laag dakbedekking onder het isolatiemateriaal aangebracht. Die dient als dampremmende laag, maar ook om de woning tijdens de bouw sneller waterdicht te krijgen.

4. Hoe weet ik wat het isolerend vermogen van isolatiemateriaal is?

Het isolerend vermogen van isolatiemateriaal (afhankelijk van dikte en soort) wordt uitgedrukt in R-waardes. Hoe hoger de waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

De som van de R-waardes van de verschillende materialen in een bepaalde constructie, is de Rc-waarde. Voorbeeld: bij een spouwmuur is de Rc-waarde een optelsom van de R-waardes van de binnenmuur, het isolatiemateriaal, de spouw en de buitenmuur.

5. Is voor vloerisolatie altijd een kruipruimte nodig?

Niet altijd. Voor isolatie onder de beganegrondvloer is een kruipruimte nodig. Is er geen kruipruimte, of is de kruipruimte niet toegankelijk, dan kan de vloer ook aan de bovenzijde worden geïsoleerd. De vloer wordt dan wel hoger.

Een ingrijpender optie is het vervangen van de bestaande vloer door een geïsoleerde vloer. Vaak moet dan grond onder de vloer verwijderd worden.

6. Ik heb vloerverwarming, moet ik dan ook vloerisolatie nemen?

Als het om de beganegrondvloer gaat, is dat wel verstandig. Pas je vloerverwarming toe zonder vloerisolatie, dan stroomt de warmte van de vloerverwarming voor een deel naar onderen.

7. Welke isolatieklussen kan ik zelf doen?

Het isoleren van de binnenkant van een woning is voor een handige doe-het-zelver goed te doen. Zeker als je gebruikmaakt van kant-en-klare producten uit de bouwmarkt. Dergelijke producten zijn er voor het isoleren van het dak, de zoldervloer en de buitenmuur. Belangrijke aandachtspunten:

  • Sluit het isolatiemateriaal goed op elkaar en de omliggende constructie aan, anders kunnen zogenoemde koudebruggen ontstaan.
  • Breng bij vochtgevoelige constructies aan de binnenzijde van het isolatiemateriaal een dampremmende folie aan om vochtproblemen te voorkomen. In veel kant- en klare producten zit al een dampremmende laag.

 

8. Waar kan ik energiebesparingsadvies voor mijn woning aanvragen?

Wil je exact weten welke maatregelen interessant zijn voor jouw woning maak dan gebruik van de energieservice. Met de Energieservice krijg je een goed beeld van de mogelijkheden.

9. Wanneer kom ik in aanmerking voor de 'subsidie energiebesparing eigen huis'?

De Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) is bestemd voor eigenwoningbezitters en Verenigingen van Eigenaren(VvE's). In onze kennisbank hebben we de betreffende informatie op een rijtje gezet.

10. Hoe weet ik welk soort glas er in mijn raamkozijnen zit?

 

Enkel glas is makkelijk herkenbaar: dat bestaat uit één glasplaat. Dubbel glas bestaat altijd uit twee glasbladen met daartussen een aluminium afstandhouder. Het type dubbel glas is vaak lastiger te onderscheiden. Standaard dubbel glas bestaat uit twee glasbladen met daarin een spouw (droge lucht).

Bij hoogrendementsglas (HR-glas) is een van de glasbladen voorzien van een coating die de warmte uit de woning weerkaatst. Deze coating is te herkennen door een vlammetje of een lampje voor het glas te houden. In het glas is dan vier keer de weerspiegeling van het licht te zien, één weerspiegeling laat een andere kleur zien. Dat is de coating.

Het type HR-glas (HR, HR+, HR++ of HR+++) is te achterhalen aan de hand van de code in de aluminium afstandhouder. Soms staat hier het type glas vermeld. Als dat niet het geval is, kunt u zoeken op de code op internet.

Meer over verduurzamen

Zonnepanelen

Energie opwekken kunnen we zelf, bewijzen een half miljoen Nederlandse huishoudens. Meer over zonnepanelen

Warmtepompen en zonneboilers

De toekomst van duurzaam verwarmen, die allang binnen handbereik is. Lees meer

Community

Lees hoe andere woningbezitters hun woning verduurzamen, stel vragen en deel je eigen ervaringen. Praat mee