Artikel
Onderzoek

Een cv-installateur is nog geen adviseur

Maar weinig cv-installateurs geven woningbezitters advies over hoe zij hun huis op een duurzame manier kunnen verwarmen, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Vervelend voor huiseigenaren en een gemiste kans voor de installateur, omdat de overheid de huizen van het gas af wil hebben.

Auteur: Marijke van gerven | Publicatiedatum: september 2020

Vereniging Eigen Huis deed afgelopen mei onder 843 huiseigenaren onderzoek naar cv-installateurs. Daaruit blijkt dat meer dan de helft van de huiseigenaren (58%) graag advies krijgt van zijn cv-installateur over duurzame alternatieven voor de vertrouwde verwarmingsketel, maar dat ongeveer een derde (28%) dit ook echt krijgt. 2 jaar geleden deed de vereniging dit onderzoek ook. Toen kreeg 13% advies over duurzame verwarmingsinstallaties. De gesprekken tussen huiseigenaren en cv-installateurs gaan gelukkig steeds vaker over duurzame alternatieven voor de cv-ketel, maar vinden wel te weinig plaats, zegt Maud Weide, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis.

Huiseigenaren nemen het advies van hun cv-installateur serieus. Ruim 40% van de geadviseerde huiseigenaren overweegt na een gesprek met de adviseur te investeren in een duurzame verwarmingsinstallatie.

Gemiste kans

Wie advies wil over duurzame alternatieven moet hiervoor zelf aan het jasje van de cv-installateur trekken. Weinig installateurs geven uit zichzelf advies. “Een gemiste kans,” vindt Weide, “want veel huiseigenaren willen wel verduurzamen, maar weten niet waar ze moeten beginnen of welke professional hen hierbij kan helpen. Een onderhoudsbeurt van de cv-ketel is een logisch moment voor de cv-installateur om over verduurzaming te beginnen.”

Het argument dat cv-installateurs tijdens een onderhoudsbeurt geen tijd hebben voor een gesprek vindt Weide niet sterk. Weide: “Ze kunnen bewoners wijzen op de mogelijkheden en op het belang van duurzame alternatieven voor de cv-ketel. En vertel hen dat het verstandig is om een afspraak te maken voor een adviesgesprek.” Weides advies aan de installateurs is dan ook: “Help woningbezitters op weg.”

> Lees het gehele onderzoek naar cv-installateurs

 

Techniek Nederland: plan een adviesgesprek apart in


Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen de cv-monteur die langskomt voor onderhoud of reparatie en de monteur die over de vloer komt voor een adviesgesprek,” zegt Dick Reijman, woordvoerder van brancheorganisatie Techniek Nederland. “Wij vinden dat huiseigenaren gedegen energieadvies moeten krijgen van hun installateur. Alleen leent een huisbezoek voor een onderhoudsbeurt zich daar meestal niet voor, omdat daar te weinig tijd voor is.”

Reijman adviseert huiseigenaren daarom de adviesvraag op het juiste moment aan de juiste persoon te stellen. “Wacht niet tot de cv-ketel het begeeft, dan is er geen tijd om de alternatieven te bekijken en een weloverwogen keuze te maken.” Reijman is blij dat de uitkomsten van het onderzoek een verbetering laten zien ten opzichte van twee jaar geleden. “Meer huiseigenaren krijgen advies en meer installateurs verstrekken dit advies uit zichzelf. Toch moet er meer gebeuren. In onze voorlichting naar leden (de installateurs, red.) benadrukken wij dat het belangrijk is consequent energieadvies te geven.”

Dit is een bewerkte versie van het artikel 'Een cv-installateur is nog geen adviseur' uit Eigen Huis Magazine, editie september 2020.

Lees meer

Isoleren, zonne-energie en duurzaam verwarmen

Hoe kun je de vloer isoleren? Wat kosten zonnepanelen? Hoe werkt een warmtepomp? Zo maak je je huis duurzaam. Over energiezuinige maatregelen
Achtergrond

7 alternatieven voor de cv-ketel

Wat kun je het beste doen als de cv-ketel aan vervanging toe is: een nieuwe kopen of kiezen voor een duurzamer alternatief? Bekijk de alternatieven

Warmtepomp kopen: gebruik deze to-do lijst

Overweeg je een warmtepomp aan te schaffen? In 7 stappen naar de beste warmtepomp voor je huis en je budget. Warmtepomp in 7 stappen

Hoe werken zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen? Wat gebeurt er als je zonnepanelen laat plaatsen? Werkt een zonnepaneel ook als de zon niet schijnt? Zo werken ze