
In 2050 mag vrijwel geen enkele woning in Nederland nog een aardgasaansluiting hebben. De kans is groot dat je je huis tegen die tijd met een warmtepomp of via een warmtenet verwarmt. Adviesbureau Berenschot rekende voor ons uit wat de overstap van cv naar warmtepomp of warmtenet kost.
Woon je in een tussenwoning met energielabel B, dan ben je tussen de 8 en 14 duizend euro kwijt als je je huis klaar maakt voor en aansluit op stadsverwarming. De temperatuur van het water in het warmtenet bepaalt hoe goed een huis moet worden geïsoleerd.
Daarom zijn de investeringskosten bij een lagetemperatuurwarmtenet hoger dan bij een hogetemperatuurwarmtenet. Als in jouw woonwijk geen warmtenet wordt aangelegd, kun je bekijken of een warmtepomp iets voor je is. Voor de warmtepomp zelf en de bijkomende klussen ben je dan tussen de 4 en 12 duizend euro kwijt.
Wat kost de overstap van een cv-ketel op een warmtepomp of warmtenet in jouw situatie? Adviesbureau Berenschot zette de kosten per woningtype en per energielabel op een rij:
Appartement
Tussenwoning
Hoekwoning
Twee-onder-een-kapwoning
Vrijstaande woning
Omdat geen woning hetzelfde is, deed Berenschot voor de berekeningen aannames. Weten welke dat zijn en hoe de berekeningen tot stand kwamen? Bekijk dan het uitgebreide onderzoek ›
De kosten zijn weergegeven per woningtype en energielabel. Alleen de labels B, D en F zijn in kaart gebracht omdat de verschillen in kosten tussen bijvoorbeeld label A en B (of F en G) klein zijn.
In het overzicht staan de volgende afkortingen en begrippen:
De woning wordt geïsoleerd tot label B, het afgiftesysteem aangepast, de gasaansluiting verwijderd en de elektriciteitsaansluiting verzwaard. Ook komt er een warmtepomp en elektrische kookplaat in de woning.
Alleen het dak, de vloer en de gevel worden geïsoleerd. Verder krijgt de woning naast de hr-ketel een warmtepomp voor ruimteverwarming en wordt het afgiftesysteem in beperkte mate aangepast voor een effectievere inzet van de warmtepomp.
De woning wordt geïsoleerd tot label B en krijgt een warmtewisselaar. Verder wordt het afgiftesysteem aangepast, de gasaansluiting verwijderd en de elektriciteitsaansluiting verzwaard. De bewoners gaan elektrisch koken en het huis moet worden aangesloten op een warmtenet.
De woning krijgt een warmtewisselaar, de gasaansluiting wordt verwijderd, de meterkast aangepast en de gasplaat vervangen voor een elektrische kookplaat. De bewoners gaan elektrisch koken en het huis moet worden aangesloten op een warmtenet.
Bronvermelding: Analyse Berenschot op basis van RVO “Voorbeeldwoningen 2011 Bestaande Bouw”, Ecofys “De systeemkosten van warmte voor woningen” (2015), Nationaal Solar Trendrapport 2018, Energiebesparendoejenu.nl, Nefit, warmteservice.nl