Artikel
Energie

Wat stoppen met aardgas kost

Kostenoverzicht per woningtype en energielabel

In 2050 mag vrijwel geen enkele woning in Nederland nog een aardgasaansluiting hebben. De kans is groot dat je je huis tegen die tijd met een warmtepomp of via een warmtenet verwarmt. Adviesbureau Berenschot rekende voor ons uit wat de overstap van cv naar warmtepomp of warmtenet kost. 

Auteur: Marijke van Gerven

Woon je in een tussenwoning met energielabel B, dan ben je tussen de 8 en 14 duizend euro kwijt als je je huis klaar maakt voor en aansluit op stadsverwarming. De temperatuur van het water in het warmtenet bepaalt hoe goed een huis moet worden geïsoleerd. Daarom zijn de investeringskosten bij een lagetemperatuurwarmtenet hoger dan bij een hogetemperatuurwarmtenet. Als in jouw woonwijk geen warmtenet wordt aangelegd, kun je bekijken of een warmtepomp iets voor je is. Voor de warmtepomp zelf en de bijkomende klussen ben je dan tussen de 4 en 12 duizend euro kwijt. 

Kosten per woningtype en energielabel

Wat kost de overstap van een cv-ketel op een warmtepomp of warmtenet in jouw situatie? Adviesbureau Berenschot zette de kosten per woningtype en per energielabel op een rij: 

Appartement
Tussenwoning
Hoekwoning
Twee-onder-een-kapwoning
Vrijstaande woning

Omdat geen woning hetzelfde is, deed Berenschot voor de berekeningen aannames. Weten welke dat zijn en hoe de berekeningen tot stand kwamen? Bekijk dan het uitgebreide onderzoek ›

Uitleg kostenoverzicht

Energielabel 

De kosten zijn weergegeven per woningtype en energielabel. Alleen de labels B, D en F zijn in kaart gebracht omdat de verschillen in kosten tussen bijvoorbeeld label A en B (of F en G) klein zijn. 

Begrippen

In het overzicht staan de volgende afkortingen en begrippen: 

  • BAU: business as usual. In deze situatie koop je een nieuwe cv-ketel. 
  • All electric: volledig elektrische warmtepomp, geen cv-ketel meer nodig. 
  • Hybride: hybride warmtepomp werkt samen met cv-ketel. 
  • LT: lagetemperatuurwarmtenet, dit is de duurzaamste en duurste variant. Het water heeft een temperatuur van ongeveer 40 graden. 
  • HT: hogetemperatuurwarmtenet. Hiermee kun je ook niet goed geïsoleerde huizen verwarmen, omdat het water een temperatuur heeft van 80 tot 90 graden. 

Dit moet in huis gebeuren 

All electric warmtepomp 

De woning wordt geïsoleerd tot label B, het afgiftesysteem aangepast, de gasaansluiting verwijderd en de elektriciteitsaansluiting verzwaard. Ook komt er een warmtepomp en elektrische kookplaat in de woning. 

Hybride warmtepomp

Alleen het dak, de vloer en de gevel worden geïsoleerd. Verder krijgt de woning naast de hr-ketel een warmtepomp voor ruimteverwarming en wordt het afgiftesysteem in beperkte mate aangepast voor een effectievere inzet van de warmtepomp. 

Lagetemperatuurwarmtenet 

De woning wordt geïsoleerd tot label B en krijgt een warmtewisselaar. Verder wordt het afgiftesysteem aangepast, de gasaansluiting verwijderd en de elektriciteitsaansluiting verzwaard. De bewoners gaan elektrisch koken en het huis moet worden aangesloten op een warmtenet. 

Hogetemperatuurwarmtenet 

De woning krijgt een warmtewisselaar, de gasaansluiting wordt verwijderd, de meterkast aangepast en de gasplaat vervangen voor een elektrische kookplaat. De bewoners gaan elektrisch koken en het huis moet worden aangesloten op een warmtenet.

Bronvermelding: Analyse Berenschot op basis van RVO “Voorbeeldwoningen 2011 Bestaande Bouw”, Ecofys “De systeemkosten van warmte voor woningen” (2015), Nationaal Solar Trendrapport 2018, Energiebesparendoejenu.nl, Nefit, warmteservice.nl

Meer lezen

Wat betekent het Klimaatakkoord voor jou?

De komende jaren moeten huiseigenaren hun woning isoleren en van het aardgas af halen. Dit en meer staat in het Klimaatakkoord. De belangrijkste maatregelen

Wat is een Regionale Energiestrategie?

Zijn er plannen voor een windpark of zonneweide in jouw woonomgeving? Dat en meer lees je in een Regionale Energiestrategie.  Lees meer

Met de hele woonwijk van het aardgas af

Honderdduizenden huizen zullen de komende jaren worden afgesloten van het gas en aangesloten op stadsverwarming. Hoe doe je dat? Lees het artikel uit Eigen Huis Magazine. Lees het artikel

Stroomplannen die wachten op een aansluiting

Zorg dat je op de hoogte bent van de plannen voor wind- en zonneparken in jouw omgeving. Lees het artikel uit Eigen Huis Magazine. Lees het artikel