
Vanaf september 2015 zijn cv-ketels voorzien van energielabels, één voor verwarming en één voor het bereiden van warm water. Het hoogst haalbare label voor verwarming is label A+++, herkenbaar aan het symbool van een radiator, en voor warm water label A+, herkenbaar aan het symbool van een kraantje.
Op het label staat ook aangegeven hoeveel geluid de cv-ketel maakt, uitgedrukt in dB. Hiermee kun je cv-ketels onderling vergelijken.
Als je bij je huidige installateur wilt blijven, dan is het verstandig te vragen welke cv-ketels hij kan onderhouden. Elke cv-ketel heeft namelijk specifieke onderhoudsvereisten en de installateur moet hiervoor opgeleid zijn.
Wil je dat je cv-ketel meer warm water produceert dan je huidige ketel? Kies dan een cv-ketel met een hogere comfort-klasse (CW-klasse). Bespreek met de installateur welke CW-waarde je nodig hebt. De CW-waarde geeft aan hoeveel warm water de cv-ketel per minuut levert. Hoe hoger de waarde, hoe meer warm water. Een cv-ketel met CW 3 levert 6 liter warm water per minuut, dit is voldoende voor een gewone douche. Heb je een stortdouche, of wil je op meerdere plekken tegelijk warm water tappen, dan heb je een hogere CW-waarde nodig.
Kies je voor een cv-ketel met een hoge CW-waarde, vraag dan bij je installateur of de diameter van de warmwaterleiding hiervoor geschikt is. In sommige gevallen is aanleg van dikkere leidingen nodig.
Ga je voor een nieuwe cv-ketel, vervang dan ook het rookgasafvoer- en luchttoevoersysteem, inclusief de dakdoorvoer. De technische levensduur hiervan is 20 à 25 jaar. Het systeem gaat geen twee ketellevens (ongeveer 15 jaar) mee en vervanging tussendoor is onhandig. De rookgasafvoer en de luchttoevoer moeten voor de veiligheid voldoen aan bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld dat ze voldoende ondersteund worden door beugels.
De levensduur van het expansievat is korter dan 10 jaar. Bij het plaatsen van een nieuwe cv-ketel moet de installateur ook het expansievat vervangen. Bekijk of de kosten hiervoor zijn meegenomen in de offerte.
Een cv-ketel heeft een afvoer voor condenswater nodig. Controleer of je oude ketel dat ook had. Als er geen rioolaansluiting aanwezig is, laat dan de aanleg hiervan meenemen in de offerte.
De meeste cv-ketels hebben het NZ-label. Naverwarming met een zonneboiler is dan mogelijk, maar ook een combinatie met een hybride warmtepomp.