
De vraag naar hybride warmtepompen is het afgelopen jaar enorm gestegen. De bekendheid van dit alternatieve verwarmingssysteem wint steeds meer terrein en het klimaatbesef groeit. Echter, de toename is met name het gevolg van de gestegen gasprijzen en de onzekerheid over de levering van Russisch gas. Wanneer je een variabel tarief hebt of je vaste contract afloopt betaal je voor je nieuwe energiecontract momenteel vaak een paar honderd euro meer. Met een hybride warmtepomp wordt je gasverbruik met 40 tot 60% gereduceerd. Daarom is de aanschaf van dit systeem is nog interessanter geworden.
Snel warmtepompen fabriceren is nu niet mogelijk door een tekort aan bepaalde onderdelen, zoals chips. Terwijl de vraag naar chips blijft groeien zijn er maar een aantal fabrieken die ze produceren. Deze fabrieken kunnen de groeiende vraag niet aan.
Daarnaast is er een personeelstekort binnen de installatiebranche. Technische vakmensen zijn schaars en de huidige cv-monteurs kunnen niet zomaar hybride warmtepompen installeren. Hiervoor hebben ze eerst een aanvullende opleiding nodig. Ook kost de installatie van een warmtepomp meer tijd dan het installeren van een cv-ketel.
Vanaf 2026 worden mensen die hun cv-ketel laten vervangen verplicht om over te stappen op een duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp. Het kabinet werkt daarom samen met de sector aan een plan om zo snel mogelijk aan de vraag te kunnen voldoen. Met de installateurs en fabrikanten is - via Techniek Nederland, de Nederlandse verwarmingsindustrie en de Vereniging Warmtepompen - afgesproken om de productie flink op te schroeven. Er worden op dit moment grote fabrieken gebouwd waar straks warmtepompen worden geproduceerd, zowel in Nederland als in het buitenland. Ook belooft de sector de komende jaren meer monteurs op te leiden.
Chipfabrikanten werken al een langere tijd aan een oplossing. Vorig jaar zijn er miljarden euro’s uitgetrokken voor de aanleg van nieuwe fabrieken.
Vereniging Eigen Huis maakt zich zorgen over de toekomstige verplichting. De vereniging vindt dat het kabinet eerst moet zorgen voor de juiste randvoorwaarden voordat huiseigenaren verplicht worden tot deze maatregel. Deze zitten met name op garanties, zoals betaalbaarheid, beschikbaarheid en kwaliteit van het advies.