Ruim een jaar wachten op een warmtepomp

De hybride warmtepomp speelt een belangrijke rol in het verduurzamen van je woning. Helaas kunnen de wachttijden voor een warmtepomp oplopen tot ruim een jaar. Na de berichtgeving over de verplichting van de warmtepomp vanaf 2026, is de situatie verontrustend. In dit artikel leggen we uit waar de leveringsproblemen vandaan komen en wat het kabinet en de sector eraan gaan doen om het op te lossen.

Te grote vraag

De vraag naar hybride warmtepompen is het afgelopen jaar enorm gestegen. De bekendheid van dit alternatieve verwarmingssysteem wint steeds meer terrein en het klimaatbesef groeit. Echter, de toename is met name het gevolg van de gestegen gasprijzen en de onzekerheid over de levering van Russisch gas. Wanneer je een variabel tarief hebt of je vaste contract afloopt betaal je voor je nieuwe energiecontract momenteel vaak een paar honderd euro meer. Met een hybride warmtepomp wordt je gasverbruik met 40 tot 60% gereduceerd. Daarom is de aanschaf van dit systeem is nog interessanter geworden. 

Materiaaltekorten

Snel warmtepompen fabriceren is nu niet mogelijk door een tekort aan bepaalde onderdelen, zoals chips. Terwijl de vraag naar chips blijft groeien zijn er maar een aantal fabrieken die ze produceren. Deze fabrieken kunnen de groeiende vraag niet aan.

Tekort aan installateurs

Daarnaast is er een personeelstekort binnen de installatiebranche. Technische vakmensen zijn schaars en de huidige cv-monteurs kunnen niet zomaar hybride warmtepompen installeren. Hiervoor hebben ze eerst een aanvullende opleiding nodig. Ook kost de installatie van een warmtepomp meer tijd dan het installeren van een cv-ketel. 

Wat is de oplossing?

Vanaf 2026 worden mensen die hun cv-ketel laten vervangen verplicht om over te stappen op een duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp. Het kabinet werkt daarom samen met de sector aan een plan om zo snel mogelijk aan de vraag te kunnen voldoen. Met de installateurs en fabrikanten is - via Techniek Nederland, de Nederlandse verwarmingsindustrie en de Vereniging Warmtepompen -  afgesproken om de productie flink op te schroeven. Er worden op dit moment grote fabrieken gebouwd waar straks warmtepompen worden geproduceerd, zowel in Nederland als in het buitenland. Ook belooft de sector de komende jaren meer monteurs op te leiden. 

Chipfabrikanten werken al een langere tijd aan een oplossing. Vorig jaar zijn er miljarden euro’s uitgetrokken voor de aanleg van nieuwe fabrieken.

Zorgen om kosten en uitvoerbaarheid

Vereniging Eigen Huis maakt zich zorgen over de toekomstige verplichting. De vereniging vindt dat het kabinet eerst moet zorgen voor de juiste randvoorwaarden voordat huiseigenaren verplicht worden tot deze maatregel. Deze zitten met name op garanties, zoals betaalbaarheid, beschikbaarheid en kwaliteit van het advies. 

Lees meer over de warmtepomp

Alles over de warmtepomp

Uiterlijk in 2030 moeten 1,5 miljoen woningen van het aardgas af zijn. Een warmtepomp is een duurzame oplossing om je huis te verwarmen. Lees over hoe het werkt, de kosten en opbrengsten en meer. Meer over de warmtepomp

Is mijn woning geschikt?

Niet iedere woning kan verwarmd worden met een warmtepomp. Zo is isolatie belangrijk. Let hier op

Kosten en terugverdientijd

Kom meer te weten over de aanschafkosten en energiebesparing op jaarbasis. Over kosten en terugverdientijd

All-electric warmtepomp: veelgestelde vragen

Een all-electric warmtepomp (ook wel zelfstandige of volledig elektrische warmtepomp) zorgt voor het verwarmen van de woning én het warme water. Over de all-electric warmtepomp