Artikel
Energie

Je to-do lijst als je een warmtepomp wil

Zo kies je de warmtepomp die bij je huis past

Steeds meer Nederlanders verwarmen hun huis met een warmtepomp - in 2018 kwamen er 60 duizend bij. Overweeg je ook één aan te schaffen? Dit zijn verstandige stappen om te zetten. 
Auteur: Marijke van Gerven | Publicatiedatum: 24 mei 2019

1. Stel vast of een warmtepomp iets is voor je huis

Vraag je gemeente of al duidelijk is of je huis in de toekomst op stadsverwarming wordt aangesloten. Als dat zo is, kun je overwegen geen warmtepomp aan te schaffen. Over het algemeen geldt dat een huis voor een warmtepomp goed geïsoleerd moet zijn.

In het geval van een hybride warmtepomp (waarover zo dadelijk meer) is spouw-, vloer- en dakisolatie en hr++-glas nodig. Voor een zogeheten all electric warmtepomp meer – het huis moet dan geïsoleerd zijn tot minimaal energielabel B. De meeste woningen die na 1995 zijn gebouwd, zijn voldoende geïsoleerd.

Ook het warmteafgiftesysteem in huis moet geschikt zijn voor een warmtepomp. Een hybride warmtepomp kun je combineren met de bestaande radiatoren, maar met lagetemperatuurverwarming levert hij het hoogste rendement. Als je een all electric warmtepomp aanschaft, kun je niet buiten vloer- of wandverwarming of speciale convectoren. Mogelijk zijn ook zwaardere aansluitingen of extra groepen nodig in de meterkast. Dat kan betekenen dat er flink geklust moet worden in huis.

2. Kies tussen een hybride en all electric warmtepomp

Met een volledig elektrische of all electric warmtepomp verwarm je het hele huis en al het water in de badkamer en keuken. Zo’n warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en heeft een groot buffervat (ongeveer 1 tot 1,5 meter hoog en 50 tot 70 cm doorsnee) waarvoor je in huis wel de ruimte moet hebben. Als je elektrisch kookt, heb je geen gasaansluiting meer nodig.

Met een hybride warmtepomp kun je het huis een groot deel van het jaar verwarmen, maar als het buiten koud is (net boven nul) heb je een cv-ketel nodig die bijspringt. En met gas verwarm je ook het tapwater. Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, daarvoor is een buitenunit nodig. Zo’n unit lijkt op een aircokast. Met deze warmtepomp bespaar je ongeveer vijftig tot negentig procent op je gasverbruik.

3. Bepaal je budget 

Bij het kiezen tussen een hybride en all electric warmtepomp maakt niet alleen de staat van je huis en je gebruik uit, ook de kosten kunnen nogal schelen. Een hybride warmtepomp kost tussen de 4.500 en 6.000 euro inclusief installatie, exclusief cv-ketel. Voor een all electric variant betaal je tussen de 6.000 en 20.000 euro (bron: Milieu Centraal), inclusief installatie. Die kosten kunnen zoveel hoger zijn, omdat een of meerdere putten moeten worden geboord, om warmte uit de grond te halen.

Tegenover de kosten staat dat je met een warmtepomp een paar honderd euro per jaar kunt besparen op je energierekening. Als indicatie: voor een volledig elektrische warmtepomp gaat het om ongeveer 400 euro per jaar en voor een hybride warmtepomp om 250 euro. Een installateur kan je hierover meer vertellen.

4. Vraag offertes op bij installateurs met ervaring

Slechte warmtepompen zijn bijna niet te koop, zegt energieadviesbureau Business Development Holland. De techniek is immers al beproefd: airco’s werken op dezelfde manier. Maar een warmtepomp kan wel slecht zijn gekozen voor het huis, waardoor je het er niet warm krijgt. Koop een warmtepomp daarom bij een installateur met ervaring, liefst één die over het zogeheten SEI-certificaat beschikt, waarmee de kwaliteit van zijn werk is erkend.

Je vindt vakbekwame installateurs via echteinstallateur.nl (ga naar ‘verwarming en warm water’) en via qbis.nl (klik op ‘warmte’ of ‘duurzaam’). De installatiekosten verschillen per leverancier, het is daarom raadzaam meerdere offertes op te vragen. 

5. Licht de buren in over je plannen 

Hybride en volledig elektrische warmtepompen die de buitenlucht als bron gebruiken, hebben een buitenunit met ventilator die geluid maakt (een lage bromtoon) als hij draait. Dat is hoofdzakelijk in de herfst, winter en in het vroege voorjaar en wanneer je de warmtepomp gebruikt voor het verwarmen van water.

Op het energielabel van de installatie staat hoeveel geluid de ventilator in de buitenunit produceert. Meestal is dat tussen de 35 en 45 decibel (dB). Grotere, duurdere buitenunits zijn doorgaans stiller dan de kleinere. Wil je de overlast voor de buren beperken, dan kun je een geluiddempende kast aanschaffen. Het scheelt vaak al veel gedoe als je voor de installatie langsloopt bij de buren en ze op de hoogte brengt. 

6. Vraag na installatie subsidie aan  

Voor warmtepompen kun je na de installatie subsidie aanvragen. Die bedraagt tussen de 1.000 en 2.500 euro en is afhankelijk van het vermogen en de energieprestatie van het apparaat. De Investeringssubsidie Duurzame Energie vraag je aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.  

7. Laat de warmtepomp onderhouden 

Een warmtepomp heeft net als een cv-ketel eens in de twee jaar onderhoud nodig. Als je een onderhoudscontract afsluit, kun je dat het beste doen bij een installateur met een SEI-certificaat. De kosten voor onderhoud zijn vergelijkbaar met die van een cv-ketel.    

Dit is een bewerkte versie van het artikel 'Je to-do lijst als je een warmtepomp wil' uit Eigen Huis Magazine, editie juni 2019.