Webinar 'Duurzaam verwarmen met een warmtepomp' on demand

In onderstaande video vind je het webinar. Onze bouwkundig specialist vertelt je alles wat je moet weten over de hybride warmtepomp.

Duurzaam verwarmen met een warmtepomp

Externe inhoud

Om de inhoud van een externe partij te bekijken moet je eerst akkoord gaan met het plaatsen van alle cookies.

Ja, ik ga akkoord!

Zie voor meer informatie ons cookiebeleid en privacystatement.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Met een hybride warmtepomp kun je je woning een groot deel van het jaar op een milieuvriendelijke manier verwarmen. Alleen wanneer de buitentemperatuur 7 graden of kouder is heb je een cv-ketel nodig die bijspringt of als de temperatuur buiten nog verder daalt neemt de cv-ketel het helemaal over van de warmtepomp. Met de cv-ketel verwarm je ook het tapwater. Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, daarvoor is een buitenunit nodig. Deze ziet er net zo uit als de buitenunit van een airco. Met de hybride warmtepomp bespaar je ongeveer 50 tot 70 procent op je gasverbruik. Let op: Je gaat wel meer elektriciteit verbruiken. Daarom kiezen veel mensen voor een hybride warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. 

Is mijn woning geschikt?

Of je woning geschikt is voor een warmtepomp hangt onder meer af van de isolatie van je woning, de verwarmingselementen en de beschikbare ruimte in de woning.

Isolatie: Hoe goed moet mijn woning geïsoleerd zijn? 

Voordat je aan een warmtepomp begint is het van belang dat de woning goed geïsoleerd is. Dit is ongeveer vanaf label C. In het geval van een hybride warmtepomp is spouw-, vloer- en dakisolatie en minimaal dubbel glas in alle kozijnen nodig. De meeste woningen die na 1995 zijn gebouwd, zijn voldoende geïsoleerd en hebben energielabel B.

Ruimte: Is er genoeg ruimte in de woning?

Voor het plaatsen van een hybride warmtepomp heb je zowel binnen als buiten ruimte nodig:

Binnenunit: voor een hybride warmtepomp heb je binnen beperkte ruimte nodig. De exacte afmetingen van de binnenunit zijn afhankelijk van het merk en type hybride warmtepomp. De ruimte die je minimaal nodig hebt is 1,0x0,6x0,4 meter (hxbxd).

Buitenunit: De buitenunit kan op de grond of op het dak staan of aan de gevel hangen. Hij moet minimaal 0,5 meter van de erfgrens met de buren af staan. De maximale lengte van de leiding van de binnen- naar de buitenunit is 20 meter. De ruimte die je nodig hebt is minimaal 1,0x2,0x1,0 meter (hxbxd). Daarnaast moet er een vrije toevoer van luchtstroom zijn. De exacte afmetingen van de buitenunit zijn afhankelijk van het merk en het type hybride warmtepomp.

Daarnaast is het van belang dat de warmtepomp op voldoende afstand van de erfgrens komt om geluidsoverlast naar de buren te voorkomen. 

Afgifte: Waar moeten mijn verwarmingselementen aan voldoen?

Het warmteafgiftesysteem verspreidt de warmte in de woning. Denk hierbij aan de radiatoren, convectoren of vloer- en wandverwarming. De verwarmingselementen in huis moeten geschikt zijn voor een warmtepomp. De meeste warmtepompen verwarmen het cv-water tot ongeveer 45-50 graden, terwijl een traditionele gasgestookte cv-ketel het water kan opwarmen tot ongeveer 70-90 graden. Om te kijken of jouw verwarmingssysteem op een lagere temperatuur de woning warm krijgt, kun je de cv-ketel in het voor-en najaar op 50 graden zetten. Als jouw woning dan comfortabel warm wordt, is jouw woning geschikt voor een hybride warmtepomp. 

Meer over duurzaam verwarmen

All-electric warmtepomp: veelgestelde vragen

Een all-electric warmtepomp (ook wel zelfstandige of volledig elektrische warmtepomp) zorgt voor het verwarmen van de woning én het warme water. Over de all-electric warmtepomp

Hybride warmtepomp: wat is het en hoe werkt het?

Een warmtepomp is een goede oplossing voor het duurzaam verwarmen van de meeste bestaande woningen. Alleen op koude dagen springt de cv-ketel bij. Over de hybride warmtepomp

Duurzaam verwarmen

Is je huis goed geïsoleerd, dan kun je het duurzaam verwarmen. Bijvoorbeeld met een warmtepomp.  Over duurzaam verwarmen

5 vragen over de hybride warmtepomp

Duurzaam verwarmen en een lagere energierekening? Dan is een hybride warmtepomp misschien wat voor jou. Wanneer kies je voor een hybride warmtepomp? Hoeveel ruimte heb je nodig? Vragen en antwoorden