Buitenkant schuin dak isoleren

Het isoleren van een schuin dak aan de buitenkant is ingewikkeld en een klus voor de vakman. Bouwkundig gezien is isoleren aan de buitenkant minder risicovol dan isoleren aan de binnenkant, omdat je hiermee een condensatieprobleem voorkomt.

Het isolatiemateriaal wordt aangebracht op het dakbeschot. Hierdoor komt het dak in het geheel wat hoger te liggen. Dit kan tot gevolg hebben dat de dakranden, goten, loodslabben en andere aansluitende bouwdelen moeten worden gewijzigd. Meestal wordt voor deze maatregel gekozen in combinatie met grotere verbouwingen, bijvoorbeeld bij vervanging van de dakpannen.

Voor het isoleren van het schuine dak aan de buitenkant bestaan de volgende opties: 

Renovatieplaten

Wil je de woning aan de buitenkant met renovatieplaten (platen van hardschuim) isoleren, dan moeten wel eerst de dakpannen, de panlatten en de tengellatten van het dak worden verwijderd. De renovatieplaten zijn op maat te bestellen bij de professionele bouwmaterialenhandel.

Voorgevormde isolatiedelen

Voor veel voorkomende dakpanmodellen zijn ook EPS (piepschuimen)-isolatiedelen verkrijgbaar. Die worden gewoon over de bestaande tengel- en panlatten heen gemonteerd. Het voordeel hiervan is dat de pannen in delen verwijderd kunnen worden en niet allemaal in één keer.

Folie-isolatie

Folie-isolatie is opgebouwd uit verschillende laagjes aluminiumachtige folie met daartussen schuimlagen. De folie moet met grote nauwkeurigheid worden aangebracht, anders verliest het zijn isolerende werking. Het voordeel van folie is dat de totale dakconstructie minder dik is, waardoor de dakranden, goten en loodslabben geen of minder aanpassingen nodig hebben. Voor het aanbrengen ervan moeten alle pannen en panlatten worden verwijderd. Zorg, voor een goede werking van folie-isolatie, aan beide zijden van de folie voor een laag van ca. 2 cm stilstaande lucht. 

Gespoten isolatie onder de pannen

Het is ook mogelijk om isolatiemateriaal (EPS-piepschuim met een bindmiddel) direct onder de pannen te spuiten. Nadeel ervan is dat er geen zicht meer is op de kwaliteit van de constructie onder de pannen. Voordeel is dat het een niet-ingrijpende maatregel is, omdat de pannen niet verwijderd hoeven te worden.

Samen isoleren

Woon je in een rijtjes- of een twee-onder-één-kap-woning en isoleren de buren het dak niet, dan moet het hoogteverschil worden opgevangen. Hiervoor zijn renovatie-koppelelementen op de markt, waarmee een probleemloze aansluiting wordt gerealiseerd. 

Aandachtspunten

Dampremmende laag

Een dampremmende laag, zoals PE-folie, voorkomt dat waterdamp in de lucht in de constructie komt. Waterdamp kan door afkoeling in de constructie condenseren en leiden tot houtrot en andere vochtproblemen. Condensatie ontstaat vooral als het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur groot is, met name in de winter. Er zijn ook speciale klimaatfolies op de markt die het vocht in de constructie reguleren. Sommige kant-en-klare dakplaten zijn zelf dampremmend, waardoor een dampremmende laag overbodig is. Naden en aansluitingen moet dampdicht gemaakt worden met tape of kit.

Ventileren

Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door deze woningen te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in de woning. Bekijk en verbeter waar nodig de ventilatie als je de woning gaat isoleren. Een goed isolatiebedrijf zal je altijd (naast het geven van isolatieadvies) wijzen op het belang van goede ventilatie in de woning.

Controleer op kieren

Achterhaal waar de luchtlekken zitten in huis. Ervaar je tocht? Dan zit er een luchtlek in huis. Bij het dak gaat het vooral om kieren bij de aansluitingen van het dak op de gevels, de nok en rondom dakramen en dakkapellen.

Controleer woningscheidende muur

Zitten er naden bij de aansluiting van het dak op de woningscheidende muur, maak ze dicht met brandvertragende kit of purschuim. Zo voorkom je dat bij brand het vuur kan overslaan naar het huis van de buren.

Goten en loodslabben aanpassen

De buitenkant van het dak isoleren heeft consequenties voor de aansluitende constructies. Dakranden en goten moeten worden aangepast en loodslabben worden meestal hoger in het metselwerk geplaatst.

Loodslabbe infrezen

Als de loodslabbe door de isolerende maatregel hoger in de constructie moet worden geplaatst, moet de slabbe in het buitenspouwblad worden gefreesd en worden doorgevoerd in het binnenspouwblad. Als het zeker is dat er geen vocht in de spouw kan komen, is lood infrezen voldoende. De maximale lengte van de loodslabbe is zo'n 1,5 meter.

Isolatiebedrijven vinden

Vind gecertificeerde bedrijven die gespecialiseerd zijn in isoleren op wij-isoleren.nl.