Artikel
Zo doe je dat

Isoleren van boven naar beneden

Plannen om je huis te verduurzamen? Begin met isoleren. Zo houd je de warmte binnenshuis. En start met het dak, want daar gaat gemiddeld de meeste warmte verloren.
Auteur: Gonnie Oussoren | Publicatiedatum: november 2020

Warme lucht stijgt op. Daarom kan veel warmte ontsnappen via het dak; zo’n dertig procent in niet of slecht geïsoleerde huizen. Goede dakisolatie zorgt naast een warm huis ook voor een lagere energierekening. Je kunt schuine en platte daken zowel aan de binnen- als aan de buitenkant (laten) isoleren. De mogelijkheden op een rij.

Schuin dak isoleren

Het makkelijkst is om de binnenzijde te isoleren. Deze klus is voor een doe-het-zelver goed te doen. Hiervoor zijn tal van isolatiematerialen op de markt, zoals glas- en steenwol en piepschuim. Gebruik altijd een dampremmende folie. Die voorkomt dat vochtige lucht uit huis in de isolatielaag condenseert en houtrot veroorzaakt. Breng deze folie aaneengesloten aan en laat het ook goed aansluiten op de aangrenzende onderdelen, zoals de nok en de zijmuren. Daarna kun je het geheel afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten. Er zijn ook kant-en-klare isolatieplaten te koop, waarmee je het dak gelijk afwerkt. Wordt de buitenkant van het dak geïsoleerd, dan is het risico op condensatieproblemen minimaal.

Vereniging Eigen Huis, dakisolatie
Besteed dit karwei uit, want het is een ingrijpende klus: het dak wordt hoger, waardoor je goten moet aanpassen. Kies voor deze methode bij een grote onderhoudsklus, bijvoorbeeld als de dakpannen aan vervanging toe zijn. Voor isolatie aan de buitenzijde van het dak zijn onder andere renovatieplaten en folie-isolatie geschikt. Ga je het dak ingrijpend renoveren en vervang je het dakbeschot, dan kun je op de bestaande dakbalken (zoals gordingen) kant-en-klare dakplaten met isolatie plaatsen.

Plat dak isoleren

Het is het makkelijkst om de binnenzijde van een plat dak te isoleren. Plaats het isolatiemateriaal dan tussen de balklaag of tegen het beton. Hiervoor kun je isolatieplaten of -rollen gebruiken. Het risico op vochtophopingen in de dakconstructie is groot. Een plat dak is namelijk altijd dampdicht aan de bovenzijde. Vochtophopingen kunnen leiden tot schimmels en rot. Daarom is ook hier – nog meer dan bij een schuin dak – een dampremmende laag noodzakelijk. Isoleer de binnenzijde van een plat dak niet in een vochtige ruimte, zoals de badkamer. Het is beter om de buitenkant te isoleren, maar dit is ook een stuk ingewikkelder. Dit is een klus voor de vakman. Die brengt het isolatiemateriaal (bijvoorbeeld isolatieplaten van piepschuim) aan op het bestaande dak. Hier komt een nieuwe laag dakbedekking overheen, bijvoorbeeld bitumen. Het dak wordt hierdoor in zijn geheel wat hoger. Dat vraagt mogelijk om aanpassingen van de dakranden, goten en aansluitende loodslabben.

Zolder isoleren

Gebruik je de zolder alleen als opbergruimte? Dan is het een idee om de zoldervloer te isoleren. Daarmee bespaar je meer energie dan wanneer je het dak zou isoleren: de zolder wordt immers niet verwarmd. Bovendien heb je minder materiaal nodig. Dit is alleen zinvol als de zolder geen open verbinding heeft met de verdieping eronder en als je de zolder niet verwarmt. Je kunt de onderzijde van een houten zoldervloertussen de balken isoleren met isolatieplaten of -rollen. Voor isolatie aan de bovenzijde van de zoldervloer gebruik je (beloopbare) isolatieplaten of vlieringvloerelementen. Of je bevestigt balkjes op de bestaande vloer met daartussen isolatiemateriaal die je vervolgens afwerkt met beloopbaar plaatmateriaal.

Meer informatie

 

Dit is een bewerkte versie van het artikel 'Isoleren van boven naar beneden’ uit Eigen Huis Magazine, editie november 2020.

Meer lezen

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie levert samen met dakisolatie het meeste rendement op. Het is zo gedaan en snel terugverdiend. Over spouwmuurisolatie

Vloer- en bodemisolatie

Vloerisolatie zorgt voor warme voeten en scheelt op de energierekening. Hoe pak je het aan en waar let je op? Over vloerisolatie

Glas vervangen

Glas vervangen doe je vooral voor meer comfort in huis. Welke soorten hr-glas zijn er, wat kost het en waar let je op? Over glas vervangen

Ventileren

Bij te weinig ventilatie stijgt de luchtvochtigheid en ontstaat een ideaal leefklimaat voor schimmels en huisstofmijt. Hoe zorg je voor gezonde lucht? Over ventileren