
Warme lucht stijgt op. Daarom kan veel warmte ontsnappen via het dak; zo’n dertig procent in niet of slecht geïsoleerde huizen. Goede dakisolatie zorgt naast een warm huis ook voor een lagere energierekening. Je kunt schuine en platte daken zowel aan de binnen- als aan de buitenkant (laten) isoleren. De mogelijkheden op een rij.
Het makkelijkst is om de binnenzijde te isoleren. Deze klus is voor een doe-het-zelver goed te doen. Hiervoor zijn tal van isolatiematerialen op de markt, zoals glas- en steenwol en piepschuim. Gebruik altijd een dampremmende folie. Die voorkomt dat vochtige lucht uit huis in de isolatielaag condenseert en houtrot veroorzaakt. Breng deze folie aaneengesloten aan en laat het ook goed aansluiten op de aangrenzende onderdelen, zoals de nok en de zijmuren. Daarna kun je het geheel afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten. Er zijn ook kant-en-klare isolatieplaten te koop, waarmee je het dak gelijk afwerkt. Wordt de buitenkant van het dak geïsoleerd, dan is het risico op condensatieproblemen minimaal.
Het is het makkelijkst om de binnenzijde van een plat dak te isoleren. Plaats het isolatiemateriaal dan tussen de balklaag of tegen het beton. Hiervoor kun je isolatieplaten of -rollen gebruiken. Het risico op vochtophopingen in de dakconstructie is groot.
Een plat dak is namelijk altijd dampdicht aan de bovenzijde. Vochtophopingen kunnen leiden tot schimmels en rot. Daarom is ook hier – nog meer dan bij een schuin dak – een dampremmende laag noodzakelijk. Isoleer de binnenzijde van een
plat dak niet in een vochtige ruimte, zoals de badkamer. Het is beter om de buitenkant te isoleren, maar dit is ook een stuk ingewikkelder. Dit is een klus voor de vakman. Die brengt het isolatiemateriaal (bijvoorbeeld isolatieplaten van piepschuim)
aan op het bestaande dak. Hier komt een nieuwe laag dakbedekking overheen, bijvoorbeeld bitumen. Het dak wordt hierdoor in zijn geheel wat hoger. Dat vraagt mogelijk om aanpassingen van de dakranden, goten en aansluitende loodslabben.
Gebruik je de zolder alleen als opbergruimte? Dan is het een idee om de zoldervloer te isoleren. Daarmee bespaar je meer energie dan wanneer je het dak zou isoleren: de zolder wordt immers niet verwarmd. Bovendien heb je minder materiaal nodig. Dit is alleen zinvol als de zolder geen open verbinding heeft met de verdieping eronder en als je de zolder niet verwarmt. Je kunt de onderzijde van een houten zoldervloertussen de balken isoleren met isolatieplaten of -rollen. Voor isolatie aan de bovenzijde van de zoldervloer gebruik je (beloopbare) isolatieplaten of vlieringvloerelementen. Of je bevestigt balkjes op de bestaande vloer met daartussen isolatiemateriaal die je vervolgens afwerkt met beloopbaar plaatmateriaal.
Dit is een bewerkte versie van het artikel 'Isoleren van boven naar beneden’ uit Eigen Huis Magazine, editie november 2020.