Kruipruimte isoleren

Kou vanuit de kruipruimte kun je op meerdere manieren tegen gaan. Stort bijvoorbeeld los isolatiemateriaal, zoals schelpen, op de bodem van de kruipruimte.

Bij bodemisolatie wordt een dikke laag van 20 à 30 cm isolatiemateriaal in de kruipruimte gestort. De kruipruimte wordt hierdoor wel minder toegankelijk. Deze methode wordt vooral toegepast als de kruipruimte erg vochtig is. Het isolatiemateriaal voorkomt namelijk dat het vocht vanuit de bodem de woning in komt.

Vanwege de ophoging van de vloer in de kruipruimte, is deze vorm van bodemisolatie alleen mogelijk als de kruipruimte minimaal 40 cm hoog is. Het is niet de meest effectieve isolatiemaatregel. Kies voor deze methode als je zo ook de vochtproblemen in de kruipruimte wilt verhelpen.

Om de kruipruimte te isoleren, worden meestal de volgende materialen gebruikt:

  • Schelpen
    Schelpen hebben een isolerende werking en nemen vocht op.
  • Polystyreen (tempex) chips
    Dit zijn witte stukken schuim. Deze stukken kun je zelf storten, of via slangen naar binnen laten blazen. 
  • Bodemparels
    Bodemparels zijn korrels van tempex. Deze worden door het kruipluik op de bodem van de kruipruimte geblazen.

Aandachtspunten

Relatieve luchtvochtigheid

De relatieve luchtvochtigheid geeft in procenten aan hoeveel waterdamp er in de lucht zit ten opzichte van wat maximaal mogelijk is. Hoe hoger de luchttemperatuur, hoe meer grammen waterdamp de lucht bevat. De ideale relatieve luchtvochtigheid is tussen de 40 en de 55%. 

Een hoge luchtvochtigheid in een woning geeft vochtproblemen, zoals schimmelvorming. Ventileren voorkomt dat probleem. 

Omgekeerd kan een te lage luchtvochtigheid ook tot problemen leiden. Sommige mensen ervaren ademhalingsproblemen, houten vloeren en meubels kunnen krimpen en scheuren. Met een luchtbevochtiger is dat probleem opgelost. 

Koudebrug

Een koudebrug ontstaat waar het isolatiemateriaal wordt onderbroken. Op die plek gaat de warmte sneller de woning uit. In de binnenlucht aanwezig vocht kan op deze plekken condenseren en zo vochtproblemen veroorzaken.

Kenmerk van koudebruggen is dat de problemen erger worden naarmate het verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur groter wordt. Ook de relatieve luchtvochtigheid in de woning speelt hier een belangrijke rol. Goede ventilatie voorkomt een hoge luchtvochtigheid. 

Isolatiebedrijven vinden

Vind gecertificeerde bedrijven die gespecialiseerd zijn in isoleren op wij-isoleren.nl.