Bovenkant zoldervloer isoleren

In plaats van het dak te isoleren, kun je ook de zoldervloer isoleren. Dit heeft alleen zin als de zolder onverwarmd blijft en geen open verbinding heeft met de verdieping eronder. Groot voordeel is dat er minder ruimte verwarmd hoeft te worden.

De bovenkant van de zoldervloer isoleren is een redelijk gemakkelijke klus. Je kunt dit op verschillende manieren doen.

Dampremmende folie

Bij zoldervloerisolatie wordt een dampremmende laag zoals PE-folie aanbevolen. Die moet aan de onderzijde van het isolatiemateriaal worden aangebracht. In dit geval dus direct op de bestaande zoldervloer. De randen moeten rondom afgekit worden en de onderlinge naden afgeplakt, zodat de naden geen lucht doorlaten.

Losse isolatieplaten

De eenvoudigste methode is door op de dampremmende laag drukvaste isolatieplaten aan te brengen. Die kunnen eventueel later worden afgedekt met beloopbaar plaatmateriaal. Als de zolder niet of nauwelijks wordt gebruikt, kan het isolatiemateriaal zelfs los op de vloer worden gelegd. 

Vloer op vloer

Een alternatieve methode is door op de bestaande (houten) vloer balkjes aan te brengen. Ga dan als volgt te werk:

 • Maak een ondervloer
  Zorg ervoor dat de vloer schoon, vlak en droog is en dek de vloer af met een dampremmende folie. Zet over de gehele lengte van de vloer houten balkjes vast. De balkjes mogen niet meer dan 30 cm uit elkaar liggen (afhankelijk van afwerking).
 • Bevestig isolatiemateriaal
  Snijd het isolatiemateriaal in delen die een centimeter breder zijn dan de ruimte tussen de vloerbalkjes en klem de isolatie ertussen.
 • Werk de vloer af
  Voor de afwerking zijn OSB-platen heel geschikt. Ze vormen een duurzame onderlaag voor bijvoorbeeld laminaat of parket.

Kant en klare isolatieplaten

Een andere eenvoudige methode is isolatie met kant-en-klare vlieringvloerelementen. Dit zijn isolatieplaten voorzien van een beloopbare afwerkplaat, bijvoorbeeld van cementvezel. De elementen zijn handzaam en kunnen gemakkelijk naar de zolder worden gebracht. De platen hebben sponningen waarmee ze goed in elkaar passen. Ze zijn met een handzaag op maat te maken. 

Aandachtspunten

 • Dampremmende laag. Bij grote verschillen tussen binnen- en buitentemperatuur stroomt waterdamp uit de binnenlucht door de constructie naar buiten. Als de temperatuur van de waterdamp te laag wordt condenseert deze damp in de constructie waardoor vocht zich ophoopt. Dit kan leiden tot houtrot en verminderde werking van het isolatiemateriaal. Een dampremmende laag (bijvoorbeeld PE folie) voorkomt dit probleem. Er zijn ook speciale klimaatfolies op de markt die het vocht in de constructie reguleren.
 • Minerale wol kan de huid irriteren vanwege de fijne loskomende vezels. Draag daarom goed dekkende kleding en een mondkapje. Komen de vezels toch op uw huid, spoel dan met koud water.
 • Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door deze woningen te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in de woning. Bekijk en verbeter waar nodig de ventilatie als je  de woning gaat isoleren. Een goed isolatiebedrijf zal je altijd (naast het geven van isolatieadvies) wijzen op het belang van goede ventilatie in de woning.
 • Voordat je plekken in uw huis isoleert, controleer deze eerst op vochtplekken. Die zijn vaak het gevolg van lekkage. Voorkom houtrot door de oorzaak van de lekkage weg te nemen. Isolatiemateriaal dat vochtig wordt verliest zijn isolatiewaarde.

Meer over isoleren

Vloer- en bodemisolatie

Vloerisolatie zorgt voor warme voeten en scheelt op de energierekening. Hoe pak je het aan en waar let je op? Over vloerisolatie

Dakisolatie

Veel warmte in huis gaat verloren via het dak. Door het dak te (laten) isoleren kun je honderden euro’s besparen. Over dakisolatie

Gevelisolatie

Heeft je huis geen spouwmuur, kan de spouw niet geïsoleerd worden of wil je extra isoleren, dan kun je kiezen voor gevelisolatie. Over gevelisolatie

Gevelisolatie

Heeft je huis geen spouwmuur, kan de spouw niet geïsoleerd worden of wil je extra isoleren, dan kun je kiezen voor gevelisolatie. Over gevelisolatie