Onderkant zoldervloer isoleren

In plaats van het dak te isoleren, kun je ook de zoldervloer isoleren. Dit heeft alleen zin als de zolder onverwarmd blijft en geen open verbinding heeft met de verdieping eronder. Groot voordeel is dat er minder ruimte hoeft te worden verwarmd.

Beschrijving

Isolatie aan de onderkant van de zoldervloer - ofwel het isoleren van het plafond - wordt alleen gedaan als het plafond van de verdieping eronder aan vernieuwing toe is.

Deze methode wordt met name toegepast bij houten vloeren. Bij betonvloeren kan dat ook, maar dan moet het plafond wel worden verlaagd.  

Bij zoldervloerisolatie wordt een dampremmende laag zoals PE-folie aanbevolen. Deze moet aan de onderzijde van het isolatiemateriaal worden aangebracht. In dit geval dus tussen het isolatiemateriaal en de plafondafwerking.

Houten zoldervloer

Bij een houten zoldervloer wordt het isolatiemateriaal aangebracht tussen de houten balken. Je gaat als volgt te werk:

 • Verwijder plafonddelen
  Bij een houten zoldervloer kun je isolatiemateriaal tussen de vloerbalken aanbrengen. Vaak moet je daarvoor de plafonds van de ruimten eronder verwijderen om erbij te kunnen.
 • Breng isolatiemateriaal aan
  Breng het isolatiemateriaal tegen de onderkant van de zoldervloer aan.
 • Bevestig dampremmende laag
  Breng onder de isolatielaag een dampremmende laag aan (tenzij het isolatiemateriaal al een dampremmende laag heeft).
 • Werk het plafond af
  Werk het geheel af met gipsplaten of schroten.

Betonnen zoldervloer

Deze methode komt niet vaak voor, aangezien de plafondhoogte dan verandert. De meest gebruikelijke manier is door aan de onderkant van de vloer een verlaagd plafond aan te brengen. Op het regelwerk van het verlaagde plafond wordt vervolgens isolatiemateriaal aangebracht. 

Aandachtspunten

Dampremmende laag

Als er een te groot verschil is tussen de binnen-en buitentemperatuur condenseert de waterdamp, en dat leidt tot houtrot. Bovendien kan het isolatiemateriaal vochtig worden, waardoor de isolerende werking vermindert. Een dampremmende laag (bijvoorbeeld PE folie) voorkomt dit probleem. Er zijn ook speciale klimaatfolies op de markt die het vocht in de constructie reguleren.

Ventileren

Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben vaak door het grote aantal kieren natuurlijke ventilatie. Door deze woningen te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in de woning. Bekijk en verbeter waar nodig de ventilatie als je  de woning gaat isoleren. Een goed isolatiebedrijf zal je altijd (naast het geven van isolatieadvies) wijzen op het belang van goede ventilatie in de woning.

Minerale wol

Minerale wol kan de huid irriteren vanwege de fijne loskomende vezels. Draag daarom goed dekkende kleding en een mondkapje. Komen de vezels toch op uw huid, spoel dan met koud water.

Isolatiebedrijven vinden

Vind gecertificeerde bedrijven die gespecialiseerd zijn in isoleren op wij-isoleren.nl.