Artikel
zonneboiler

Energie besparen met een zonneboiler

Vereniging Eigen Huis
Ze zijn onbekender en onbeminder dan het zonnepaneel. Maar zonneboilers kunnen huishoudens met gemak de helft van de energie besparen die nodig is om bijvoorbeeld het douchewater te verwarmen.
Auteur: Marijke van Gerven | Publicatiedatum: 2 november 2017

Ze lijken op elkaar en vaak wordt gedacht dat het één synoniem is voor het ander. Maar een zonnestroomsysteem levert een huishouden elektriciteit en een zonneboilersysteem warmte. Bovendien zijn zonnepanelen immens populair en zonnecollectoren niet echt.

Eind 2014 lagen volgens de Klimaatmonitor van Rijkswaterstaat bij ruim 246 duizend adressen zonnepanelen op het dak, waarschijnlijk veelal huishoudens. Volgens de recentste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn in 2013 daarentegen slechts 128.959 zonneboilers geïnstalleerd.

We zouden zonneboilers meer moeten waarderen, misschien wel net zo veel als zonnepanelen

We zouden zonneboilers meer moeten waarderen, vindt Gerard van Amerongen, directeur van Holland Solar, de belangenorganisatie voor bedrijven in de zonne-energiebranche. Misschien wel net zoveel als zonnepanelen. ‘Collectoren besparen per vierkante meter per jaar twee keer zoveel energie als zonnepanelen. Tot 2012 werden daarom ook meer zonnecollectoren verkocht dan zonnepanelen. Vanaf dat jaar kelderden de prijzen van zonnepanelen', zegt Van Amerongen.

Leidingen met glycol

Een zonneboilersysteem, dat in de volksmond vaak wordt afgekort tot zonneboiler of zonnecollector, wordt vooral gebruikt om het water voor bad, douche en kraan te verwarmen. Zo’n systeem bestaat uit een collector op het dak, een opslagvat en een cv- combiketel. In de collector lopen leidingen met daarin water – soms glycol, omdat dat niet kan bevriezen – dat door de zon wordt verwarmd.

Eenmaal op temperatuur stroomt de vloeistof naar een spiraal in de zonneboiler. De spiraal warmt het water in het vat op. Zodra de douchekraan openstaat, stroomt het water uit de boiler naar de cv-ketel die eventueel het water verder verhit tot boven de zestig graden, om legionella te voorkomen. Daarna klettert het water uit de douchekop. Aangezien het water vaak al warm is voor het de cv-ketel bereikt, is minder energie nodig om de gevraagde temperatuur te bereiken.

Onder de regendouche

Jan Roelof Hoving, bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis, denkt wel te begrijpen waarom zonneboilers tegenwoordig minder populair zijn dan zonnepanelen. De investering van € 2.000 in een zonneboiler is niet misselijk, terwijl de jaarlijkse besparing met € 140 relatief klein is. Met een zonnestroomsysteem dat uit vijf panelen bestaat en ook ongeveer € 2.000 kost, bespaar je al snel € 250 per jaar.

Maar, zegt Hoving: ‘Met een zonneboiler bespaart een gemiddeld huishouden wel de helft van de energie die nodig is om water te verwarmen’. Dat is ongeveer 210 kuub gas. ‘En als een huishouden tweehonderd tot driehonderd liter water per dag gebruikt, bijvoorbeeld omdat ze de regendouche vaak gebruiken, neemt de besparing toe tot € 300 of € 400 per jaar.’

Collectoren zijn minder gevoelig voor schaduw dan zonnepanelen 

Van Amerongen, van Holland Solar, kan geen situatie noemen wanneer iemand beter geen zonneboiler kan plaatsen. 'Collectoren zijn minder gevoelig voor schaduw van bomen of hoge gebouwen dan panelen en ze passen op bijna elk dak.'

Dit is een bewerkte versie van het artikel ‘Dit is geen zonnepaneel’ uit Eigen Huis Magazine, editie mei 2015.

Kooptips zonneboiler

  • Soorten systemen - Er zijn vlakke plaatcollectoren en vacuümbuiscollectoren. De eerste is een bak op het dak met daarin koperen leidingen. De tweede bestaat uit glazen vacuüm gezogen buizen met daarin een koperen pijp.
  • Installatie - Laat een zonneboiler plaatsen door een erkende installateur, dat verkleint risico’s op legionella en lekkages.
  • Onderhoud - Een boiler heeft weinig onderhoud nodig. Een tweejaarlijkse controle in combinatie met cv-ketelonderhoud is voldoende.
  • Keurmerk - Zonnekeur is een Nederlands keurmerk voor zonne-energie dat wordt ondersteund door brancheorganisaties Holland Solar en Uneto-Vni. Voor producten en de installateurs die het keurmerk voeren, gelden strenge criteria.

Meer lezen

Hoe werkt een zonneboiler?

Op een duurzame manier water verwarmen kan met een zonneboilersysteem. Hoe werkt een zonneboiler? Over de zonneboiler

Zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen, welke soorten zijn er op de markt, wat kosten ze en wat leveren zonnepanelen op? Over zonnepanelen

5 financiële vragen over zonnepanelen

Onze financieel en fiscaal specialisten krijgen veel vragen over zonnepanelen. Daarom hebben we de 5 meestgestelde vragen op een rij gezet.  Lees de vragen en antwoorden

Kosten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een slimme investering in een lagere energierekening. Met deze kosten en voordelen krijg je te maken als je zonnepanelen koopt. Meer over de kosten