Artikel
Verduurzamen

Zelf zonnestroom opvangen in accu's "nog een hoop hobbels op de weg"

Nu het onzeker is of het fiscale voordeel op zonnepanelen behouden blijft, gaan mensen op zoek naar andere oplossingen om voordeel te halen uit hun opgewekte zonnestroom. Eén van die oplossingen zou het opslaan van stroom in accu's kunnen zijn. Jan Roelof Hoving, bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis, vertelt wat er allemaal komt kijken bij dit opslagsysteem. 
Auteur: Ingeborg Wiesenekker | Publicatiedatum: 4 maart 2021

“De markt in Nederland voor opslagsystemen is nog erg klein. De salderingsregeling maakt het onaantrekkelijk om stroom op te slaan.” Deze regeling houdt in dat huiseigenaren de stroom die zij terugleveren, mogen wegstrepen (salderen) tegen de stroom die zij afnemen van het energiebedrijf. Volgens Hoving is de situatie al anders in bijvoorbeeld Duitsland, waar ze geen salderingsregeling hebben. “Daar zie je dan ook dat steeds meer mensen accu’s in hun huis gaan plaatsen.” 
2.Chaos 600x400

Onafhankelijkheid

Een reden voor accu-opslag zou onafhankelijkheid kunnen zijn. “Door zelf opgewekte stroom op te slaan in accu's ben je minder afhankelijk van het openbare net. Dit lijkt een logische keuze, alleen komt dan wel het probleem van de stroomopbrengst weer om de hoek kijken.

In de winter, wanneer je toch echt te weinig stroom opslaat, moet je wel gebruik maken van dit net. Bij een storing, zou je er wel voordeel uit kunnen halen aangezien je dan een tijdje zelfstandig kunt draaien. Hiervoor moet dan wel iets geregeld worden, want de meeste omvormers leveren geen stroom meer wanneer er geen voeding is vanuit het openbare net. Daarnaast zijn er in Nederland relatief weinig storingen. Er zijn dus nog een hoop hobbels op de weg voordat we in ons land echt voordeel zullen hebben van het opslaan van stroom Uit zonnepanelen.”

Ingewikkeld

“Wanneer je er op een gegeven moment toch voor kiest een accu aan te schaffen om stroom op te slaan en te gebruiken, moet er wel een omvormer aanwezig zijn die hiervoor geschikt is. Daarnaast is er regelapparatuur nodig. Deze apparatuur bepaalt waar je de opgevangen stroom voor gebruikt en moet er ook voor zorgen dat wanneer de accu vol is, de stroom weer terug wordt geleverd aan het net.

Dit is een ingewikkeld proces, waar goed over nagedacht moet worden.” Ik kan me voorstellen dat je zoveel mogelijk Uit de opgevangen stroom wilt halen. Het zou dan ook handig zijn als de regelapparatuur zo ingesteld kan worden dat het huishoudelijke apparaten in- en uitschakelt op het meest gunstige moment van de dag. Dit vraagt echter een hele ontwikkeling van de techniek en zo ver zijn we in Nederland nog lang niet.”

Enorme accu

“Mensen denken vaak dat je met accu's enorm veel stroom op kunt slaan. Zoveel zelfs dat je er seizoenen mee kunt overbruggen. Helaas is dit niet zo, want dan zou je echt een enorme accu nodig hebben. Je kan wel in de ochtend en middag stroom opslaan die je ’s avonds kan gebruiken. Het lastige is dat je hier wel een balans in moet vinden.

In de winter leveren de zonnepanelen te weinig op, om de overdag opgewekte stroom ’s avonds en ’s nachts te kunnen gebruiken. In de zomer heb je juist een overschot aan stroom. Het kiezen van de optimale accu is maatwerk en hangt af van de opbrengst van je zonnepanelen van een heel jaar. Daarbij moet je kijken naar je gebruik overdag, ’s avonds en ’s nachts.” Er komt dus nogal wat kijken bij dit systeem en het lijkt op dit moment in Nederland nog weinig op te leveren. Of dit in de toekomst anders zal zijn? “We houden de ontwikkelingen zeker in de gaten!”

Meer lezen

Zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen, welke soorten zijn er op de markt, wat kosten ze en wat leveren zonnepanelen op? Over zonnepanelen

Zonnepanelen kopen: waar let je op?

Steeds meer huishoudens hebben zonnepanelen. Ontdek of zonnepanelen voor jou een aantrekkelijke investering zijn. Over zonnepanelen

Kosten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een slimme investering in een lagere energierekening. Met deze kosten en voordelen krijg je te maken als je zonnepanelen koopt. Meer over de kosten
Geplaatst 17/04 | Laatste update 17/04
Blog

Opgewekte stroom zonnepanelen beter gebruiken?

Hoe kun je de stroom die je opwekt met zonnepanelen nog beter zelf gebruiken? Bouwkundig specialist Jan Roelof Hoving legt uit wat je kunt doen. Lees meer