Snel energie besparen: 5 simpele tips

Door te investeren in bijvoorbeeld het isoleren van je woning of in zonnepanelen kun je besparen op energie. Maar hoe kun je snel energie besparen zonder grote investering? Met deze vijf tips verlaag je eenvoudig en kosteloos je energieverbruik.

1. Stook slim

Heb je in kamers waar je weinig verblijft de verwarmingen open staan? Zonde! Verwarm alleen de kamer waar je bent en houd de tussendeuren gesloten. Zo houd je de warmte binnen en je stookkosten laag. Kijk ook of de ruimte rondom de radiator vrij is, zodat deze de warmte goed kwijt kan. 

2. Zet de thermostaat lager 

Zet je verwarming lager als je de deur uit gaat of gaat slapen. Bij klokthermostaten kun je instellen dat de temperatuur om bijvoorbeeld tien uur ’s avonds automatisch omlaag gaat. Houd ongeveer een uurtje voor je gaat slapen aan. Het blijft dan lang genoeg comfortabel in huis.

3. Let op sluipverbruik

Veel apparaten die op stand-by staan, verbruiken nog steeds energie. Bij sommige apparaten is dit zelfs het geval als je ze helemaal uitzet. Trek bij voorkeur stekkers uit het stopcontact om dit sluipverbruik te voorkomen. Volgens Milieucentraal is een huishouden per jaar gemiddeld 450 kilowattuur kwijt aan sluipverbruik, dat is ongeveer € 100 per jaar.

4. Was efficiënt

Een wasmachine en vaatwasser zijn flinke stroomverbruikers. Zet deze machines alleen aan als deze goed vol zitten. Gebruik de eco-stand als je die hebt en was kleding liever op 30 dan op 60 graden. 

5. Energiezuinig thuiswerken

Werk je veel thuis? Doe dit dan het liefst op een laptop of tablet. Een vaste computer verbruikt aanzienlijk meer stroom. Zet tijdens een pauze of na het werk het beeldscherm uit; deze vreet de meeste energie. 

Meer besparen?

Je kunt je energieverbruik dus zonder al te veel moeite verlagen en zo geld besparen op je energierekening. Kijk ook eens of je energietarief omlaag kan, bijvoorbeeld via de Energievergelijker. Hiermee vergelijk je de energieprijzen bij verschillende aanbieders. Een andere optie is meedoen aan de Collectieve Inkoop Energie. Je krijgt dan een kant-en-klaar aanbod. Omdat veel mensen meedoen, kunnen we een scherpe prijs en goede voorwaarden bedingen. 750.000 huishoudens gingen je voor.

Tot slot kun je aanpassingen doen aan je woning om deze energiezuiniger te maken. Weten welke energiebesparende maatregelen relevant zijn in jouw situatie? Doe de Energiescan en je weet het zo.

Meer over snel energie besparen

Ooit van de eco-stand gehoord?

Wie energie wil besparen, doet er goed aan eens te kijken naar de apparaten in huis. Zijn die energiezuinig? Besparen met apparaten

Overstappen: zo werkt het

Een van de eenvoudigste manieren om je energierekening te verlagen is overstappen naar een andere energieleverancier. Overstappen doe je zo