Snel energie besparen: 5 simpele tips

De energiekosten kunnen flink oplopen, zeker nu we veel thuis werken. Met deze slimme tips bespaar je in een handomdraai flink op je energierekening. Je kunt er meteen mee aan de slag en ze kosten bijna niets.

1. Energiezuinig thuiswerken

Veel mensen werken op dit moment thuis. Een vaste computer verbruikt aanzienlijk meer stroom. Werken op een laptop of tablet is voordeliger. Werk je toch op een vaste computer? Zet dan tijdens een pauze of na werktijd het beeldscherm uit, deze vreet de meeste energie.  

2. Stook slim

Heb je in kamers waar je weinig verblijft de verwarmingen open staan? Zonde! Verwarm alleen de kamer waar je bent en houd de tussendeuren gesloten. Zo houd je de warmte binnen en je stookkosten laag. Kijk ook of de ruimte rondom de radiator vrij is, zodat deze de warmte goed kwijt kan.

3. Zet de thermostaat lager 

Zet je verwarming lager als je de deur uit gaat of gaat slapen. Bij klokthermostaten kun je instellen dat de temperatuur om bijvoorbeeld tien uur ’s avonds automatisch omlaag gaat. Houd ongeveer een uurtje voor je gaat slapen aan. Het blijft dan lang genoeg comfortabel in huis.

4. Let op sluipverbruik

Veel apparaten die op stand-by staan, verbruiken nog steeds energie. Bij sommige apparaten is dit zelfs het geval als je ze helemaal uitzet. Trek bij voorkeur stekkers uit het stopcontact om dit sluipverbruik te voorkomen. Volgens Milieucentraal is een huishouden per jaar gemiddeld 450 kilowattuur kwijt aan sluipverbruik, dat is ongeveer € 100 per jaar.

5. Overstappen energieleverancier

Overstappen naar een andere energieleverancier is een makkelijke manier om kosten te besparen. Zeker wanneer de energieprijzen laag zijn loont het om over te stappen. Dat levert een flinke besparing op. Check wel goed wanneer je huidige contract afloopt. 

Meer over snel energie besparen

Overstappen: zo werkt het

Een van de eenvoudigste manieren om je energierekening te verlagen is overstappen naar een andere energieleverancier. Overstappen doe je zo

Overstappen: 5 do's en dont's

Overstappen is makkelijker dan je denkt. Met deze 5 tips lukt overstappen jou ook en bespaar je een hoop geld. Lees meer

Snel energie besparen, zo doe je dat

Bekijk welke energiebesparende maatregelen je voor minder dan honderd euro kunt nemen. Lees het artikel uit Eigen Huis Magazine. Lees het artikel

Stookseizoen: 11 tips

Begint het stookseizoen? Elf tips om te besparen op de kosten zonder (al te veel) aan warmte in te boeten. Lees het artikel uit Eigen Huis Magazine. Lees het artikel