Energie flink goedkoper na 1 juli 2020

De variabele tarieven voor stroom en gas gaan vanaf 1 juli 2020 omlaag. Ruim de helft van de Nederlanders heeft een variabel contract voor onbepaalde tijd en zal daardoor minder gaan betalen voor energie. Een gemiddeld huishouden bespaart straks ruim €100 per jaar.

Dalende energietarieven geen verrassing

Elk half jaar wijzigen de energieleveranciers hun variabele leveringstarieven: op 1 januari en 1 juli. Dat de prijzen nu dalen is geen verrassing. In april zagen we al dat er historisch lage tarieven werden aangeboden bij vaste contracten. Dit had te maken een olie-overschot in combinatie met weinig vraag, hierdoor daalden de energieprijzen aanzienlijk. Een verlaging van de variabele tarieven op 1 juli 2020 is een logisch gevolg.

Energierekening ruim €100 lager

Een gemiddeld huishouden met een jaarverbruik van 3.500 kilowattuur stroom en 1.500 kuub gas en een energiecontract voor onbepaalde tijd, gaat er vanaf 1 juli 2020 op jaarbasis ruim €100 op vooruit. Dit is berekend met de tarieven van de drie grootste leveranciers; Essent, Vattenfall en Eneco. Bij deze leveranciers blijven de vaste leveringskosten gelijk. Bij Essent besparen klanten met een variabel energiecontract en een gemiddeld verbruik €74 per jaar en bij Vattenfall is de besparing €112 per jaar. Klanten van Eneco met een gemiddeld verbruik profiteren het meest van de prijsdaling; zij gaan dit jaar €158 minder betalen. (bron: gaslicht.com)

Belastingen blijven gelijk

De prijs die je betaalt voor energie is niet alleen afhankelijk van de variabele leveringskosten van stroom en gas. Je betaalt ook belastingen, Opslag Duurzame Energie (ODE) en netbeheerkosten. Deze kosten blijven op 1 juli 2020 gelijk.

Overstappen naar vaste tarieven vaak voordeliger

Een verlaging van de variabele tarieven en dus lagere energiekosten, is goed nieuws. Maar als je een variabel energiecontract hebt, kun je vaak nog meer besparen door over te stappen naar een energiecontact met vaste tarieven. Dit zijn contracten waarbij je de leveringstarieven voor een bepaalde tijd vastlegt; voor 1 of 3 jaar. In deze periode profiteer je van aanzienlijke kortingen, waardoor je doorgaans een stuk goedkoper uit bent dan met een variabel energiecontract.

Makkelijk overstappen

Makkelijk overstappen kan via onze Collectieve Inkoop Energie. Omdat we met veel zijn krijgen we goede voorwaarden en scherpe tarieven.

Meer informatie


Nieuw energiecontract

Overstappen van energieleverancier is de moeite waard. Hoe werkt overstappen? Hoe vergelijk je energiecontracten? Lees meer

Snel energie besparen: 5 simpele tips

Hoe kun je snel energie besparen zonder grote investering? Met deze vijf tips verlaag je eenvoudig en kosteloos je energieverbruik. Lees de tips

Snel energie besparen, zo doe je dat

Bekijk welke energiebesparende maatregelen je voor minder dan honderd euro kunt nemen. Lees het artikel uit Eigen Huis Magazine. Lees het artikel

Zo helpen we jou met verduurzamen