Artikel
energie besparen

Ooit van de eco-stand gehoord?

Hoe je huishoudelijke apparatuur zuiniger gebruikt

Wie energie wil besparen, doet er goed aan eens te kijken naar de apparaten in huis. Zijn die energiezuinig en gebruik je ze ook zo?
Auteur: Marijke van Gerven | Publicatiedatum: 30 oktober 2017

Een wasmachine van vier, vijf jaar oud heeft waarschijnlijk een eco-stand. Die laat de machine langer draaien, maar ook zuiniger en goedkoper. Niet overdreven vuile was wordt gewoon goed schoon. Alleen gebruiken consumenten dit wasprogramma zelden, blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Want consumenten geloven niet dat het zuiniger is.

Een wasbeurt duurt in het uiterste geval drieënhalfuur. Dat kan toch niet energiezuinig zijn? 'Jawel', zegt Mariken Stolk, woordvoerder bij Milieu Centraal. 'Het programma duurt langer om de lagere temperatuur te compenseren. En de temperatuur heeft de grootste impact op het energieverbruik van de wasmachine.' 

Steeds zuiniger en slimmer

Wat huishoudens met de eco-stand besparen, hangt onder meer af van het energielabel van de machine. Het labelsysteem loopt van het zuinigste A+++ tot en met label D, het minst zuinige. Wie een wasmachine heeft met een A++-label en voor zijn veertig- of zestiggradenwasjes geen eco-programma gebruikt, laat zijn machine 40 % meer energie verbruiken dan op het energielabel staat. Een wasmachine met A++-label heeft dan het verbruik van een machine met energielabel B. Dat kost per jaar zo’n zestig kilowattuur stroom extra.’

Huishoudelijke apparaten worden de laatste jaren zuiniger en slimmer. 'Steeds meer apparaten krijgen een internetaansluiting', zegt Rob Wierenga, Hoofd Consumentenelektronica bij Uneto-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche. Door die internetaansluiting kunnen bijvoorbeeld wasmachines communiceren met het stroomnet. De wastrommel gaat vanzelf draaien als de zonnepanelen op het dak stroom opwekken.

Een slimme machine kan berekenen dat korter draaien voldoende is

‘Een slimme wasmachine – Miele en Siemens hebben ze al ontwikkeld – weegt het wasgoed, weet hoeveel wasmiddel nodig is om het schoon te krijgen en voegt het zelf toe. Een wasprogramma op negentig graden duurt anderhalf uur, ongeacht de hoeveelheid wasgoed. Een slimme machine kan berekenen dat korter draaien voldoende is.’

De koelkast is ook zo’n apparaat waarop woningbezitters, door andere keuzes te maken, behoorlijk energie kunnen besparen. Volgens Milieu Centraal verbruikt een gemiddelde koelkast van acht jaar of ouder jaarlijks 350 kilowattuur stroom. Een exemplaar van twintig jaar oud verbruikt 500 kilowattuur stroom. Een nieuwe koelkast met energielabel A+++ verbruikt daarentegen jaarlijks 150 kilowattuur.

Let op het energielabel

Wie nieuw witgoed koopt, moet goed op het energielabel letten. Een apparaat met een A+-label lijkt zuinig, maar is dat naar verhouding niet. Stolk: 'Een koelkast met dit label verbruikt twee keer zoveel stroom als een A+++-koelkast.' Bovendien is A+ (en niet E of G) voor koelkasten, wasmachines en vaatwassers het minimumlabel. Minder zuinige koelkasten, wasmachines en vaatwassers mogen in Europa niet worden verkocht. 

Voor drogers is de ondergrens label B. Hiervan werden tot aan 2015 ook verreweg de meeste exemplaren verkocht, blijkt uit data van de Vereniging Leveranciers Huishoudelijke Apparaten Nederland. Pas vanaf 2016 werd A++ meer verkocht. Een warmtepompdroger met label A+++ is de zuinigste wasdroger die nu te koop is. Volgens de Consumentenbond droogt het apparaat langzamer en op een lagere temperatuur dan een condensdroger.

Maar daardoor verbruikt hij ongeveer de helft minder energie dan condens- of afvoerdrogers. Zo’n zuinige droger kost volgens Milieu Centraal wel wat meer. Je betaalt er gemiddeld € 750 voor. ‘Maar omdat je er zoveel energie mee bespaart tijdens het gebruik, ben je uiteindelijk toch goedkoper uit,’ zegt Stolk. Na twaalf jaar, dat is de gemiddelde levensduur, heeft het gebruik en de aanschaf van de warmtepompdroger ongeveer € 1.000 gekost. Huishoudens die drogen met een B-labeldroger zijn ongeveer € 150 meer kwijt.

Een tip voor wie op het punt staat een wasdroger te kopen: koop een passend formaat

Drogen aan de lijn is natuurlijk het zuinigst en voordeligst. Een tip voor wie op het punt staat een wasdroger te kopen: koop een passend formaat. Voor een huishouden van twee volwassenen is een machine met een capaciteit van zes kilo voldoende. Kinderen? Kies dan voor zeven kilo of meer. 

Voor led-verlichting geldt hetzelfde als voor duurzaam witgoed: in de winkel betaal je er meer voor, maar tijdens het gebruik verdien je de investering terug. Stolk: ‘Een led-lamp gaat gemiddeld 25 jaar mee en is 75 % zuiniger dan een halogeenlamp en zelfs 80 % zuiniger dan een gloeilamp.’ Alle lampen in huis verbruiken bij elkaar meer stroom per jaar dan de wasmachine en droger samen. En omdat verlichting zo’n aanzienlijk aandeel is van de stroomrekening, valt ook hier behoorlijk mee te besparen.

Dit is een bewerkte versie van het artikel 'Ooit van de eco-stand gehoord?’ uit Eigen Huis Magazine, editie juli 2017.

Hoe zit het met het energielabel? 

Het energielabel laat zien hoe duurzaam een huishoudelijk apparaat is. De Europese Unie (EU) verplicht fabrikanten een label toe te kennen aan de apparaten die ze produceren. De zuinigste apparaten krijgen label A+++, de minst zuinige label D. Toen het label in 1995 werd ingevoerd, kregen apparaten een energielabel op de schaal van A tot en met G, dus zonder plusjes. Omdat apparaten snel energiezuiniger werden, werd het label A uitgebreid met A+, A++ en A+++.

Voor bepaalde apparaten gelden aanvullende efficiëntieregels. Hierdoor mogen in Europa onder meer geen koelkasten of wasmachines met een label slechter dan A (zonder plusjes) in de handel worden gebracht. Net als bij gloeilampen mogen oude voorraden nog wel worden verkocht, maar bij witgoed zijn die al vrijwel op. De Voedsel en Warenautoriteit controleert of de energielabels op apparaten kloppen. 

Het is de bedoeling dat apparaten vanaf 2020 een nieuw en begrijpelijker energielabel krijgen. Daarmee gaan we terug naar het oorspronkelijke energielabel, dus naar een schaal van A tot en met G, zonder plusjes. De EU-lidstaten en het Europees Parlement bereikten hierover in maart 2017 een onderhandelingsakkoord. Over twee jaar krijgen de eerste apparaten het nieuwe label toegekend, de laatste apparaten zullen er pas in 2030 een krijgen. 


Meer lezen

Bespaar energie met deze tips

Hoe kun je snel energie besparen zonder grote investering? Met deze tips verlaag je eenvoudig je energieverbruik. Bekijk de tips

Duurzaam verwarmen

Is je huis goed geïsoleerd, dan kun je het duurzaam verwarmen. Bijvoorbeeld met een warmtepomp.  Over duurzaam verwarmen

Hoge energietarieven

Miljoenen huishoudens krijgen te maken met energieprijzen die hard omhoog gaan. Zowel huishoudens met een variabel energiecontract als ook met een aflopend vast contract krijgen hiermee te maken. Dit speelt er