Hoe komt stroom bij jouw stopcontact?

We gebruiken het dagelijks voor bijvoorbeeld het opladen van onze telefoon maar staan er eigenlijk nooit bij stil. We hebben het over de stroom uit je stopcontact. Heb jij enig idee hoe de stroom bij jouw huis komt? We leggen uit welke spelers een rol spelen bij de productie van stroom.

  Spelers op de energiemarkt

  Om jouw woning van stroom te voorzien, zijn een aantal spelers actief op de energiemarkt: de producent, de energieleverancier en de netbeheerder.

  De producent

  De producent is eigenaar van windmolens, kolencentrales en gasvelden en wekt daarmee de stroom op.

  De netbeheerder

  De netbeheerder zorgt ervoor dat de stroom via kabels en leidingen in jouw woning komt zodat je het kunt gebruiken. Zij zijn eigenaar van deze kabels en leidingen en verzorgen het onderhoud hiervan. Je netbeheerder kun je niet zelf kiezen. Alleen bij storingen of verandering in je aansluiting neem je contact op met je netbeheerder. In alle andere gevallen neem je contact op met je energieleverancier

  Vereniging Eigen Huis

  Voor het gebruik van het netwerk, het energietransport en de energiemeter moet je als gebruiker betalen. De kosten voor netwerkbeheer zijn voor iedereen binnen de regio hetzelfde, ongeacht je energieleverancier.

  De energieleverancier

  Soms is een energieleverancier zelf ook producent. De energieleverancier koopt de stroom van de producent. Hij werkt als een handelaar tussen jou en de producent en verkoopt deze aan de afnemer, aan jou dus. Zij hebben geen rol in het transport van energie naar jouw aansluiting. De energieleverancier is verantwoordelijk voor de levering van stroom aan jou. Je kunt zelf kiezen wat voor soort energiecontract je bij hen afsluit. 

  Er bestaan ook nog energiedistributeurs die ervoor zorgen dat het vraag en aanbod op de energiemarkt in balans is. En toezichthouder ACM houdt in de gaten of energieleveranciers en netbeheerders zich aan de wet- en regelgeving houden.

  Overstappen van energieleverancier

  Wanneer je overstapt naar een andere energieleverancier verandert er niets aan de producent die jou van stroom of gas voorziet. Je verandert alleen van energieleverancier, de handelaar die jou de rekening stuurt. Overstappen is dus alleen een administratieve handeling en je komt nooit zonder gas of stroom te zitten.

  Gemakkelijk overstappen via de Collectieve Inkoop Energie

  Nu je weet dat overstappen alleen een administratieve handeling is, is overstappen misschien niet meer zo spannend. Via onze Collectieve Inkoop Energie is overstappen heel gemakkelijk. Je hoeft je alleen maar online in te schrijven. Daarna krijg je een persoonlijk aanbod voor een vast energiecontract. Ga je op dit aanbod in, dan wordt de overstap helemaal voor je geregeld.

  Schrijf je vrijblijvend in

  Meer over het energiecontract

  Overstappen: zo werkt het

  Een van de eenvoudigste manieren om je energierekening te verlagen is overstappen naar een andere energieleverancier. Overstappen doe je zo

  Veelgestelde vragen

  Kan ik mijn energiecontract op elk moment opzeggen? En hoe lang duurt overstappen? Bekijk de veelgestelde vragen. 10 veelgestelde vragen

  Nieuw energiecontract

  Hoe werkt overstappen van energieleverancier? Hoe vergelijk je energiecontracten? Lees de artikelen

  Energiecontracten vergelijken: zo doe je dat

  Energiecontracten vergelijken een lastige klus? We leggen uit hoe je dit het beste kunt doen. Kijk bijvoorbeeld naar de kale tarieven. Tips vergelijken