Energiecontract 1 of 3 jaar, waar let je op?

Bij de overstap van energieleverancier, heb je in veel gevallen de keuze uit een energiecontract voor 1 jaar of 3 jaar. Ga je voor het goedkoopste aanbod? Zoek je zekerheid? Best lastig om te bepalen wat voor jouw situatie het beste is. Drie aandachtspunten die je hierbij kunnen helpen.

1. Vast of variabel energietarief

Je energierekening bestaat uit variabele- en vaste leveringskosten. De leveringskosten zijn de kosten die in rekening worden gebracht voor de levering van elektriciteit en gas. Het variabele tarief wijzigt in de meeste gevallen twee keer per jaar (1 januari en 1 juli). Dalen de tarieven? Dan profiteer je direct. Daar staat tegenover dat bij een vast energietarief je meer zekerheid hebt als de tarieven stijgen.

> Wil je meer weten over de energierekening? Lees onze uitleg.

  2. Looptijd energiecontract

  Kies voor je zekerheid of vind je het prettig om flexibel te zijn? Voor welk energiecontract je ook kiest, beide vormen hebben voor- en nadelen.

  1-jarig energiecontract3-jarig energiecontract
  VoordeelNadeelVoordeelNadeel
  Na een jaar profiteren van mogelijk lagere energietarievenNa een jaar risico van hogere energietarievenDrie jaar verzekerd van de afgesproken tarievenTussentijds niet kunnen profiteren van dalende energietarieven
  Na een jaar kun je boetevrij overstappen van energieleverancierNa een jaar aan de slag om verschillende energieleveranciers te vergelijkenDrie jaar geen omkijken naar je energiecontractKans op een boete bij overstap binnen drie jaar
      

  3. Herkomst van de stroom

  Vind jij het belangrijk waar je stroom vandaan komt? Denk hierbij aan stroom opgewekt uit duurzame energiebronnen zoals zon, wind, water, warmte of biomassa. Let hier dan op bij de overstap van energieleverancier en afsluiten van een nieuw energiecontract.

  Veelgestelde vragen over het energiecontract

  Wat houdt een opzegvergoeding in?

  Een opzegvergoeding is een bedrag dat energieleveranciers in rekening mogen brengen voor het vroegtijdig verbreken van een contract met een einddatum, een contract voor bepaalde tijd. Heb je een doorlopend contract, een contract voor onbepaalde tijd, dan hoef je geen opzegvergoeding te betalen. 

  De opzegvergoeding mag alleen in rekening worden gebracht als:

  • Je het contract voor de afgesproken einddatum beëindigt.
  • De mogelijkheid tot het in rekening brengen van een opzegvergoeding in het contract of de bijbehorende voorwaarden is opgenomen. 
  Hoe hoog is de opzegvergoeding die ik aan mijn energieleverancier moet betalen?
  Heb je een contract met of zonder einddatum? Een contract zonder einddatum is per maand opzegbaar. Je hoeft daarvoor geen vergoeding aan de energieleverancier te betalen. Dit is een contract met een einddatum. Als je voor de einddatum opzegt, moet je meestal een opzegvergoeding aan de energieleverancier betalen.
  Kan ik bij een verhuizing mijn energiecontract beeindigen?
  Dat hangt ervan af of je een contract hebt met of zonder einddatum. Bij een contract zonder einddatum gaat het om een contract voor onbepaalde tijd. Zo'n contract is per maand opzegbaar. Een contract met een einddatum is een contract voor bepaalde tijd. In dat geval moet de afgesproken periode worden volgemaakt. Wil je opzeggen vóór de einddatum, dan ben je de energieleverancier een opzegvergoeding verschuldigd.

  Meer over het energiecontract

  Energiecontracten vergelijken: zo doe je dat

  Energiecontracten vergelijken een lastige klus? We leggen uit hoe je dit het beste kunt doen. Kijk bijvoorbeeld naar de kale tarieven. Tips vergelijken

  Nieuw energiecontract

  Hoe werkt overstappen van energieleverancier? Hoe vergelijk je energiecontracten? Lees de artikelen

  Lesje energierekening lezen

  Een keer per jaar ontvang je een jaarrekening van je energieleverancier. Wat staat er eigenlijk allemaal op? Lees het artikel uit Eigen Huis Magazine. Lees het artikel

  Veelgestelde vragen

  Kan ik mijn energiecontract op elk moment opzeggen? En hoe lang duurt overstappen? Bekijk de veelgestelde vragen. 10 veelgestelde vragen