Energiecontract verlengen of overstappen?

Loopt je energiecontract bijna af? Misschien heb je al een verlengingsaanbod gekregen van je energieleverancier. Kies je voor verlengen of stap je over naar een andere energieleverancier?

  Tip 1. Voorkom een opzegvergoeding

  Controleer als eerste of je wel mag overstappen naar een andere energieleverancier. Heb je een energiecontract met een einddatum ook wel een zogeheten contract voor bepaalde tijd? Kijk dan of je al mag overstappen van energieleverancier. Zo voorkom je namelijk een opzegvergoeding. Dit is een bedrag dat energieleveranciers in rekening mogen brengen voor het vroegtijdig verbreken van een contract met een einddatum, een contract voor bepaalde tijd. Heb je een doorlopend contract, een contract voor onbepaalde tijd, dan hoef je geen opzegvergoeding te betalen.

  Tip 2. Ga niet voor het laagste maandbedrag

  Ga niet blind af op een lager maandbedrag. Het maandbedrag is een voorschot en zegt nog niets over je daadwerkelijke energieverbruik. Is je energieverbruik aan het einde van het jaar hoger, dan betaal je uiteindelijk toch nog bij. 

  Vereniging Eigen Huis energierekening

  Tip 3. Check je stroom- en gasverbruik

  Om te bepalen of het gunstig is om je contract te verlengen of om over te stappen, kijk je naar je werkelijke stroom- en gasverbruik. Op een slimme meter is dit direct af te lezen. Heb je een oude (analoge) meter dan is de actuele meterstand niet af te lezen maar kan de energieleverancier (als je overstapt) een inschatting maken bij het ingaan van het nieuwe contract. Ook kun je op je jaaroverzicht zien wat je verbruik is.

  Waarom is het belangrijk om je verbruik te controleren bij de keuze voor verlengen of overstappen van energiecontract? Omdat je op deze manier ingaat op het beste aanbod dat ook aansluit bij jouw verbruik. 

  Veelgestelde vragen over het energiecontract

  Wat houdt een opzegvergoeding in?

  Een opzegvergoeding is een bedrag dat energieleveranciers in rekening mogen brengen voor het vroegtijdig verbreken van een contract met een einddatum, een contract voor bepaalde tijd. Heb je een doorlopend contract, een contract voor onbepaalde tijd, dan hoef je geen opzegvergoeding te betalen. 

  De opzegvergoeding mag alleen in rekening worden gebracht als:

  • Je het contract voor de afgesproken einddatum beëindigt én
  • De mogelijkheid tot het in rekening brengen van een opzegvergoeding in het contract of de bijbehorende voorwaarden is opgenomen. 
  Kan ik bij een verhuizing mijn energiecontract beëindigen?
  Dat hangt ervan af of je een contract hebt met of zonder einddatum. Bij een contract zonder einddatum gaat het om een contract voor onbepaalde tijd. Zo'n contract is per maand opzegbaar. Een contract met een einddatum is een contract voor bepaalde tijd. In dat geval moet de afgesproken periode worden volgemaakt. Wil je opzeggen vóór de einddatum, dan ben je de energieleverancier een opzegvergoeding verschuldigd. 
  Wat is een termijnbedrag?
  Het termijnbedrag is een maandelijks voorschot op de jaarlijkse energienota. Het termijnbedrag is gebaseerd op een geschat verbruik van elektriciteit en gas voor het komende jaar. Bij de schatting wordt gekeken naar het historisch verbruik van de afgelopen 3 jaar.
  Wat is een slimme meter?
  Een slimme meter is een digitale gas- en elektriciteitsmeter. De netbeheerder kan deze op afstand uitlezen. De meeste slimme meters kunnen gegevens voor zowel elektriciteit als gas meten.

  Meer over het energiecontract

  Overstappen: zo werkt het

  Een van de eenvoudigste manieren om je energierekening te verlagen is overstappen naar een andere energieleverancier. Overstappen doe je zo

  Veelgestelde vragen

  Kan ik mijn energiecontract op elk moment opzeggen? En hoe lang duurt overstappen? Bekijk de veelgestelde vragen. 10 veelgestelde vragen

  Nieuw energiecontract

  Hoe werkt overstappen van energieleverancier? Hoe vergelijk je energiecontracten? Lees de artikelen

  Energiecontracten vergelijken: zo doe je dat

  Energiecontracten vergelijken een lastige klus? We leggen uit hoe je dit het beste kunt doen. Kijk bijvoorbeeld naar de kale tarieven. Tips vergelijken