Energiecontracten vergelijken: zo doe je dat

Vergelijken van energiecontracten kan lastig zijn. Los van het feit dat alle leveranciers hun eigen opmaak hebben en verschillende termen gebruiken, zitten er in het aanbod wisselende welkomstkortingen en extra premiumaanbiedingen. Hoe kun je het beste energiecontracten vergelijken?

Kale tarieven vergelijken

Er zijn vier basisonderdelen in een energiecontract waar een leverancier korting op kan geven:

  • Kale tarief per verbruikte kWh elektriciteit (excl. Btw., Energiebelasting en ODE)
  • Kale tarief per verbruikte kuub gas (excl. Btw., Energiebelasting en ODE)
  • Vaste leveringskosten voor elektriciteit
  • Vaste leveringskosten voor gas

De kale tarieven zijn vaak bedragen in centen, bijvoorbeeld 6ct. Per kWh. De vaste leveringskosten (ook wel administratieve kosten) zijn kosten op jaarbasis. Deze zijn tussen de € 0 en € 180. per jaar. Alle andere kosten op je energienota, zoals belastingen en netbeheerskosten, zijn vastgelegd door de overheid. Daar kan de leverancier niets aan veranderen. Je kunt dus contracten vergelijken op basis van de aangeboden kale tarieven van bovengenoemde onderdelen. 

Vaste kosten stijgen

We zien de afgelopen jaren dat belastingen en netbeheerkosten ieder jaar stijgen. Het kan dus zijn dat dat de energiekosten in totaal hoger zijn in je nieuwe energieaanbod voor het komende jaar, ten opzichte van je gemaakte energiekosten in het afgelopen jaar met je huidige contract. Vergelijk daarom altijd energiecontracten met elkaar met dezelfde looptijd in de toekomst. Een vergelijking met tarieven uit het verleden geeft een vertekend beeld.

Welkomstkorting kan voordelig zijn

Welkomstkortingen worden door energieleveranciers vaak aangeboden aan nieuwe klanten. Deze contracten zijn veelal te vinden op websites van prijsvergelijkers. Het komt ook voor dat er een korting wordt aangeboden aan iedereen die het contract afsluit. Dit noemen we dan een cashbackkorting. Voor huishoudens met een laag verbruik kan een dergelijke korting een goede deal zijn. Heb je een gemiddeld of hoog energieverbruik, wees dan scherp op de kale tarieven voor gas en elektriciteit en de leveringskosten. Deze zullen hoger liggen dan energiecontracten waarin geen welkomstkorting wordt aangeboden.

Cadeau bij energiecontract betaal je zelf

Men zegt wel eens: gratis bestaat niet. In het geval van energiecontracten in combinatie met een cadeau kunnen we dat bevestigen. Het cadeau zelf vertegenwoordigt natuurlijk een waarde, maar je betaalt het geschenk uiteindelijk (deels) terug. De energietarieven zijn vaak hoger zijn dan de tarieven in vergelijkbare contracten zonder cadeau. Wees daarom kritisch bij het kiezen van een dergelijk contract. Bereken de jaarkosten op basis van de prijzen in het contract. Als je dit vergelijkt met contracten zonder cadeau zie je dat in sommige gevallen de meerkosten zelfs hoger zijn dan de nieuwwaarde van het cadeau. 

Geen zin om zelf te vergelijken?

Via de Collectieve Inkoop Energie van Vereniging Eigen Huis krijg je de beste deal voor gas en groene stroom. Wij vergelijken alle partijen en organiseren een veiling. Omdat veel mensen meedoen kunnen wij een scherpe prijs en goede voorwaarden bedingen. Schrijf je vrijblijvend in en wij sturen je een persoonlijk aanbod. Je beslist vervolgens zelf of je overstapt.

Meer over energie besparen

Minder verbruiken

Door ander gedrag kun je honderden euro's aan stroom en gas besparen. Alleen al de deuren goed dicht doen kan € 190 schelen. Bespaartips

Isoleren

Een lagere energierekening begint bij het binnenhouden van de warmte. Meer over isoleren

Community

Lees hoe andere woningbezitters hun woning verduurzamen, stel vragen en deel je eigen ervaringen. Praat mee