Overstappen energieleverancier: 5 do’s & don’ts

Elk jaar stappen steeds meer mensen over naar een andere energieleverancier. Afgelopen jaar werd er opnieuw een record bereikt: meer dan één op de vijf huishoudens stapten over bleek uit de Energiemonitor 2020 van de ACM. Overstappen is makkelijker dan je denkt, iedereen kan het. Het is namelijk niets meer dan een administratieve handeling. Met deze 5 tips lukt overstappen jou ook en bespaar je een hoop geld.

Do: Overstappen aan het eind van je contract 

Check goed wat de einddatum van je huidige contract is en laat je nieuwe energiecontract hierop aansluiten. Het is verstandig om 6 tot 8 weken voor je contract afloopt, een nieuw contract af te sluiten. Stap je eerder over dan de einddatum van je huidige contract? Dan riskeer je een overstapboete. Heb je een contract voor onbepaalde tijd? Dan kun je elk moment overstappen. Je hebt dan wel een opzegtermijn van 30 dagen.   

Do: Vergelijken op basis van je eigen verbruik 

Gebruik geen gemiddelden maar kijk naar je eigen verbruik van afgelopen jaar en gebruik dit als uitgangspunt. Welk energiecontract voor jou het meest voordelig is, is afhankelijk van je stroom- en gasverbruik én van de vaste kosten. Zijn de energietarieven hoog en de vaste lasten laag? Dan is een contract met een laag verbruik voordeliger. Wanneer de energietarieven laag zijn en de vaste kosten hoog, dan is een contract met een hoog verbruik waarschijnlijk voordeliger.

Don’t: kiezen voor het voordeligste maandbedrag

Een maandbedrag zegt niets over hoeveel je uiteindelijk betaalt voor gas en stroom. Het is namelijk een voorschot. Als je aan het eind van het jaar meer hebt verbruikt, moet je alsnog bijbetalen. Vergelijk energiecontracten daarom altijd op basis van de kale tarieven voor gas en stroom en leveringskosten. Dit zijn de kosten die bij elke energieleverancier kunnen verschillen. 

Don’t: je laten verleiden door cadeaus 

Cadeaus gratis aangeboden door leveranciers bij het afsluiten van een energiecontract betaal je vaak (deels) terug. De energietarieven in het contract zijn meestal hoger dan de tarieven in vergelijkbare contracten zonder cadeau. Bekijk dus goed wat de jaarkosten zijn van dit contract en vergelijk dit met contracten zonder cadeau. Je zult zien dat in sommige gevallen de meerkosten zelfs hoger zijn dan de nieuwwaarde van het cadeau. 

Don’t: zelf je energiecontract opzeggen

Energieleveranciers regelen onderling jouw overstap. Je hoeft dus niet zelf je contract op te zeggen. Jij geeft alleen de einddatum van je huidige energiecontract en de meterstanden aan je nieuwe leverancier door. Zij regelen de rest. Heb je een slimme meter? Dan worden de meterstanden automatisch doorgegeven. 

Makkelijk overstappen

Via onze Collectieve Inkoop Energie stap je gemakkelijk over naar een andere energieleverancier. Meedoen is gratis en vrijblijvend, voor leden en niet-leden. Je vult online jouw gegevens in dan sturen wij je een persoonlijk aanbod toe. In dit aanbod zie je meteen hoeveel je kunt besparen door over te stappen. Of je vervolgens op dit aanbod ingaat is aan jou. Ga je akkoord met het aanbod, dan zien wij erop toe dat de overstap netjes verloopt. 

  • Bespaar gemiddeld €300,- per jaar
  • Al 800.000 huishoudens stapten over
  • Groene energie
  • Wij regelen je overstap

      Schrijf je vrijblijvend in

Ook interessant

Overstappen: zo werkt het

Een van de eenvoudigste manieren om je energierekening te verlagen is overstappen naar een andere energieleverancier. Overstappen doe je zo

Wie kan geld besparen door over te stappen?

Overstappen naar een andere energieleverancier is vaak rendabel. De 'slapers' kunnen rekenen op de grootste besparing. Waarom overstappen

Hoe werkt het overstappen van energieleverancier?

De overstap naar een andere energieleverancier is een administratieve handeling; je komt nooit zonder stroom te zitten. Overstappen is zo geregeld

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn energiecontract op elk moment opzeggen? En hoe lang duurt overstappen? Bekijk de veelgestelde vragen. 10 veelgestelde vragen