Overstappen energieleverancier: 5 do’s & don’ts

Elk jaar stappen steeds meer mensen over naar een andere energieleverancier. Overstappen is makkelijker dan je denkt, iedereen kan het. Het is namelijk niets meer dan een administratieve handeling. Met deze 5 tips lukt overstappen jou ook en bespaar je een hoop geld.

Do: Overstappen aan het eind van je contract 

Check goed wat de einddatum van je huidige contract is en laat je nieuwe energiecontract hierop aansluiten. Het is verstandig om 6 tot 8 weken voor je contract afloopt, een nieuw contract af te sluiten. Stap je eerder over dan de einddatum van je huidige contract? Dan riskeer je een overstapboete. Heb je een contract voor onbepaalde tijd? Dan kun je elk moment overstappen. Je hebt dan wel een opzegtermijn van 30 dagen.   

Do: Vergelijken op basis van je eigen verbruik 

Gebruik geen gemiddelden maar kijk naar je eigen verbruik van afgelopen jaar en gebruik dit als uitgangspunt. Welk energiecontract voor jou het meest voordelig is, is afhankelijk van je stroom- en gasverbruik én van de vaste kosten. Zijn de energietarieven hoog en de vaste lasten laag? Dan is een contract met een laag verbruik voordeliger. Wanneer de energietarieven laag zijn en de vaste kosten hoog, dan is een contract met een hoog verbruik waarschijnlijk voordeliger.

Don’t: kiezen voor het voordeligste maandbedrag

Een maandbedrag zegt niets over hoeveel je uiteindelijk betaalt voor gas en stroom. Het is namelijk een voorschot. Als je aan het eind van het jaar meer hebt verbruikt, moet je alsnog bijbetalen. Vergelijk energiecontracten daarom altijd op basis van de kale tarieven voor gas en stroom, vaste leveringskosten en de eventuele welkomstbonussen. Dit zijn de kosten die bij elke energieleverancier kunnen verschillen.

Don’t: je laten verleiden door cadeaus 

Cadeaus gratis aangeboden door leveranciers bij het afsluiten van een energiecontract betaal je vaak (deels) terug. De energietarieven in het contract zijn meestal hoger dan de tarieven in vergelijkbare contracten zonder cadeau. Bekijk dus goed wat de jaarkosten zijn van dit contract en vergelijk dit met contracten zonder cadeau. Je zult zien dat in sommige gevallen de meerkosten zelfs hoger zijn dan de nieuwwaarde van het cadeau. 

Don’t: zelf je energiecontract opzeggen

Energieleveranciers regelen onderling jouw overstap. Je hoeft dus niet zelf je contract op te zeggen. Jij geeft alleen de einddatum van je huidige energiecontract en de meterstanden aan je nieuwe leverancier door. Zij regelen de rest. Heb je een slimme meter? Dan worden de meterstanden automatisch doorgegeven. 

Ook interessant

Stijging energieprijzen

Miljoenen huishoudens krijgen te maken met energieprijzen die hard omhoog gaan. Wat is er aan de hand? Over de energieprijzen

Snel en eenvoudig energie besparen

Van laagdrempelige tips tot overstappen naar een andere energieleverancier. Ontdek hoe je eenvoudig kunt besparen. Over energie besparen

Energiebelasting

Over het verbruik van energie en gas betaal je belasting. Hoe zit dat precies? En in welke gevallen kun je deze terugvragen?  Over energiebelasting

Nieuw energiecontract

Hoe werkt overstappen van energieleverancier? Hoe vergelijk je energiecontracten? Lees de artikelen