Is het zinvol om over te stappen nu de prijzen stijgen?

Misschien is het je al opgevallen, jouw energierekening is in januari gestegen. In 2019 betaalt een gemiddelde huiseigenaar ruim € 300 per jaar meer dan in 2018. Dit heeft verschillende oorzaken. Welke zijn dat? En heeft het wel zin om nu over te stappen naar een andere energieleverancier?

Hoe de energieprijs is opgebouwd

De prijs die je maandelijks betaalt voor gas en elektriciteit is opgebouwd uit drie elementen:

  • Leveringskosten: de kosten die de energieleverancier rekent voor de afname van gas, en stroom of elektriciteit, inclusief de vaste leveringskosten voor stroom en gas en de eventuele regiotoeslag voor gas. De vaste leveringskosten betaal je ongeacht de hoeveelheid energie die je verbruikt. 
  • Belastingen en heffingen: de energiebelasting, Opslag Duurzame Energie en btw. 
  • Netbeheerkosten: de kosten die de netbeheerder rekent voor jouw aansluiting op het energienetwerk.

Op de belastingen en netbeheerkosten heb je zelf geen invloed. Met de keuze voor je energieleverancier heb je wel invloed op de leveringskosten.

Waarom de energierekening in 2019 is gestegen 

Dat de energierekening zo fors omhoog is gegaan, heeft drie oorzaken:  

  • De energiebelasting op gas stijgt, de belasting op elektriciteit daalt. Zo proberen ze bijvoorbeeld de aanschaf van een warmtepomp te stimuleren om je huis te verwarmen. Deze verbruikt stroom en geen gas. Het kabinet wil namelijk dat huishoudens minder afhankelijk worden van aardgas. 
  • Huishoudens die elektriciteit verbruiken, hebben in 2019 recht op een korting op de energiebelasting van € 311,62 (incl. btw). Ten opzichte van 2018 heeft het kabinet deze tegemoetkoming verlaagd met bijna € 62 (incl. btw). 
  • De overheid stelt steeds meer subsidie beschikbaar om duurzame energieprojecten te bekostigen. De bijdrage die huishoudens en bedrijven daaraan leveren neemt ieder jaar verder toe via de Opslag Duurzame Energie.

Wat je zelf kunt doen

Als je energieverbruik in 2019 gelijk blijft aan 2018, is de kans dus groot dat je meer gaat betalen. Het loont dan ook de moeite om te kijken hoe je energie kunt besparen. Denk bijvoorbeeld eens aan het (beter) isoleren van je woning. Ook een investering in zonnepanelen of een warmtepomp is misschien een interessante optie.

Heb je niet de middelen, tijd of zin om een dergelijke investering te doen? Overstappen naar een andere energieleverancier levert veel mensen ook al een aanzienlijke besparing op, op de leveringskosten. 

Meer over energie besparen

Minder verbruiken

Door ander gedrag kun je honderden euro's aan stroom en gas besparen. Alleen al de deuren goed dicht doen kan € 190 schelen. Bespaartips

Isoleren

Een lagere energierekening begint bij het binnenhouden van de warmte. Meer over isoleren

Community

Lees hoe andere woningbezitters hun woning verduurzamen, stel vragen en deel je eigen ervaringen. Praat mee