Jaarlijks overstappen van energieleverancier, waarom?

Heb jij al jaren dezelfde energieleverancier? Houd er dan rekening mee dat je mogelijk teveel betaalt voor je energie. Dit is namelijk het verdienmodel van energieleveranciers. Overstappen is makkelijk. Het is slechts een administratieve handeling. Drie redenen waarom regelmatig overstappen loont.

1. Profiteer van voordelige energietarieven

Bij veel bedrijven worden vaste klanten beloond. Maar niets is minder waar in de wereld van energie. Waar nieuwe klanten worden verleid met kortingen, welkomstbonussen en cadeaus, betalen trouwe klanten steeds meer voor gas en stroom.

Ben je al jaren klant bij dezelfde energieleverancier en heb je een contract voor onbepaalde tijd met variabele energietarieven? In veelal gevallen zijn deze tarieven hoger dan de actietarieven voor nieuwe klanten. Bovendien zijn de tarieven voor een vast energiecontract van bijvoorbeeld 1 of 3 jaar vaak voordeliger dan variabele energietarieven.

> Lees meer over de 'do's en dont's bij overstappen

2. Snel geregeld

In feite is overstappen slechts een administratieve handeling die je binnen een kwartier kunt regelen. Het enige dat je hoeft te doen is je in te schrijven bij een nieuwe energieleverancier of collectief. De rest wordt voor je geregeld. Je nieuwe leverancier zegt je oude contract op en zorgt ervoor dat je nieuwe contract op het juiste moment in gaat. Je wordt nooit afgesloten van energie en er zitten ook geen extra kosten aan verbonden.

> Lees meer over hoe overstappen van energieleverancier werkt

3. Overstappen op elk moment

Je hebt een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven als je nog nooit bent overgestapt naar een andere energieleverancier of als je laatste contract stilzwijgend is verlengd. Dan mag je op elk gewenst moment overstappen zonder risico van een opzegvergoeding.

Let op: heb je een vast contract voor bijvoorbeeld 1- of 3-jaar? Dan loopt het contract na de afgesproken looptijd af. Wil je het contract voortijdig verbreken? Dan kan, maar dan kan de leverancier je wel een opzegvergoeding in rekening brengen. Het hangt van het nieuwe tarief en de opzegvergoeding af of overstappen op dat moment voordeliger is.

> Lees meer over verlengen of overstappen

Lees meer over overstappen

Stijging energieprijzen

Miljoenen huishoudens krijgen te maken met energieprijzen die hard omhoog gaan. Wat is er aan de hand? Over de energieprijzen

Energiebelasting

Over het verbruik van energie en gas betaal je belasting. Hoe zit dat precies? En in welke gevallen kun je deze terugvragen?  Over energiebelasting

Duurzaam verwarmen

Is je huis goed geïsoleerd, dan kun je het duurzaam verwarmen. Bijvoorbeeld met een warmtepomp.  Over duurzaam verwarmen

Snel energie besparen, zo doe je dat

Bekijk welke energiebesparende maatregelen je voor minder dan honderd euro kunt nemen. Lees het artikel uit Eigen Huis Magazine. Lees het artikel