Overstappen energieleverancier

Volgens de Autoriteit Consument & Markt kan een huishouden met een overstap gemiddeld € 300 per jaar besparen. Als je wilt wisselen van leverancier, kun je meedoen aan de Collectieve Inkoop Energie van Vereniging Eigen Huis. Dan wordt de overstap voor je geregeld.

Je kunt het ook zelf regelen. Geef in dat geval je jaarverbruik door aan energieleveranciers en vraag hen een aanbod te doen. Als je wilt weten of je bij een andere energieleverancier goedkoper uit bent, moet je het tarief en het vastrecht - een soort abonnementskosten - dat je betaalt bij je huidige leverancier vergelijken met het aanbod van je nieuwe leverancier. Overigens komt niemand door een overstap zonder gas of stroom te zitten.

Aandachtspunten

Let bij een overstap op de volgende punten:

  • Controleer wanneer je huidige contract afloopt. Als je voor het einde van je contract overstapt, kan je huidige energieleverancier je een boete opleggen.
  • Bewaar de offerte die je van je nieuwe energieleverancier ontvangt. Als je de jaarrekening ontvangt, kun je controleren of de tarieven overeenkomen met die op de offerte.

Opzegboete  

Heb je een contract voor bepaalde tijd en wil je vroegtijdig overstappen naar een andere energieleverancier? Dan moet je vaak een opzegboete betalen. Je nieuwe energieleverancier is soms bereid deze opzegboete over te nemen. Energieleveranciers mogen maximaal de volgende opzegboete vragen: 

ContractduurResterende looptijdMaximale opzegboete
1 jaar< 1 jaar€ 50
> 1 jaar< 1,5 jaar€ 50
-< 1,5 - 2 jaar€ 75
< 2 - 2,5 jaar€ 100
> 2,5 jaar€ 125

Je betaalt de bovenstaande bedragen per product, dus voor gas en elektriciteit afzonderlijk. Heb je een contract voor gas en elektriciteit dat op het moment van opzeggen nog een resterende looptijd heeft van meer dan 2,5 jaar? Dan mag je leverancier € 250 in rekening brengen.

Aan verbruikers met een grotere aansluiting dan 3x80 Ampère kan de leverancier een hogere opzegboete in rekening brengen. In de meterkast of op de energierekening zie je hoe groot jouw aansluiting is. 

Wie een energiecontract voor onbepaalde tijd heeft en wil overstappen naar een andere leverancier, hoeft geen opzegboete te betalen. 

Automatische contractverlenging

Word je energiecontract voor bepaalde tijd door de leverancier stilzwijgend verlengd, dan mag dit alleen als het contract wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Zo'n contract voor onbepaalde tijd kun je opzeggen wanneer je wilt (met inachtneming van een opzegtermijn van 30 dagen). De leverancier mag daarvoor geen opzegboete in rekening brengen. 

Sluit je een nieuw contract, dan beslis je over de volgende punten: 

  • Contract voor bepaalde of onbepaalde tijd
  • Vaste of variabele prijs
  • Groene of grijze stroom

Regels informatieverstrekking

De Autoriteit Consument en Markt heeft regels opgesteld, waarin staat hoe leveranciers een consument moeten voorlichten. De Autoriteit ziet toe op de naleving van deze regels.

Zo helpen we jou met besparen