Overstappen naar een andere energieleverancier: zo werkt het

Bij een overstap naar een nieuwe energieleverancier zorgt de nieuwe leverancier ervoor dat je huidige contract wordt opgezegd en dat het nieuwe contract start. Anders dan men vaak denkt, levert een energieleverancier dus niet de stroom en gas naar je huis. Dat doet de netbeheerder. Je komt bij een overstap dus nooit zonder stroom of gas te zitten. Het is enkel een administratieve handeling.

Vast contract of contract voor onbepaalde tijd

Heb je een vast contract bij je huidige leverancier? Dan wordt je overstap geregeld aan het einde van je huidige contractperiode. Bij een contract voor onbepaalde tijd geldt een opzegtermijn van één maand. Je nieuwe contract gaat in dit geval dus snel in.

De eindafrekening

Je huidige leverancier maakt aan het einde van de contractperiode een eindafrekening op. Dit is de laatste factuur die hij bij jou in rekening brengt. In de eindafrekening wordt de door jou verbruikte energie verrekend met de reeds betaalde termijnbedragen. Een termijnbedrag is altijd een voorschot. In het geval dat je minder energie hebt verbruikt dan waar je voor hebt betaald, krijg je geld terug van de leverancier. Heb je meer verbruikt dan waarvoor je hebt betaald, dan wordt het verschuldigde bedrag alsnog bij je in rekening gebracht. Vanaf de eerste maand van je nieuwe energiecontract brengt de nieuwe leverancier het termijnbedrag maandelijks bij je in rekening.

Makkelijk overstappen

Ben je benieuwd wat jij kunt besparen door over te stappen? Doe dan mee met onze Collectieve Inkoop Energie. Wij sturen je een vrijblijvend aanbod voor een voordelig energiecontract. Omdat veel mensen met de actie meedoen krijgen we goede voorwaarden en een scherpe prijs. Je beslist zelf of je wilt overstrappen. Zo ja, dan zien wij erop toe dat dit soepel verloopt.

Wil je liever zelf contracten vergelijken. Neem dan eens een kijkje bij onze Energievergelijker. Op basis van je verbruik en voorkeuren weet je binnen een paar klikken welke leverancier het beste aanbod voor jou heeft. 

Meer lezen

Minder verbruiken

Door ander gedrag kun je honderden euro's aan stroom en gas besparen. Alleen al de deuren goed dicht doen kan € 190 schelen. Bespaartips

Isoleren

Een lagere energierekening begint bij het binnenhouden van de warmte. Meer over isoleren

Community

Lees hoe andere woningbezitters hun woning verduurzamen, stel vragen en deel je eigen ervaringen. Praat mee

Zo helpen we jou met verduurzamen