Overstappen van energieleverancier: Hoe werkt het?

Bij een overstap naar een nieuwe energieleverancier zorgt de nieuwe leverancier ervoor dat je huidige contract wordt opgezegd en dat het nieuwe contract start. Anders dan men vaak denkt, levert een energieleverancier dus niet de stroom en gas naar je huis. Dat doet de netbeheerder. Je komt bij een overstap dus nooit zonder stroom of gas te zitten. Het is enkel een administratieve handeling.

Vast contract of contract voor onbepaalde tijd

Heb je een vast contract bij je huidige leverancier? Dan wordt jouw overstap geregeld aan het einde van je huidige contractperiode. Bij een contract voor onbepaalde tijd geldt een opzegtermijn van één maand. Je nieuwe contract gaat in dit geval dus snel in.

De eindafrekening

Uw huidige leverancier maakt aan het einde van de contractperiode een eindafrekening op. Dit is de laatste factuur die hij bij jou in rekening brengt. In de eindafrekening wordt de door jou verbruikte energie verrekend met de reeds betaalde termijnbedragen. 

Een termijnbedrag is altijd een voorschot. In het geval dat je minder energie hebt verbruikt dan waar je voor hebt betaald, krijg je geld terug van de leverancier. Heb je meer verbruikt dan waarvoor je hebt betaald, dan wordt het verschuldigde bedrag alsnog bij je in rekening gebracht.

Vanaf de eerste maand van je nieuwe energiecontract brengt de nieuwe leverancier het termijnbedrag maandelijks bij je in rekening.

Makkelijk overstappen

Energievergelijker

Wie geen zin heeft zelf uit te zoeken waar hij goedkoper uit is, kan dat rustig overlaten aan een energievergelijker. Op basis van verbruik en voorkeuren (groene stroom, looptijd contract, vaste of variabele tarieven, aanbieder, etc.) weet je binnen een paar klikken of en hoeveel je kunt besparen.

Collectieve Inkoop Energie

Je kunt je ook inschrijven voor de Collectieve Inkoop Energie van Vereniging Eigen Huis. Je hebt dan de zekerheid van groene stroom en geen omkijken naar de overstap. Omdat er veel mensen meedoen, kunnen wij een scherpe prijs en goede voorwaarden bedingen. 750.000 huishoudens gingen je voor. 

Minder verbruiken

Door ander gedrag kun je honderden euro's aan stroom en gas besparen. Alleen al de deuren goed dicht doen kan € 190 schelen. Bespaartips

Isoleren

Een lagere energierekening begint bij het binnenhouden van de warmte. Meer over isoleren

Community

Lees hoe andere woningbezitters hun woning verduurzamen, stel vragen en deel je eigen ervaringen. Praat mee